Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η μια διαφθορά εναντίον της άλλης ή οι επίορκοι και οι "αδιάφθοροι"

Με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα και το σκάνδαλο της εμπλοκής της Αστυνομίας στην υπόθεση, στήνεται ένα σκηνικό που για άλλη μια φορά στοχεύει στην παραπληροφόρηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θρηνεί περίλυπος» για τη σήψη και τη διαφθορά λες και ο ίδιος δεν είναι για δεκαετίες στυλοβάτης του πολιτικού συστήματος που γέννησε αυτή τη σήψη. Εντάξει, αν εκφράζεις τη λύπη σου δημόσια για τη σήψη , τότε αυτό που κάνεις είναι να προσπαθείς να παρουσιαστείς αθώος στα μάτια των πολιτών. Όμως τόσα χρόνια στην πολιτική και δεν πήρε χαπάρι ο Πρόεδρος για τη σήψη που υπάρχει; Αυτό είναι πιο ανησυχητικό από πολιτική άποψη.
Τα κόμματα και οι πολιτικοί άρπαξαν την ευκαιρία για δημόσια προβολή με πολλές προτάσεις υπό μάλης. Τις έχουν έτοιμες «δια παν ενδεχόμενον». Και τις ανασύρουν, όποτε χρειαστεί. Έτσι παρουσιάζονται οι ίδιοι όχι ως μέρος του προβλήματος – που είναι – αλλά ως μέρος της λύσης. Το ίδιο βιολί εδώ και δεκαετίες, ένα κακόγουστο αστείο για αφελείς.
Φυσικά η στάση των πολιτικών και των κομμάτων είναι υποκριτική.
Στις 15 Μαίου 2006 (εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ) ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Ν. Σερδάρης με δημόσια καταγγελία υποστήριξε ότι πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιούσαν το αστυνομικό σώμα για «απειλές, και εκβιασμούς πολιτικών τους αντιπάλων, για παρακολουθήσεις και σκευωρίες, για διαρροή ψευδών ειδήσεων εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων, για χαλκευμένες δημοσκοπήσεις, για επηρεασμό ψηφοφόρων και πιέσεις πολιτών για απόκτηση κομματικών ταυτοτήτων, για εγκατάσταση μηχανισμών παρακολούθησης και τρομοκράτησης συναδέλφων και για προώθηση χαφιεδισμού».
Αυτά τουλάχιστον δε τα διάβασαν οι πολιτικοί και δεν ανησύχησαν;
Η διαφθορά στη διοίκηση του κράτους είναι συνυφασμένη με την πολιτική διαφθορά, τη διαπλοκή, τη συναλλαγή και το παρασκήνιο. Οι δηλώσεις των πολιτικών είναι άνευ σημασίας και πρέπει να αξιολογούνται καταλλήλως.
Ο πιο ικανός «πολιτικός» σε αυτό το σκηνικό της σήψης αποδεικνύεται ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Βρήκε τη μαγική συνταγή, όπως συνήθως κάνουν και οι πολιτικοί. Ποιος φταίει για τη σήψη στην Αστυνομία; «Οι επίορκοι αστυνομικοί», φυσικά.Έτσι αθώωσε τον εαυτό του. Ποιος θα καταπολεμήσει τη σήψη; «Ο Αρχηγός φυσικά». Και έτσι ανακάλυψε «τους αδιάφθορους αστυνομικούς»!!! Οι επιλογές του Αρχηγού είναι μια κάποια λύση.Οι αδιάφθοροι όμως σε λίγο χρόνο θα ανακαλύψει ότι θα μεταλλαχθούν στους αρχι – διεφθαρμένους όντας υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα όπου κυριαρχεί η πολιτική διαφθορά ( νόμιμη και μη ) και η συναλλαγή. Και όπως οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη θέση τους για να αποκτήσουν πλούτο, προνόμια και εξουσία , έτσι και ο διοικητικός μηχανισμός του κράτους θα υποταχθεί στην κυρίαρχη λογική. Δηλαδή όλο και περισσότερο ο κάθε υπάλληλος δε θα συνέχει την αποστολή του με την κοινωνία αλλά με το προσωπικό του συμφέρον, την προσωπική του ευδοκίμηση. Η χρήση της θέσης για απόκτηση πλούτου, προνομίων και εξουσίας είναι ήδη η κυρίαρχη λογική στον κρατικό και ημικρατικό τομέα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για μια θέση ορμώμενος από τη διάθεση προσφοράς προς την κοινωνία!!!
Έτσι λοιπόν σταδιακά ένα κύμα ηθικής απλώνεται για να σωθεί ο τόπος από τη σήψη και τη διαφθορά.
Όχι στους επίορκους, ναι στους αδιάφθορους!!! Πρωταγωνιστές οι πολιτικοί , τα κόμματα και σφογγοκωλάριοί τους, ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι και στο όνομα των αιωνίων ηθικών αξιών να νέμονται τον πλούτο, τα προνόμια και την εξουσία. Όντας όμως βουτηγμένοι στη σήψη και τη διαφθορά , μια λύση έχουν για να επιβιώσουν: να νομιμοποιήσουν τη διαφθορά ή να φροντίσουν να μη δημοσιοποιείται!!! Και οι αδιάφθοροι πολύ θα βοηθήσουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: