Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» ( 2007) το βιβλίο του καθηγητή Γ. Κοντογιώργη με τίτλο «Η δημοκρατία ως ελευθερία».
Ο συγγραφέας θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου την ελευθερία. Η ελευθερία είναι συνυφασμένη – κατά το συγγραφέα – με την ανάπτυξη του κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού συστήματος. Θεωρεί, δε, τη δημοκρατία ως το ισοδύναμο της καθολικής ελευθερίας.
Η τεκμηρίωση των θέσεών του γίνεται με αναφορές στα δύο ανθρωποκεντρικά συστήματα της ιστορικής πορείας του ανθρώπου, το ελληνικό και το νεοτερικό έθνος – κράτος. Με βάση την τεκμηρίωση προσεγγίζει και τις αλλαγές που σήμερα διαδραματίζονται στο εξελικτικό γίγνεσθαι και αναλύει βασικά προτάγματα της εποχής μας, όπως «κοινωνία πολιτών», «διακυβέρνηση», «παγκοσμιοποίηση» κλπ..
Η προσέγγιση του συγγραφέα ξεφεύγει από την κυρίαρχη λογική της νεοτερικότητας την οποία εντάσσει στη μεταφεουδαρχική και προ – δημοκρατική περίοδο της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου.
Το βιβλίο αποτελεί πρόκληση για τον κάθε πολίτη, αφού αμφισβητεί πολλές από τις βεβαιότητες της εποχής μας. Παράλληλα είναι υποβοηθητικό στην κατανόηση της πραγματικότητας από τον πολίτη. Γι αυτό και αξίζει να διαβαστεί με όσο κόπο απαιτείται.
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
Η δημοκρατία είναι η απόλυτη ελευθερία; Νομίζω ότι η δημοκρατία είναι απλά ο λιγότερο κακός τρόπος λήψης συλλογικών αποφάσεων. Είναι παράξενο να προσεγγιστεί ως η απόλυτη ελευθερία τη στιγμή που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο συμβιβασμός.
Παρόλα αυτά είμαι περίεργος να διαβάσω την τεκμηρίωση του καθηγητή.
Ένα άλλο βιβλίο που θα σας συνιστούσα είναι το Why Politics Matters του Professor Jerry Stocker. Βραβεύτηκε στο 2005 ή 6 με το βραβείο του politics association στην Αγγλία και επιτυγχάνει να τονίσει τη σημαντικότητα της πολιτικής, της δημοκρατίας, και της εμπλοκής του κόσμου σ'αυτή τη διαδικασία.
Η δημοκρατία είναι η καθολική ελευθερία με την έννοια της σταδιακής κατάκτησης από τον άνθρωπο της ατομικής , κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας.
Η δημοκρατία είναι και ένας τρόπος λήψης αποφάσεων όπου φυσικά αποφασίζει όχι αυτός που κατέχει την εξουσία του κράτους αλλά η κοινωνία που έχει συγκροτηθεί σε δήμο, δηλαδή η πολιτική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση της νεοτερικότητας πως από τη φεουδαρχία οι σύγχρονες κοινωνίες μεταπήδησαν στη δημοκρατία!!!
Δημοσίευση σχολίου