Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Μετά την κοινή δήλωση της 23ης Μαίου ο Χριστόφιας αναζητεί "κοινή γλώσσα" με τον Ταλάτ!!! Γιατί δε διάβασε νωρίτερα Παπανούτσο;

Με την κοινή δήλωση Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαίου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν οι αρχές λύσης του κυπριακού. Η δημιουργική ασάφεια της δήλωσης δεν οδήγησε στην πρόοδο, όπως διατείνονταν οι υπερασπιστές της συμφωνίας. Ένα μήνα μετά την κοινή δήλωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχίζει να αναζητεί «κοινή γλώσσα» με τον Ταλάτ.
Φυσικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι εκτεθειμένος με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του: τη μια συμφωνεί και πανηγυρίζει και την άλλη ψάχνει «κοινή γλώσσα»!!!
Αν ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι, θα είχαν διαβάσει τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Στο δοκίμιό του «Η αξία του διαλόγου» σημειώνει: «Προϋπόθεση του διαλόγου είναι η κοινή γλώσσα. Χωρίς αυτήν, το κάθε πρόσωπο μονολογεί –ακούει, αλλά δεν καταλαβαίνει τον άλλο.Δεν φτάνει όμως να μιλούμε και οι δύο ελληνικά ή αγγλικά, για να συνεννοηθούμε απάνω σε ένα θέμα που απαιτεί σοβαρήν αντιμετώπιση. Πρέπει, μέσα στη γλώσσα που μιλούμε , να έχομε παραδεκτεί και να μεταχειριζόμαστε σταθερά την ίδια «συμβολική», να δίνομε δηλαδή στις λέξεις-έννοιες το ίδιο περιεχόμενο και να τις συντάσσομε γραμματικά-λογικά σύμφωνα με τους ίδιους απαράβατους νόμους. Διαφορετικά, δεν καταλαβαίνομε ο ένας τον άλλο και ματαιοπονούμε, εάν επιμένομε με τη συζήτηση να ανακαλύψομε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε.....».
Η αλήθεια είναι πως τότε που έγραφε το δοκίμιο ο Παπανούτσος, δεν είχε ανακαλυφθεί η μεγάλη κατάκτηση της επιστημονικής λογικής , η δημιουργική ασάφεια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: