Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ο κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, το ασυμβίβαστο και η λογική της φίμωσης

Ο κύριος Κύπρος Χρυσοστομίδης ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Επί Χριστόφια έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης. Παραιτήθηκε με αφορμή το σκάνδαλο με την απόδραση του ισοβίτη Κίτα. Έφυγε «δοξασμένος» λόγω της πολιτικής ευθιξίας που επέδειξε τότε.

Μόνο αυτά; Όχι, υπάρχουν και άλλα.
Ο κύριος αυτός όντας Υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε στη βουλή και ψηφίστηκε νόμος(13/11/2008) με τον οποίο καθίσταται δυνατόν η αστυνομία να μπορεί να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών χωρίς δικαστική απόφαση!!!Και το έπραξε κατά απομίμηση ενός νόμου που προώθησε και ο Σαρκοζί στη Γαλλία. Και το έπραξε αυτό, δηλαδή έδωσε μια ενεξέλγκτη δύναμη στην αστυνομία, τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπορούσε να την ελέγχει, κάτι που αργότερα οδήγησε στην παραίτησή του!!! Και το έπραξε αυτό γνωρίζοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι επικίνδυνες για την ελευθερία των πολιτών. Γιατί
η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών, που καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας με διάφορα προσχήματα, ουσιαστικά λειτουργεί και ως μηχανισμός προληπτικής φίμωσης. Δηλαδή γνωρίζοντας ο πολίτης ότι μπορεί να τον παρακολουθούν, αυτολογοκρίνεται.

Μόνο αυτά;
Ο κ. Χρυσοστομίδης όντας Υπουργός είχε και δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε συμφέροντα που σχετίζονται με τα καθήκοντα της θέσης του ως Υπουργού. Ο κίνδυνος διαπλοκής είναι εξώφθαλμος. Όμως αυτός ο κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας τρόπος να ελεχθεί. Γιατί δε λειτουργούσε η Επιτροπή Διερεύνησης του Ασυμβίβαστου των υπουργών και όχι μόνο. Και ενώ ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18/9/2008, το υπουργικό συμβούλιο δεν προχώρησε στο διορισμό προέδρου της επιτροπής με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί. Έτσι δεν ήταν δυνατό να ελεχθεί η διαπλοκή υπουργών γιατί ο νόμος ήταν ανενεργός!!! Τελικά το υπουργικό συμβούλιο διόρισε πρόεδρο της επιτροπής για το ασυμβίβαστο στις 18/2/2009 και αφού προηγήθηκαν δημόσιες καταγγελίες!!!


Μόνο αυτά;
Στις 18/2/2009 στην εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δημοσιεύτηκε ως είδηση ότι ο κ. Χρυσοστομίδης όντας Υπουργός Δικαιοσύνης εκπροσωπούσε μέσω του δικηγορικού του γραφείου μια εταιρεία ηλεκτρονικού τζόγου.Με το δημοσίευμα αφήνονταν σαφείς αιχμές για διαπλοκή.
Ο κ. Χρυσοστομίδης υποστήριξε ότι όταν ενέγραψε την εταιρεία «θέσαμε εξ αρχής όρο να μην υπάρχει τζόγος». Τώρα πώς έθεσε τέτοιο όρο σε μια εταιρεία ηλεκτρονικού τζόγου, εγώ αδυνατώ να αντιληφθώ. Ηλεκτρονικός τζόγος σημαίνει ότι όποιος θέλει μπαίνει στο διαδίκτυο και ποντάρει!!!
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοστομίδης αποτάθηκε στο δικαστήριο και εξασφάλισε διάταγμα εναντίον της εφημερίδας με το οποίο απαγορευόταν να δημοσιεύσει οτιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα. Το διάταγμα στηρίχθηκε σε ένα αναχρονιστικό νόμο.
Τα κόμματα και ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Κύπρο και την Ελλάδα καταδίκασαν το γεγονός ως προσπάθεια φίμωσης.

Μόνο αυτά; Δυστυχώς όχι.
Το ενδιαφέρον είναι η αντίδραση του κ. Χρυσοστομίδη. Επικαλείται, σε ανακοίνωσή του γραφείου του, τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία «της υπόληψης και της τιμής του ατόμου»!!!
Ο κ. Χρυσοστομίδης συγχύζει την ατομική ελευθερία και την πολιτική ελευθερία. Η μια του επέτρεπε να έχει δικηγορικό γραφείο και η άλλη του επέτρεπε να είναι υπουργός. Είναι δύο ξεχωριστές ιδιότητες. Και τα ατομικά δικαιώματά του σίγουρα είναι απαραβίαστα.
Όμως για την πολιτική του ιδιότητα, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ελέγχεται από τον καθένα γιατί είχε τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών.
Τι κάμνει τώρα ο κ. Χρυσοστομίδης; Επικαλείται τα ατομικά δικαιώματα για να μη ελέγχεται από κανένα η δημόσια δράση του!!! Δηλαδή με επίκληση των ατομικών δικαιωμάτων οι δράσεις της εξουσίας δεν πρέπει να ελέγχονται!!! Λες και αφορούν οι δράσεις της εξουσίας μόνο το άτομο και όχι το κοινωνικό σύνολο!!!
Ο κ. Χρυσοστομίδης δυστυχώς γι αυτόν συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της φίμωσης: της προληπτικής φίμωσης των πολιτών με την υιοθέτηση του νόμου του Σαρκοζί για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών και της φίμωσης του τύπου με την εξασφάλιση διατάγματος εναντίον εφημερίδας για το γεγονός ότι τον έλεγχε για την πολιτική του δράση!!!
Για ελευθερία, διαπλοκή, διαφθορά, ασυμβίβαστο θα μίλαμε τώρα;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο νομός εν αναχρονιστικός, αλλά να ρωτήσω κάτι. Aν ο Φιλελεύθερος (ο όποιος Φιλ.) εσυνέχιζε να γραφεί τζαι ο Χρυσοστομίδης (ο όποιος Χρυσοστομίδης) τους κατηγορούσε για λίβελο και κέρδιζε την υπόθεση αυτοί θα δημοσίευαν σε αντίστοιχο αριθμό εκδόσεων στην ιδία θέση και στο ίδιο μέγεθος με τις ίδιες γραμματοσειρές τις απολογίες τους ή θα έγραφαν ένα μονόστηλο?

Ο νόμος να αλλάξει να μην υπάρχει προληπτική φίμωση αλλά την ίδιαν ώρα πρέπει τζαι σε περίπτωση που κάποιος κερδίσει την αγωγή το μέσο να υποχρεούστε να αφιερώνει ακριβώς τις ίδιες εκδόσεις σελίδες και στήλες με όσες αφιέρωσε για το θέμα.

Το αντίστοιχο να ισχύει τζαι για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

andreas f.stavrou είπε...

@ Xwrikos
Σίγουρα δε συμφωνώ με την ασυδοσία των ΜΜΕ που στο όνομα της δήθεν ενημέρωσης απέκτησαν περισσότερη πολιτική δύναμη και από τους πολιτικούς.
Επομένως συμφωνώ να τεθεί φραγμός με θεσμοθέτηση του ελέγχου της πολιτικής δράσης τους και με κατοχύρωση της αποδέσμευσης της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ από τη δημοσιογραφική λειτουργία. Για να απαλλαγούμε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ιδιοκτητών, που νομίζουνότι είναι οι κάτοχοι της κοινωνίας.
Και φυσικά με επανόρθωση της δημοσιότητας του όποιου πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

akoma ena sxetiko:

http://kakomoutsounos.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

Ανώνυμος είπε...

αντρέα συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις και επαυξάνω!!!!

η διαπλοκή των πολιτικάντηδων ειδικα των δικηγόρων είναι κάτι το απίστευτο......

ποιος δεν θυμάται επίσης τον μεγάλο μάκαρο ο οποίος ενώ ήταν υπουργός οικονομικών και διαχειριζόταν τις τύχες όλων μας στα χέρια αυτός κοίταζε μόνο την πάρτη του σαν idiot και τελικά παραιτήθηκε από υπο το εργον για τον λαό για να γίνει υπάλληλος σε μια εταιρεία που ανήκει στον μεγαλοφεουδάρχη που είναι η εκκλησία (24% στην ελληνική τράπεζα)

και όλοι οι κυπραίοι τότε το θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό!!!!!!!!

γιατί πολύ απλά όλοι μες τουντο τόπο σκέφτοναι μοναχά τον εαυτούλη τους....

ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο μάλιστα κατέχει πόστα τόσο κρίσιμα όπως είναι το υπουργείο δικαιοσύνης όπως πολύ σωστά αναφέερεις δεν μπορούν να αποποιούνται κατά το δοκούν αυτη τους την ιδιότητα και να φορούν όποτε τους βολεύει την μάσκα του ατόμου και του ιδιώτη

αυτοί οι κύριοι πρέπει να απαντούν πολιτικά και δημόσια και όχι στις αίθουσες της τυφλής "δικαιοσύνης"

λίβελλος και δυσφήμηση υπάρχει για ένα γεγονός που δεν είναι αληθινό

οφείλει να απαντήσει επί της ουσίας ο χρυσοστομίδης, αλλά ήδη απάντησε αφού ήδη παραδέκτηκε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία τζόγου

χωρικέ που έχεις και πριβέ μπλοκ (πολλά χωρκάτικον όντως)το δικαστήριο έχει την διακριτική ευχέρεια να διατάξει αυτό που λες

πρόκειται για την χειρότερη μορφή λογοκρισίας που έχει γίνει και δυστυχώς ο δημοσιογραφικός κόσμος και γενικότερα ο κόσμος δεν αντιδρά καθόλου

Ανώνυμος είπε...

αντρέα πράγματι αρθρώνεις πολύ στιβαρό πολιτικό λόγο τεκμηριωμένο με επιχειρήματα

αν και το έχουμε ξανασυζητήσει σε περιορισμένο βαθμό, θέλω να σε ρωτήσω

πρακτικά εσύ τι πιστεύεις ότι πρέπει να πράξει κάποιος που θέλει να αλλάξει κάτι στο βασίλειο της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς;

andreas f.stavrou είπε...

@OSR
Διαβάζω τις αναρτήσεις στο ιστολόγιό σου και γνωρίζω και την οργή και την πικρα σου.
Αν και είμαι επιφυλακτικός σε παραδοσιακές μορφές δράσεις, εντούτοις επειδή υποθέτω ότι το θέμα σε έχει απσχολήσει πιο πολύ από μενα, αν έχεις κάποια πρόταση ή σκέψη στείλε τη στο ληκτρονικό ταχυδρομείο ή ανάρτησε στο ιστολόγιό σου καλύτερα για να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος.
Από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

αντρέα σου έστειλα email

αλλά νομίζω κάτι δεν πήγε καλά

αν δεν το έλαβες στείλε μου στο

osr55@hotmail.com