Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Μαθήματα δημοκρατίας από τους Ιρλανδούς πολίτες

Πριν τρία χρόνια οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί πολίτες απέρριψαν με δημοψήφισμα την πρόταση για το ευρω-σύνταγμα.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μαζί με τους εκπροσώπους της ολιγαρχικής πολιτικής τάξης κάθισαν και μηχανεύτηκαν με ποιο τρόπο θα περάσουν το ευρω-σύνταγμα. Η λύση που μηχανεύτηκαν ήταν εκπληκτική και φανερώνει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της Ε.Ε.. Άλλαξαν λοιπόν το όνομα και τη βάπτισαν τώρα «ευρω-συνθήκη». Στη συνεχεία αποφάσισαν να περάσουν τη συνθήκη από τα ελεγχόμενα κοινοβούλια. Ακόμα να κρατήσουν τους πολίτες σε άγνοια ώστε μη γνωρίζοντας να μην αντιδράσουν!!!
Οι μόνοι πολίτες που κατόρθωσαν να διασώσουν τη δημοκρατική διαδικασία ακυρώνοντας ταυτόχρονα τους ποικιλώνυμους ολιγάρχες, που μοναδική τους έγνοια είναι η περιθωριοποίηση των πολιτών, είναι οι Ιρλανδοί πολίτες.
Οι Ιρλανδοί πολίτες , ενάντια στις μεθοδεύσεις της πολιτικής τάξης στην Ε.Ε., απαίτησαν και πέτυχαν να αποφασίσουν οι ίδιοι με δημοψήφισμα για την αποδοχή ή απόρριψη της ευρω – συνθήκης και όχι με συνοπτικές διαδικασίες το κοινοβούλιο. Είτε την αποδέχονταν είτε την απέρριπταν οι Ιρλανδοί, έδωσαν ένα μάθημα δημοκρατίας σε όλους του Ευρωπαίους. Τελικά την απέρριψαν γι αυτό ακριβώς και αξίζουν πολλαπλάσιου σεβασμού.
Όσο για τους μετριοτάτους ηγετίσκους της Ε.Ε. ψελλίζουν πανικόβλητοι διάφορα ακατανόητα. Όπως ότι οι Ιρλανδοί είναι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της Ε.Ε. και δεν μπορούν να καθορίζουν την τύχη του πληθυσμού της Ε.Ε., που ανέρχεται στα 490 εκατομ. !!! Σε τέτοια ανόητα επιχειρήματα υπάρχουν άπειρα σοβαρά αντεπιχειρήματα!!!Πρώτον, κανένας δε ρώτησε τα 490 εκατομ. Ευρωπαίους. Δεύτερο, αριθμητικά οι Ιρλανδοί που απέρριψαν τη συνθήκη είναι πολύ περισσότεροι από όλα τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων που αποδέχτηκαν τη συνθήκη. Και τρίτο και πιο σημανικό, όπως έδειξαν τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία , τα κοινοβούλια δεν αντιπροσωπεύουν τους πολίτες, η βουλή δεν είναι όργανο λαϊκής κυριαρχίας!!!
Κοντολογής, όσοι επιθυμούν την πρόοδο της Ε.Ε., ας δημιουργήσουν μια πολιτεία που θα προάγει τα συμφέροντα των πολιτών της και όχι της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: