Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Ποιος θα πληρώσει τα "έργα και ημέραι" του Τάσσου;

Ο Χρ. Χριστοφόρου διεκδίκησε τη θέση του διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ( ΚΥΠΕ ) το 2005. Το Δ.Σ. του ΚΥΠΕ τον επέλεξε ως τον καταλληλότερο για τη θέση. Το Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου και της τριμερούς συγκυβέρνησης δέκα μήνες μετά - το Νοέμβριο του 2006 – αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό του γιατί δεν είχε πείρα!!! Η απόφαση του Υπουργικού ήταν εξώφθαλμα παράνομη, αφού είναι το ΔΣ του ΚΥΠΕ που αξιολογεί τον υποψήφιο ενώ το Υπουργικό απλά επικυρώνει το διορισμό με την έννοια ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νόμιμες. Ο πολίτης, όπως ήταν φυσικό, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και δικαιώθηκε στις 11/6/2008.
Δύο σχόλια είναι απαραίτητα.Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες με παράνομες αποφάσεις μόνο και μόνο γιατί κάποιος πολίτης δεν είναι αρεστός ή οι πολιτικές του θέσεις δε συμφωνούν με του Προέδρου. Το Σύνταγμα απαγορεύει τέτοιες διακρίσεις. Και ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί ορκίστηκαν πίστη και υπακοή στο Σύνταγμα. Το κράτος δεν είναι ιδιοκτησία τους ούτε και οι πολίτες δουλοπάροικοί τους.
Ακόμα με τη δικαίωση Χριστοφόρου ουσιαστικά επιβάλλεται ο αναδρομικός διορισμός του στη θέση από το Νοέμβριο του 2006 και η καταβολή των μισθών από τότε. Ποιος θα πληρώσει τις λανθασμένες αποφάσεις του Προέδρου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Γ. Εισαγγελέα; Ο φορολογούμενος πολίτης φυσικά ενώ οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί δε θα έχουν καμία συνέπεια απολύτως!!!
Η κατάσταση έχει καταντήσει κωμικοτραγική. Ή θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στον πολίτη να σέρνει τους πολιτικούς στα δικαστήρια εάν με τις αποφάσεις τους βλάπτουν το κοινό συμφέρον ή θα πρέπει να κληθούν οι ίδιοι να καταβάλουν αναδρομικά τους μισθούς στον κ. Χριστοφόρου.
Γιατί ο πολίτης να πληρώσει τις λανθασμένες αποφάσεις άλλων; Το ανεύθυνο και το απαραβίαστο αφορούσε τη μοναρχία και , δυστυχώς, συντηρείται και σήμερα, στο μεταφεουδαλικό μας σύστημα. Το σύστημα αυτό κάποιοι αφελείς το ονομάζουν δημοκρατία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: