Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Από την εκκλησία του δήμου των πιστών στο δεσποτικό ιερατείο

Με αφορμή τη σύγκρουση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τράχωνα για την υφαρπαγή ποσού 450.000 ευρώ από το ταμείο της και την παύση  δύο από τα πέντε μέλη της,  όταν διαμαρτύρήθηκαν, θεώρησα σκόπιμο αντί σχολίων να παραθέσω δύο κείμενα , ένα του 1879 και ένα του 2015. Ο καθένας συγκρίνοντας τα κείμενα μπορεί να οδηγηθεί σε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της κυπριακής κοινωνίας και εκκλησίας.

Το Υπόμνημα των Αρχιερέων του 1879

Το 1879 οι Αρχιερείς της Κύπρου επέδωσαν ένα υπόμνημα στο τότε Άγγλο Ύπατο Αρμοστή στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η θέση της εκκλησίας της Κύπρου. Αναφέρει το Υπόμνημα για το επίμαχο θέμα της διαχείρισης της ιδιοκτησίας της εκκλησίας:

«Οι θρησκευτικοί δε αρχηγοί και αι χριστιανικαί κοινότητες εκανόνισαν και πανάρχαια συνήθεια εκαθιέρωσεν, ώστε την μεν κτημοσύνην των κατά μέρος ιερών ναών να διευθύνωσιν επιτροπαί υπό των κοινοτήτων εκλεγόμεναι και υπό του εθνάρχου επικυρούμεναι, την δε των Μοναστηρίων να διευθυνωσιν απ΄ ευθείας οι Αρχιερείς ή οι Ηγούμενοι διατηρουένων ή αυτοδιοίκητων Μονατηρίων...».
Σε άλλο σημείο επαναλαμβάνει: «... η κτημοσύνη των εκκλησιών ως και των Μοναστηρίων, άπερ υπάγονται εις τας Μητροπόλεις, ανήκουσιν εις τας χριστιανικάς κοινότητας και διευθύνονται υπό των επιτρόπων των εκκλησιών, τα δε δίδονται υπό των κοινοτήτων εις τους Αρχιερείς, όταν τους εκλέξη ο λαός ως τοιούτους, προς συντήρησιν των Μητροπόλεων, και όπως επαρκώσιν εις τας προς τα κοινότητας αυτάς χρηματικάς υποχρεώσεις της θέσεώς των».
 Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου το 2015
Στις 7/4 2015 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δηλώνει: «Εγώ ασκώ διοίκηση στα οικονομικά και σε όποιον δεν αρέσει  να ανοίξει την πόρτα και να φύγει».
Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κύπρου Χρυσόστομος απέρριψε τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, η οποία δεν προβλέπεται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Δήλωσε ότι αυτός είναι ο διαχειριστής και ότι σήμερα το πρωί θα παύσει την Επιτροπή.
Λάβρος κατά των Επιτρόπων ο Μακαριότατος τόνισε:
«Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδεύσουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυκτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσία της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες».
Την επόμενη, 8/4/2015, ο Αρχιεπίσκοπος έπαυσε δύο μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής Τράχωνα γιατί αντέδρασαν στην υφάρπαγη του ποσού των 450.000 ευρώ!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος είναι ο διαχειριστής της περιουσίας των ιερών ναών; Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος ή οι χριστιανικές κοινότητες και οι αντιπρόσωποί τους , δηλαδή οι επίτροποι των εκκλησιών ή η εκκλησιαστική επίτροπή; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καθαρά πολιτική και όχι θρησκευτική.
Το ιστορικό ζήτημα είναι: πώς το 1878 γινόταν αποδεκτό ότι η διαχείριση της περιουσίας των ναών ανήκει στις εκκλησιαστικές επιτροπές των κοινοτήτων , ενώ το 2015 ο Αρχιεπίσκοπος δεν το αποδέχεται; Πώς έγινε αυτή δεσποτική μετάλλαξη;
Υ.Γ. Ο κ. Πιτσιλλίδης δεν έχασε την ευκαιρία να στραφεί κατά του Αρχιεπισκόπου αναφέροντας «Ποιός είσαι ρε και από πού θα διώξεις τους ανθρώπους; Από τον γουμά της μάνας σου;»  Ο κ. Πιτσιλλίδης ως πολίτης και πολιτικό πρόσωπο οφείλει να μας εξηγήσει τη δική του συμβολη στη δημιουργία αυτού του «γουμά». Προσωπικά δε με ενοχλεί μόνο όταν  με εντάσσει σε έναν «γουμάν» ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και ο κ. Πιτσιλλίδης. Η σύγκρουση Πιτσιλλίδη-Αρχιεπισκόπου αναπαράγει κατεξοχήν την πολιτική σύγκρουση, είναι δηλαδή μια ενδο-ολιγαρχική σύγκρουση. Και όπως κάθε σύγκρουση ολιγαρχικών μου προκαλεί αηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: