Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Η απόφαση των κατοίκων του Κ. Πύργου, οι αντιδράσεις των φορέων της εξουσίας ή μια άλλη ανάγνωση της πολιτικής

Η απόφαση των κατοίκων του Κάτω Πύργου να αποφασίσουν οι ίδιοι και να μην περιμένουν τους φορείς της εξουσίας του κράτους να επιλύσουν το πάγιο αίτημά τους για άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, συνιστά μια κατεξοχήν πολιτική πράξη.
Οι κάτοικοι λοιπόν του Κ. Πύργου ως μια επίμερους συνολικότητα – η κοινότητά τους – αποφάσισε να θέσει ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιταχύνει το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Με ένα εκβιαστικό δίλημμα ουσιαστικά απευθύνονταν οι ίδιοι στην τουρκοκυπριακή ηγεσία προβάλλοντας ένα πάρε – δώσε για να επιτύχουν το στόχο τους στο παρόν.
H απόφαση των κατοίκων του Κ. Πύργου ουσιαστικά συνιστά αμφισβήτηση του πολιτικού μονοπωλίου του κράτους. Σωρευτικά παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα και στο μέλλον θα αυξάνονται. Να θυμηθούμε την αντίδραση του Δήμου Πάφου στο θέμα του περιορισμού στην κατανάλωση νερού, την αντίδραση των αγελαδοτρόφων στο θέμα των αφλατοξίνων. Οι τοπικές κοινωνίες θα διεκδικούν μελλοντικά όλο και περισσότερο να ακουγέται η φωνή τους σε θέματα που σήμερα θεωρούνται αρμοδιότητα των φορέων της κρατικής εξουσίας. Ήδη την αυτονόμησή τους από το κράτος έχουν επιβάλει οι παράμετροι της οικονομίας και την επικοινωνίας. Ήδη οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – σε περίπτωση που δεν είναι κομματικά παραρτήματα – διαλέγονται απευθείας με το εξωτερικό και γίνονται «καλοί αγωγοί» της νέας τάξης πραγμάτων.
Τα νέα αυτά φαινόμενα συνδέονται με τη νέα πραγματικότητα, που επιγραμματικά αποδίδεται με τον όρο παγκοσμιοποίηση. Συνέπεια της παγκοσμιοποίησης είναι και η αποδυνάμωση του κράτους, με συνεπακολούθο το ανάπτυγμα της ελευθερίας ατόμων και ομαδώσεων και η διεκδίκηση από μέρους τους πολιτικού ρόλου.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των φορέων της εξουσίας;
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Αναστασιάδης συντονίστηκαν και είπαν ότι υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση για να χειριστεί το θέμα. Φυσικά το κυπριακό δεν είναι η κυβέρνηση που το χειρίζεται αλλά ο Πρόεδρος με το εθνικό συμβούλιο!!!Επίσης η κυβέρνηση μπορεί να είναι αρμόδια. Αυτό δε συνεπάγεται ότι είναι και υπεύθυνη!!! Γενικά οι φορείς της εξουσίας έχοντας τη δύναμη έκαναν το αναμενόμενο, δηλαδή πίεσαν τους κατοίκους να αναιρέσουν την απόφασή τους.
Η αντίδραση των φορέων της εξουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν πιο ειλικρινής: «εμείς είμαστε λαός και δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από κοινοτάρχες»!!! Φυσικά θα μπορούσαν να ορίσουν και οι ίδιοι ένα κοινοτάρχη να συζητά με τον κοινοτάρχη του Κ. Πύργου. Ίσως και να τα κατάφερναν καλύτερα από τους πολιτικούς!!!

5 σχόλια:

rose είπε...

οι ιδεες σας γενικα μ αρεσουν
εδω όμως έχετε παρεξηγήσει μάλλον τα πραγματα ίσως επειδή διαβαζοντας τις ειδησεις τον δηλωσιογραφων μοναχα ενα μερος της αληθειας αποκαλύπτεται ...

ο κοινοταρχης δεν εξεφραζε την βουληση της κοινότητας...

δυστυχώς καποιοι στο "κεντρο" και απο συγκεκριμενο κόμμα τον έβαλαν πάνω...

βλεπετε, κάποιοι αππωνουν τον κόσμο και θυμουνται τη δυναμη του (βλεπε δημοψηφισμα) ακριβως εκμεταλευομενοι αυτο το αίσθημα και την αναγκη αυτοδιαχείρησης αλλά τα κίνητρα τους δεν διαφέρουν απο την υπόλοιπη κεντρική εξουσια που θελει να το "επιλύσει"

θεια κωμωδια και η παρουσια του Νικηφόρου στην περιοχή (από πατερούλιδες χορασε το ματι μας)...
φανταστειτε την απορια των Τ/κ να δουν τον ρασοφόρο αυριο να επιβαλει την ειρηνη και ηρεμια στη περιοχή κατα τη διαρκεια της καθιστικής-ειρηνικης τους διαμαρτυριας

μακαρι να ήταν μια αυθορμητη κίνηση πολιτων, αλλά δεν ειναι...

μακαρι να ειχαν και συναισθηση του τι προκαλούσαν, αλλά δεν είχαν..

αυτοι που τους άππωσαν, αν είχαν τα "μεμέ" αυριο θα έβαζαν δικους τους να κανουν επεισοδια, αλλά συνηθως κινουνται παρασκηνιακά και δεν θα το πραξουν...

αν ειχαν τα "μεμε" επισης όταν το ονομα του αρχηγου του κόμματος ακούστηκε σε τοπικό σταθμό στην Παφο και αργότερα στη Λευκωσία δεν θα κρύβόντουσαν πίσω από ανεπισημες διαμαρτυριες στους ιδιοκτητες των σταθμων αλλά θα εβγαιναν να το διαψευσουν δημόσια...

andreas f.stavrou είπε...

Αν κάποιοι τους έβαλαν πάνω, υποδηλώνει την εξάρτησή τους από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Και στο επίπεδο των φορέων της κεντρικ΄ς εξουσίας δηλώνει ότι λειτοτργούν οι συσχετισμοί δύναμης καιόχι ο νόμος.

stalamatia είπε...

Στον Πύργο έχω πάει όλες και όλες δυο φορές και αυτές πριν 2-3 χρόνια.Δεν ξέρω ποιος ακριβώς εισηγήθηκε το άνοιγμα του οδοφράγματος όμως έπρεπε να γίνει γιατί αυτή η περιοχή ήταν στην ουσία αποκλεισμένη από τα κατεχόμενα.Τότε που πήγα μου είπαν ότι από εδώ σε μισή ώρα και λιγότερο πηγαίνεις στο χωριό σου ,τρελλάθηκα και έλεγα γιατί δεν ανοίγουν?Βέβαια δεν θα πάω από Λεμεσό στα κατεχόμενα μέσω Λιμνήτη αλλά αυτοί που είναι εκει θα ευκολυνθούν ,θα είναι όπως παλιά που περνούσε το αυτοκίνητο του Πύργου από τα χωριά μας.

rose είπε...

έτσι ακριβώς!

andreas f.stavrou είπε...

Για να διεκδικούν οι κάτοικοι πάει να πει ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους. Ουσιαστικά έχουν αποκοπεί επικοινωνιακά από την υπόλοιπη Κύπρο. Είναι πολύ βαρύ τίμημα που πλήρωσαν και πληρώνουν.