Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Το μεγάλο φαγοπότι με τα γήπεδα γκολφ και οι κύριοι βουλευτές

Η δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Κύπρο συνδέθηκε με την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό. Από το 2006 συζητείται το θέμα και στην υλοποίησή του πήρε, ως συνήθως, τη μορφή σκανδάλου.
Η παρόχη κινήτρων σε επιχειρηματίες για τα 14 γήπεδα γκολφ συνδυάστηκε με τη δυνατότητα ανέγερσης επαύλεων στο πουθενά και την πώλησή τους σε αστρονομικές τιμές.
Το σκάνδαλο με τη παραχώρηση αδειών για γήπεδα γκολφ δεν εδράζεται μόνο στο δόγμα «τα κέρδη πάντοτε να πηγαίνουν στους λίγους». Συμπληρώνεται αναπόφευκτα με το δόγμα «οι ζημιές να πηγαίνουν στους πολλούς», δηλαδή στο λαό. Στα πιο πάνω πλαίσια εντάσσεται και η λογική της μη εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης, της μη σύνδεσής με το πρόβλημα της λειψυδρίας, της αποσιώπησης της επιβολής προστίμου από την ΕΕ για αυξημένους ρύπους από τις μονάδες αφαλάτωσης (1.533.665 ευρώ), της διαγραφής του προστίμου 1 εκατ. λιρών σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας εγκαταλείψει τη συντήρηση του γηπέδου γκολφ. Και η κορύφωση του σκανδάλου είναι η απόφαση του Υπουργικού ότι το δημόσιο αναλαμβάνει για 66 χρόνια τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των γηπέδων γκολφ, εάν αποχωρήσει ο επιχειρηματίας. Δηλαδή ο επιχειρηματίας θα εισπράξει τα εκατομμύρια από την πώληση των επαύλεων και οι πολίτες θα πληρώνουν για 66 χρόνια τη συντήρηση των γηπέδων!!!
Οι επιχειρηματίες προτού καν εξασφαλίσουν άδειες , άρχισαν με διαφημίσεις στο διεθνή τύπο να πωλούν επαύλεις!!!Αυτό το θέμα ενέγραψε για συζήτηση ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα συνερχόταν στις 22/6/2008 αλλά δεν υπήρξε απαρτία. Μόνο τρεις βουλευτές παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση. Οι υπόλοιποι κωλύονταν!!!
Όπως σημείωσε και ο Γ. Περδίκης «αυτό που συνέβη αποτελεί εξευτελισμό των ιδίων των βουλευτών αλλά και του κοινοβουλευτικού θεσμού».
Συνιστά πράγματι η στάση των βουλευτών εξευτελισμό και για τους πολιτικούς και την πολιτική. Ταυτόχρονα ενισχύει τις υποψίες των πολιτών για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που βασιλεύει στη νήσο των αγίων!!! Και η διαπλοκή και η διαφθορά στην Κύπρο δεν έχει χρώμα.
Το μεγάλο φαγοπότι με τα γήπεδα γκολφ δεν πρόκειται κανείς να το σταματήσει. Είναι το «ουρανοκατέβατο» χρήμα στη μέση – κάτι σαν λαχείο - και οι διαπλεκόμενοι πολλοί, πάρα πολλοί.
Όσο για το ερώτημα «ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι βουλευτές», απαντήστε μόνοι σας. Αν δυσκολεύεστε, έχετε υπόψη και το Θουκυδίδη:«Γνοιάζονται για τα κοινά μόνο με τα λόγια, ενώ πασχίζουν να κερδίσουν πλεονεκτήματα για τους εαυτούς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: