Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ο κυβερνητικός βίος του κ. Πολυνείκη ή ο ουρανός βρέχει χρήματα

Ποιος είναι ο κ. Πολυνείκης; Ο Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Χριστόφια.
1.Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του μας είπε ότι θα φέρει νερό από το Λίβανο. Ο Λίβανος δεν είχε ιδέα ότι θα μας δώσει νερό δωρεάν και γελοιοποιήθηκε η κυβέρνηση παγκοσμίως!!!

2.Στις 26/3/2008 κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για «επέκταση της δυναμικότητας της χερσαίας μονάδας αφαλάτωσης στη Μονή Λεμεσού από 20.000 σε 40.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα». Η κοινοπραξία, ενώ τα πρώτα 20.000 κ.μ.ν. τα χρεώνει προς 1,387 ευρώ ανά κ.μ., τα υπόλοιπα τα χρεώνει προς 2,25 ευρώ!!! Αυτό σημαίνει ότι ο Κύπριος πολίτης επιβαρύνεται με 16 εκατομμύρια ευρώ!!!Παρενέβη το Συμβούλιο Προσφορών και ζήτησε και άλλες προσφορές. Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφασή του χωρίς να «γνωρίζει το παρασκήνιο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν»!!!

3.Ακόμα κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11/4/2008 για διαγραφή οφειλών 1835 ατόμων που χρωστούσαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 στο Τμήμα Υδάτων το ποσό των 4.131.000 ευρώ. Στα 1835 άτομα συμπεριλαμβάνονταν μεγαλοκτηματίες, ξενοδόχοι, βιομηχανίες, επιχειρηματίες. Δημιουργήθηκε σάλος και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωναν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για το ποιοι πραγματικά εξυπηρετούνταν από τη βεβιασμένη απόφαση τους!!!

4.Ο κ. Πολυνείκης ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας έχει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις αφλατοξίνες τον Απρίλιο και το Μάιο του 2008. Αμέλησε να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, με παραπλανητικές δηλώσεις προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αδυνατούσε να συντονίσει στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του υπουργείου του, προέβαινε σε αντιφατικές δηλώσεις και προκαλούσε σύγχυση στους πολίτες. Και στο τέλος θυματοποιήθηκαν δυο μικροπαραγωγοί γαλακτομικών προϊόντων !!!

5.Τον Ιούνιο του 2008 το Συμβούλιο Προσφορών του Τμήματος Υδάτων ανέθεσε σε συγκεκριμένη εταιρεία τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή. Μετά από δημόσιες καταγγελίες , το Συμβούλιο αναγκάστηκε να ακυρώσει την κατακύρωση της προσφοράς!!! Ο Υπουργός διοχέτευε στον τύπο ότι «δεν υπέκυψε σε πιέσεις»!!!

Στη συνέχεια το Συμβούλιο Προσφορών κατακύρωσε το έργο σε εταιρεία που προηγουμένως είχε απορρίψει!!!

6.Ακόμα η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στην ανάθεση της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα στην ναυτιλιακή εταιρία Ocean Tankers έναντι 35 εκατομμυρίων λιρών και παρά τις αποθαρρυντικές θέσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Η Γενική Ελέγκτρια θεώρησε τη σύμβαση ως διασπάθιση του δημόσιου χρήματος!!! Και τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται όταν διαβάζεις στον τύπο ότι η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρία άρχισε τις χορηγίες προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Έτσι αρχικά έκανε εισφορά στην Ομόνοια. Στη συνέχεια ζήτησε εισφορά και το ΑΠΟΕΛ και ανταποκρίθηκε.

Ακόμα αποφάσισε σε συνεργασία με την εκκλησία και τις τοπικές αρχές να οργανώσουν τελετή υποδοχής του δεξαμενόπλοιου που μεταφέρει νερό από την Ελλάδα!!! Λες και είναι δωρεάν και θα εκφράσουμε έτσι την ευγνωμοσύνη μας προς το δωρητή.

7.Το Γενάρη του 2009 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για κατασκευή πλωτής μονάδας αφαλάτωσης με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης και με παράκαμψη της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς. Προηγήθηκαν καταγγελίες ότι η απευθείας ανάθεση του έργου «φωτογράφιζε» συγκεκριμένο προσφοροδότη!!!

Συμπεράσματα;

Σε ένα διάστημα δέκα μηνών έχουν συμβεί τόσα σκάνδαλα στο Υπουργείο Γεωργίας που ο κ. Υπουργός θα έπρεπε ήδη να παραιτηθεί. Το γεγονός ότι παραμένει στη θέση του ευθύνεται αποκλειστικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ακόμα το υπουργικό συμβούλιο συμπεριφέρέται ανεύθυνα με την έννοια ότι παίρνει αποφάσεις και μετά δηλώνουν ότι «δεν γνώριζαν» ή αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να αλλάξουν τις αποφάσεις τους.

Επιπλέον φαίνεται πως το θέμα του νερού δίνει την ευκαιρία για ένα μεγάλο φαγοπότι σε βάρος των χρημάτων του λαού. Τα χρήματα είναι πολλά και καθόλου δε λαμβάνονται υπόψη οι επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας που έφερε ως παράδειγμα διαφθοράς τις προσφορές του δημοσίου.

Τέλος η κυβέρνηση συστηματικά επιλέγει την απευθείας ανάθεση προσφορών, αν και γνωρίζει ότι η διαδικασία αυτή στερείται διαφάνειας και ο κίνδυνος διαφθοράς ή συναλλαγής είναι μεγαλύτερος.

Και μετά;
Πήρα το προεκλογικό πρόγραμμα Χριστόφια. Διάβασα για τη «διαφάνεια», τη «χρηστή διοίκηση» και την καταπολέμηση «των σκανδάλων, της σήψης και της διαφθοράς».

Και μετά;
Ήταν νύκτα χωρίς φεγγάρι. Και χιόνιζε.

Και μετά;
Δε ξύπνησα από τον εφιάλτη. Και τους έβλεπα να τρώνε όλο και περισσότερα και μας έβλεπα να βασανιζόμαστε να αποδώσουμε στις λέξεις το αληθινό τους νόημα. Και μας έμειναν οι λέξεις και τους έμεινε το χρήμα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμίζει το "σεμνά και ταπεινά" της κυβέρνησης Καραμανλή...Για να μη λέμε μετά ότι εμείς είμαστε καλύτεροι. Τι ντροπή...

Aceras Anthropophorum είπε...

Το να ονομάζεις τα πάντα διαφθοράν είναι σαν να αφαιρείς που έναν πίνακαν τες αποχρώσεις, ή που την ζωήν τα χρώματα. Το στύλ "όποιος είναι στην πολιτικήν είναι διεφθαρμένος" αφαιρεί που το credibility των υποθέσεων πραγματικής βρωμιες που θέλετε να δακτυλοδίξετε (sorry για τες ξένες εκφράσεις αλλά έχει 20 χρόνια που είμαι έξω τζιαι αρκέφκω τζιαι χάννω τες λέξεις).

Το ότι θεωρείτε επίσεις όλους τους πολιτικούς βλάκες το βρίσκω επίσης πολλά υπεροπτικόν. Δεν έχω καμιά διάθεσην να υπερασπίσω το κόμμαν που το οποίον προέρχεται ο κύριος υπουργός που παρουσιάζετε αλλά αν δειτε τα αποτελέσματα της διεθνούς οργάνωσης ενάντια στην διαφθοράν δείχνει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έκαμεν πρόοδον, έκαμεν άλμα σε τούτον το θέμα. (κοιτάξετε στου εσιέξιξι http://eshie3i3i.blogspot.com/2009/01/blog-post_2518.html τζιαι μετά που τζιειαμαί πιάστε λινκ για το wikipedia για πιό ουδέτερην ανάγνωσην). Η Κύπρος σήμερα κοντέφκει στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν θέλω να πώ ότι δεν έχει βρωμιάν στην Κύπρον αλλά άμαν τα πάντα θεωρείς τα βρωμιάν, από που να αρχίσεις να καθαρίζεις; Δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί την κάθε σχετικότητα, τόσον σε σύγκριση με τους άλλους, όσο τζιαι με την προηγούμενην κατάσταση.

Εθκιάβασα τζιαι παλιά σας άρθρα όπου παρουσιάζονται ΟΛΟΙ πολιτικοί ότι είναι της μάσας. Ξέρω προσωπικά 2 υπουργούς που ήταν συμμαθητές ή παλιοί φίλοι. Η γεναίκα του κυβερνητικού εκπρόσωπου κόφκει κάθημέρα λευκωσία-λεμεσό για το μεροκάματο, αν πάεις σπίτιν τους είναι έναν μικρόν σπιτούι κανονικού αθρώπου σε μιαν γειτονειάν κανονικών αθρώπων. Το ίδιον τζιαι της Σωτηρούλλας που έτυχεν ναν συμμαθήτρια μου τζιαι προσωπική φίλη πρίν να πιάει τα βουλευτιλλίκκια τζιαι τα υπουργιλλίκκια. Αυτοί οι αθρώποι έχουν το ίδιο οικονομικό επίπεδον τζιαι έννοιες με τον μέσον κύπριο τζιαι ίσως τον μέσον προς τα κάτω. Ίσως να μην γνωρίζετε επίσεις ότι όλοι οι κυβερνητικοί μισθοί των υπουργών τζιαι των βουλευτών του Ακέλ κατατίθενται στο κόμμαν, από το οποίον πιάννουν εναν μισθόν κανονικόν όπως τους άλλους εμμίσθους με βάσην συγκεκριμένα προκαθορισμένα κριτήρια. Τα δε προνόμια με τες τεράστιες συντάξεις που τους παρέχει ο νόμος καταθέτουν τα σε κοινόν ταμείον συντάξεων αλληλεγγύης, που το μοιράζουνται όλοι οι κομματικοί, επωφελούνται έτσι όσοι εθυσιάσαν προσωπικές καριέρες τζιαι εδεχτήκαν να δουλέυκουν στο Ακέλ με μισθούς πίνας που τα παλιά χρόνια μέχρι πρόσφατα.

Δεν τους κλαίω, καλά περνούν οι νυν υπουργοί τζιαι βουλευτές τζιαι οι μισθοί του Ακέλ παρόλον που είναι χαμηλοί είναι δεν φτάνουν κάτω που τα επίπεδα αξιοπρέπιας όπως ήταν πρίν. Έσιει μάλιστα που το επήραν τζιαι πάνω τους, ή που είχαν περιουσίαν ακίνητην που τους γονιούς τους που έπιαεν αξίαν τζιαι εβρεθήκαν με ρηάλια ενώ προέρχονται που φτωσιές αρχικά οικογένειες. Αλλά άμαν τους τσουβαλιάζετε όλους για να φκάλετε μιαν τάξην διεφθαρμένων ππαραόπιστων ηλήθιων φαγάνων, χάννει η κριτική που κάμνετε που την δύναμην της. Σας τα γράφω όλα αυτά διότι κατά βάση πολλοί προβληματισμοί σας με βρίσκουν σύμφωνο τζιαι βρίσκω κρίμα να τραβάτε πουπάνω μιαν πινελιάν με μαυρο που καλύφκει κάθε απόχρωση. Πέρα βέβαια που το ότι διαπράττετε μιαν αδικίαν προς αυτούς (όσοι τζιαι να ναι) που είναι καθαροί, μη ηλήθιοι, έντιμοι αλλά τραβά τους η πολιτική (όπως τζιαι σας σαν πολίτη).

andreas f.stavrou είπε...

@Aceras
Το ενδιαφέρον μου είνα η πολιτική διαφθορά, δηλαδή αυτή που προκύπτει μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα.Προσπαθώ να κατανοήσω τη λειτουργία της πολιτικής και των πολιτικών σε συνάρτηση με την εκδήλωση ή την ανάπτυξη ή την αντιμετώπισή της.
Είναι όλοι οι πολιτκοί διεφθαρμένοι; Προσωπικά , αν και δεν γνωρίζω, δε θέλω να το πιστεύω. Είναι όμως ευθύνη αυτού που ασχολείται με την πολιτική να προστατεύει το όνομά του από την περιρρέουσα διαφθορά.
Ο μόνος τρόπος είναι η διαφάνεια.Όταν ο πολιτικός ανέχεται να μη δημοσιοποιεί τα εισοδήματά του, όταν τα κόμματα δε δέχονται να δημοσιοποιούν τα έσοδά τους, όταν δεν αποδέχονται το πόθεν έσχες, όταν επικαλούνται την ασυλία για να μην πληρώνουν πρόστιμα τροχαίας οι βουλευτές, όταν παραβιάζουν νόμους ανερυθριάστα , τότε ο πολιτικός αυτός -ότι και να λέει -πολιτικά είναι εκτεθειμένος γιατί έστω με τη σιωπή του συντηρεί ένα κλίμα που τον εκθέτει. Η ευθύνη δηλαδή είναι δική του εφόσον έχει και μια αρμοδιότητα και όχι του πολίτη να ψάξει την οικογενειακή του κατάσταση για να διαπιστώσει το άλφα ή το βήτα.
Για να γίνω πιο κατανοητός αναφέρω ένα παράδειγμα. Σήμερα μια είδηση στον τύπο λέει ότι από τις 18/9/2008 που ψηφίστηκε ο νόμος για το ασυμβίβαστο Προεδρου, Υπουργών και διαφόρων Επιτρόπων. Η κυβέρνηση διόρισε τα μέλη της επιτροπής του ασυμβίβαστου αλλά δε διόρισε τον πρόεδρο της επιτροπής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνέλθει!!! Αυτά είναι γελοιότητες.
Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο αλλά και στη βουλή που ψήφισε το νόμο χωρίς να ασκεί τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Όλοι αυτοί ενέχονται άμεσα ή έμμεσα σε ένα φαινόμενο πολιτικής διαφθοράς εφόσον ο νόμος έγινε για να προλάβει ή να αποτρέψει την πολιτική διαφθορά αυτών των αξιωματούχων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να είναι πάμφτωχος -δεν γνωρίζω - αλλά έχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα που προανέφερα ,όπως και η Υπουργός Εργασίας.
Δηλαδή πολιτική διαφθορά δεν είναι μόνο να τα παίρνεις αλλά η καταχρηστική λειτουργία της πολιτικής.
Από την άλλη για μένα η πολιτική διαφθορά δεν είναι ηθικό πρόβλημα αλλά καθαρά πολιτικό. Ούτε και θεωρώ όλους τους πολιτικούς βλάκες. Συχνά -πυκνά διαλέγομαι και με το λόγο που αρθρώνουν καταθέτοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία μου. Και όταν διαλέγεσαι με το λόγο κάποιου δεν είναι δυνατό να το θεωρείς βλάκα.
Σε επίπεδο πράξεων όλοι κάνουμε βλακείες. Μόνο που η πράξη ενός πολιτικού βλάπτει το κοινωνικό σύνολο ενώ οι δικές μου βλακείες βλάπτουν εμένα.Και φυσικά δεν αξιολογούνται το ίδιο: η πολιτική βλακεία ή το πολιτικό έγκλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από το ατομικό γιατί τα θύματα είναι πολλά.
Τώρα γι αυτά που γράφεις για το ΑΚΕΛ δεν μπορώ να τα αμφισβητήσω αλλά ούτε και να τα πιστεψω. Ως πολίτης έχω την απαίτηση να έχω πλήρη γνώση για τα οικονομικά των κομμάτων εφόσον έχουν την απαίτηση να καρπούνται και δημόσιο πλούτο και να χειρίζονται το κοινό μας καλό. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο των κομμάτων; Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα για μένα.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ aceras δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις και πόση τριβή έχεις μέσα στα σκατά που ονομάζεται κυπριακό κράτος η ουσία είναι μια

το βασίλειο της αναξιοκρατίας είναι εχθρός του πολίτη

ενώ ο κάθε αλήτης ντιβέλοπερ παρανομεί ασύστολα χωρίς άδεις κλπ και κανείς δεν τον σταματά

http://osr55.wordpress.com/2008/09/12
http://osr55.wordpress.com/2008/06/21

και την ίδια στιγμή ο πολίτης που κτίζει πέρκολα σύρεται στα δικαστήρια

και όχι μόνο αυτό

τα μελοδραματικά για την σωτηρούλα την συμμαθήτρια τα περί φτωχού κυβερνητικού εκπροσώπου ας μένουν στην άκρη

ο πολίτης νοιώθει ότι δεν τον προστατεύει κανείς

αφού οι σωτηρούλες οι νεοκλήδες και τα άλλα τα παιδιά είναι τόσο λαικοί αλλά δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη την βρωμιά τότε είναι απλά ανίκανοι

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Πολυνείκης οφείλει να απαντήσει όχι μόνο στον κ. Σταύρου, αλλά σε όλους μας. Η σιωπή τον καθιστά ένοχο, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους υπόλοιπους (υπεύθυνους) στο υπουργείο και την κυβέρνηση.