Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Το πλαίσιο λύσης του κυπριακού κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια

Αποσπασματικά μέχρι τώρα ο κ. Χριστόφιας έχει διαγράψει το λεγόμενο πλαίσο λύσης του κυπριακού. Τι έχει αποδεκτεί ο Πρόεδρος μέχρι στγμής;
1. Το όνομα του νέου μορφώματος θα είναι ‘Ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου (Η λέξη ενωμένη είναι περιττή αφού η ομοσπονδία είναι μια μορφή ένωσης).
2. Αναγνώρισε το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων στην προώθηση λύσης. Δηλαδή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους για τη λύση (Μνημόνιο Συναντίληψης με Αγγλία).
3. Οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν και μετά τη λύση (Μνημόνιο Συναντίληψης με Αγγλία) .
4. Η λύση θα βασίζεται στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα (Κοινή δήλωση 23ης Μαίου)
5. Το νέο μόρφωμα θα είναι συνεταιρισμός .
6. Το νέο μόρφωμα θα έχει μια κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα (Πλεονασμός το «με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα». Η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε γίνεται να έχει δυο διεθνείς προσωπικότητες!!! Αλλά ούτε και καμία γιατί τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης!!!)
7. Θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς.
8. Για τη μια κυριαρχία και τη μια ιθαγένεια συμφώνησαν οι δυο ηγέτες μόνο στο επίπεδο της θεωρίας (επί της αρχής) και όχι στο επίπεδο της πράξης. Δηλαδή οι έννοιες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο λύσης.
Η αναφορά λοιπόν «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» διευκρινίστηκε ότι παίρνει τη συγκεκριμένη μορφή ενός συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα και ισότιμο καθεστώς. Τα συνιστώντα κράτη θα έχουν μια κεντρική κυβέρνηση.
Δε τίθεται θέμα βάσεων οι οποίες θα παραμείνουν και μετά τη λύση. Αναγνωρίζεται ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων οι οποίες θα πρέπει να συναινέσουν στη δημιουργία του νέου μορφώματος.
Μόνο για σκοπούς λαϊκής κατανάλωσης το σκηνικό συμπληρώνεται με την αναφορά «λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Παράλληλα προβάλλεται και μια σωτηριακού τύπου προσέγγιση ότι « μόνο ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ μπορούν να λύσουν το κυπριακό»!!! Και αν αυτά δεν αρκούν, ανασύρεται και το δίλημμα: λύση ή διχοτόμηση;
Όσο καλές μπορεί να είναι οι προθέσεις του Προέδρου άλλο τόσο είναι απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις του που προκαλούν συσκότιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: