Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Περί των εγγυήσεων των ξένων δυνάμεων και της γνωσιολογικής ανεπάρκειας Ελληνοκύπριων πολιτικών

Το θέμα των εγγυήσεων σε μια ενδεχόμενη λύση συνιστά λεκτικά ακόμα ένα σημείο διαμάχης ανάμεσα σε φωνασκούντες πολιτικούς. Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία θέλει εγγυήσεις από την Τουρκία. Μερικοί Ελληνοκύπριοι πολιτικοί αντιδρούν και θεωρούν τις εγγυήσεις «κόκκινη γραμμή» για τη δική μας πλευρά.
Ως συνήθως Ελληνοκύπριοι πολιτικοί είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδεκτεί τις εγγυήσεις από τις 5/6/2008, οπόταν και υπέγραψε το Μνημόνιο Συναντίληψης με τους Άγγλους. Και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες υποστήριξε και το αμίμητο πως «η θέση μας είναι ότι οι Κύπριοι είναι αρκετά ώριμοι να χειριστούν τις δικές τους υποθέσεις χωρίς εγγυητές και εγγυήσεις»!!! Από τη μια επαναβεβαίωνε στον παρόντα χρόνο τις εγγυήσεις και , από την άλλη, εξέφραζε προς τα έξω αυτό που ήθελε να ακούσει ο πολίτης!!! Η πιο φτηνή προπαγάνδα για αποπρασανατολισμό των πολιτών.
Μάλιστα τότε όλοι οι πολιτικοί ηγέτες χαιρέτισαν – έστω με κάποιες επιφυλάξεις – το Μνημόνιο. Και το χαιρέτισαν γιατί το διάβασαν με βάση την τότε πραγματικότητα. Δηλαδή θεώρησαν ότι με το Μνημόνιο κατοχυρώνεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλείεται το νέο κράτος.
Και για του λόγου το αληθές, το Μνημόνιο της 5ης Ιουνίου ανάφερει τα ακόλουθα:
· Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους στις εκατέρωθεν υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τις Συνθήκες του 1960.
· Το Ηνωμένο Βασίλειο επαναλαμβάνει τη δέσμευση του στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την ιδιότητα του της εγγυήτριας χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει πλήρως να σέβεται τα υφιστάμενα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 541 και 550. Ως εκ τούτου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε ενέργειες που δυνατό να οδηγήσουν στη διχοτόμηση του νησιού ή την αναγνώριση ή την αναβάθμιση οποιασδήποτε ξεχωριστής πολιτικής οντότητας στο νησί.
· Επιπλέον, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο σε όλα τα θέματα που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί οφείλουν λοιπόν να διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις για να μη γίνονται περίγελο. Αν θέλουν μετεξέλιξη του νέου κράτους, τότε αναγνωρίζουν και συνθήκες εγκαθίδρυσης και εγγυήσεις και συμμαχία και βρεττανικές βάσεις. Και για να αλλάξουν αυτά, απαιτείται νέα συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη : Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία. Και το σχετικό άρθρο 181 του Συντάγματος αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος.
Τις εγγυήσεις λοιπόν τις έχει αποδεκτεί ο εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας με την ανοχή ή συναίνεση όλων των κομμάτων. Και αν νομίζουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ότι με σκηνοθεσίες και μεθοδεύσεις μπορούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, αυτοαπατώνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: