Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Αγώνες και αγωνίες

Κάποιες επισημάνσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο είναι αναγκαίες:


  1. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν. Το πολιτικό σύστημα γίνεται τιμηματικό. Τα αξιώματα είναι προνόμιο των λίγων και εχόντων. Αφού κταργήθηκε το τίμημα στο εκλέγειν, τώρα εισάγεται το τίμημα στο εκλέγεσθαι.

  2. Τα κόμματα ελέγχουν ολοκληρωτικά τη διαδικασία των εκλογών, αφού την κρατική επιχόρηγηση δε δίνεται στους υποψηφίους αλλά στα κόμματα.

  3. Όλοι οι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν σε μια παροχολογία που ήταν εξευτελιστική και για τους ίδους και για τους πολίτες. Με γενικόλογες αναφορές και αοριστίες προσπαθούσαν να υφαρπάσουν την ψήφο των πολιτών.

  4. Προτάσεις ουσιαστικές για το κοινό μας μέλλον δεν έχουν κατατεθεί. Όλοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι είναι καλύτεροι διαχειριστές από τους αντιπάλους τους.

  5. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι μια από τα ίδια. Βασικά έγινε αυτό που γινόταν πάντοτε. Δηλαδή εκπροσωπούνται σε αυτή οι ηγεσίες των διαφόρων ομάδων που υποστήριξαν τον εκλεγέντα πρόεδρο.

  6. Προβάλλεται μια σωτηριακού τύπου αντίληψη για τον τόπο, που είναι επικίνδυνη. Ο τόπος δε χρειάζεται σωτήρες αλλά προτάσεις πέρα από τα χιλιοειπώμενα.

  7. Στο τέλος αυτό που επικρατεί είναι μια συναίνεση παραδοσιακή των κατεστημένων συμφερόντων,πολιτικών και οικονομικών.

  8. Οι πολίτες είναι αμήχανοι και περιμένουν. Πολύ πιο ώριμοι από το παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του νέου Προέδρου θα γίνει με βάση τη συνέπεια, την υπευθυνότητα του αλλά και την πληρότητα του προεκλογικού του προγράμματος. Ήδη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Και αυτό σημαίνει μη ορθή εκτίμηση της πραγματικότητας για προβολή πειστικών επιλογών.






































;

Δεν υπάρχουν σχόλια: