Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Α. Αγγελίδης και ο "κυρίαρχος ευρωπαϊκός λαός"!!!

Ο κ. Α. Αγγελίδης δημοσίευσε πρόσφατα (22/6/2008 ) στην εφ. «Ο φιλελεύθερος» άρθρο με τίτλο «ΕΕ και οι πολίτες της ως κυρίαρχος ευρωπαϊκός λαός». Υπότιτλος του άρθρου : «Μετά την ένταξη δεν μπορούμε να μιλούμε για δυο κοινότητες».
Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο της ιστορίας που κατ΄ ανάγκη επιφέρει τη φθορά των λέξεων, ως ότου αυτές να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να θεωρεί το φανταστικό ως πραγματικότητα.
Κυρίαρχος, λοιπόν, ευρωπαϊκός λαός δεν υπάρχει. Η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών όπου παρέχεται στους πολίτες μια δευτερογενής πολιτειότητα – του ευρωπαίου πολίτη. Είναι δευτερογενής, γιατί προϋποθέτει να είσαι πολίτης ενός κράτους της ΕΕ για να μπορέσεις να την αποκτήσεις. Επί του παρόντος η ΕΕ προσπαθεί να προσδώσει ένα περιεχόμενο στην ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Επί του παρόντος τα κράτη της ΕΕ εκχωρούν ένα μέρος της κυριαρχίας του στην ΕΕ. Πού θα καταλήξει το πειραμα κανένας δε γνωρίζει.
Ακόμα συνιστά ρητορία και η αναφορά για κυρίαρχο κυπριακό λαό. Γιατί τα σύγχρονα συντάγματα μπορεί να μιλούν για κυρίαρχο λαό, αλλά στην πράξη δεν του άφησαν καμία κυριαρχία.Όλες τις οικειοποιήθηκε ή ιδιοποιήθηκε η κρατική εξουσία. Επομένως τα περί κυρίαρχου λαού είναι παραμυθιάσματα.
Η δεύτερη θέση που προβάλλει ο κ. Αγγελίδης είναι πως η έννοια δύο κοινότητες δεν υπάρχει γιατί το ευρωπαϊκό δίκαιο δε διακρίνει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας «ούτε με βάση δήθεν την εθνότητα, ούτε τη γλώσσα, ούτε το θρήσκευμα»!!! Το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν είναι δυνατό να κάνει τέτοιες διακρίσεις σε μια πολυεθνική ΕΕ, είναι αυτονόητο. Αυτό όμως δεν υποδηλώνει ότι έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας οι εθνότητες, οι γλώσσες και οι θρησκείες από την ΕΕ, μόνο και μόνο γιατί το λέει το ευρωπαϊκό δίκαιο!!! Όπως και η διακήρυξη των δικαιώματων του ανθρώπου ενάντια στις διακρίσεις ,δεν τις κατήργησε με μια οικουμενική ρητορία. Κανένας δεν υποστασιοποιείται στον πλανήτη ως ελεύθερη οντότητα μόνο με την ιδιότητα του ανθρώπου, Υποστασιοποιείται ως πολίτης ενός συγκεκριμένου κράτους στον παρόντα χρόνο.
Τα κράτη λοιπόν της ΕΕ είναι στη βάση τους εθνικά κράτη με κυρίαρχες γλώσσες και θρησκείες. Δηλαδή η κυρίαρχη πολιτισμικά ομάδα που κατέλαβε την κρατική εξουσία , ουσιαστικά έχει μετατρέψει τις άλλες πολιτισμικές ομάδες σε μειονότητες. Αυτή η κυρίαρχη πραγματικότητα αμφισβητείται στις μέρες μας λόγω των αλλαγών που αποδίδονται με την ονομασία «παγκοσμιοποίηση».
Στην Κύπρο λοιπόν υπάρχουν και κοινότητες και εθνότητες και γλώσσες και θρησκείες. Το πρόβλημα είναι πολιτικό –συνύπαρξη όλων σε μια κεντρική πολιτεία - και όχι νομικίστικο – ατομικά δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη , όπως νομίζει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Α. Αγγελίδης. Με τέτοιες προσεγγίσεις δικαιολογείται η τοποθέτησή του ότι δεν υπάρχει κυπριακό προβλημα και ότι αυτό έχει λυθεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ!!! Και η κοινωνία που βασανίζεται έντονα με το κυπριακό πρόβλημα, δεν έχει καταλάβει ότι αυτό είναι ανύπαρκτο, ότι υπάρχει μόνο στη φαντασία μας!!!Και πραγματικότητα δεν είναι αυτό που βιώνει η κοινωνία, αλλά αυτό που υπάρχει στη φαντασία του βουλευτή Α. Αγγελίδη!!! Καληνύκτα παντέρμη Κύπρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: