Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Κυπριακό πρόβλημα: η παρθενογένεση του Χάνεϊ και ο πολιτικό-επιστημονικός χαβαλές

Με την κοινή δήλωση της 23ης Μαίου των Χριστόφια – Ταλάτ επανήλθε στην επιφάνεια το θέμα της παρθενογένεσης.
Πώς προέκυψε η παρθενογένεση; Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν μετεξέλιξη του κράτους και οι Τουρκοκύπριοι ένα νέο κράτος. Για να μην τσακώνονται τα "μωρά" , ο λόρδος Χάνεϊ βρήκε τη λύση. Ποια είναι αυτή; Μια ασαφής διατύπωση που επιτρέπει στην κάθε πλευρά να την ερμηνεύει κατά το συμφέρον της. Έτσι το μόρφωμα που θα δημιουργηθεί δε θα έχει πατέρα. Και σε περίπτωση διάλυσής του θα το διεκδικούν εξίσου οι κληρονόμοι!!!
Βγαίνουν και κάποιοι επιστήμονες και υποστηρίζουν ότι η πολιτική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την εποικοδομητική ασάφεια!!! Οι επιστήμονες τι να κάνουν; Για να διασώσουν το κύρος τους, αφού δεν μπορούν να δώσουν μια επιστημονική απάντηση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, «με ωραία και πρεπούμενα λόγια προσπαθούν να σκεπάσουν ανόσιες πράξεις», όπως θα έλεγε και ο Θουκυδίδης. Και ακριβώς το γεγονός ότι η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα « πότε ένα κράτος συνεχίζει να είναι το ίδιο και πότε αλλάζει» και με βάση την ιστορία και τη γνώση να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που να δικαιώνει τη μια ή την άλλη πλευρά, την ωθεί να θεωρεί την πολιτική ανάπτυξη συνυφασμένη με την εποικοδομητική ασάφεια!!!
Εγώ δε συμφωνώ με τέτοιες πρωτόγονες προσεγγίσεις που φανερώνουν το γνωσιολογικό αβαθές της εποχής μας. Ούτε συμφωνώ το νέο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί, να είναι υπό ομηρία των ντόπιων και των ξένων συμφερόντων για χάρη της εποικοδομητικής ασάφειας.
Οι πολιτικοί και οι επιστήμονες έχουν να απαντήσουν μόνο στο ερώτημα: το μόρφωμα που θα δημιουργηθεί είναι συνέχεια του προηγούμενου ή συνιστά κάτι νέο; Και αν δυσκολεύονται, τότε να δώσουν μια απάντηση σε ένα άλλο γενικότερο ερώτημα : πότε ένα κράτος συνεχίζει να είναι το ίδιο και πότε είναι κάτι διαφορετικό;
Αυτή είναι η δουλειά του επιστήμονα και του πολιτικού και όχι η επιλογή Χάνεϊ για εποικοδομητική ασάφεια που συμφέρει κύρια στους εμπνευστές του διαίρει και βασίλευε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: