Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή μείωση του εισοδήματος των μισθωτών

Η Υπουργός Εργασίας Σ. Χαραλάμπους κατέθεσε δέσμη μέτρων, τα οποία στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ μέχρι το 2050 (ΜΜΕ 24/5/2008).
Το βασικό μέτρο είναι οι κλιμακωτές αυξήσεις των εισφορών, 1.3% κάθε πέντε χρόνια από 1.1.2009 μέχρι 1.1.2039 (επτά αυξήσεις συνολικής αύξησης 9.1%). Τις αυξήσεις επωμίζονται κατά ένα ποσοστό 38% οι εργοδοτούμενοι. 38% οι εργοδότες και 24% το κράτος.
Τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και οι συντεχνίες προσεγγίζουν θετικά την πρόταση. Δηλαδή είναι όλοι αποφασιμένοι να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;

Εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενοι δεν καταβάλλουν ήδη τις εισφορές τους στο ΤΚΑ με αποτέλεσμα να κατακρατούν εισφορές 32 εκατομμ. λιρών!!!

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και φυσικά η εισφοροδιαφυγή. Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία ανέρχεται στο 30%.

Αυτοεργοδοτούμενοι και άλλοι δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα με αποτέλεσμα τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.


Οι εργοδότες εισάγουν νέες μορφές απασχόλησης, όπως η αγορά υπηρεσιών, για να απαλλαγούν και από το κόστος των εισφορών.

Είναι φανερό στον κάθε νοήμονα ότι στόχος της εργοδοσίας σε αυτή τη φάση της οικονομικής εξέλιξης είναι η απαλλαγή από το κόστος της μισθωτής εργασίας και της διαρκούς συμβατικής σχέσης με τον εργαζόμενο: χώροι εργασίας, κοινωνική πρόνοια, συλλογικές συμβάσεις κλπ.
Γι αυτό ακριβώς ο ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ συμφωνούν εκ του ασφαλούς με την πρόταση της Υπουργού γιατί γνωρίζουν πως το κόστος που τους αναλογεί, δε θα το καταβάλουν.!!!
Οι δε συντεχνίες μέσα στην αγωνία τους και το αδιέξοδό τους αντί να απαιτήσουν να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες, συναινούν με τους εργοδότες σε βάρος ουσιαστικά των μισθωτών!!!
Οι μόνοι ζημιωμένοι είναι οι μισθωτοί. Αυξάνεται η εισφορά τους στο ΤΚΑ, μειώνονται ταυτόχρονα τα εισοδήματά τους χωρίς να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Δηλαδή πληρώνουν τώρα περισσότερα χωρίς να κατοχυρώνονται τα προσδοκώμενα ωφελήματα!!!
Αυτή είναι η λογική των γραφειοκρατικών συντεχνιών και της φιλεργατικής κυβέρνησης του αριστερού Χριστόφια!!! Σημειώνεται ότι με την αύξηση των εισφορών χρηματοδοτείται το κράτος αντί το κράτος να χρηματοδοτεί το ΤΚΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: