Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρ. Στυλιανίδης και η "κομματική δημοκρατία"

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 21/4/2008 ο κ. Στυλιανίδης ανφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον εκλογικό νόμο, χρησιμοποίησε και τον όρο "κομματική δημοκρατία".
Τέτοιος όρος δεν υπάρχει. Λογικά εννοώ, γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αν η εξουσία ανήκει στα κόμματα, τότε το πολιτικό σύστημα είναι κομματοκρατία και εντάσσεται στα ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα. Αν η εξουσία ανήκει στην κοινωνία η οποία συγκροτείται σε δήμο, τότε είναι δημοκρατία.
Άλλο κομματοκρατία και άλλο δημοκρατία. Η διαφορά των δύο πολιτικών συστημάτων είναι χαώδης.
Φυσικά ο άνθρωπος όταν συγχίζει στο μυαλό του έννοιες επίκτητες, όπως η δημοκρατία, και έννοιες αυτοφυείς , όπως η κομματοκρατία, τότε μπορεί να φτιάχνει ένα πολιτικό κέικ.
Θυμίζουν αυτές οι προσέγγισεις τον περίφημο όρο "έμμεση δημοκρατία". Ό λόγος μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος. Αλλά έμμεσα ιστορικά φαινόμενα, δηλαδή πολιτικά συστήματα, δεν υπάρχουν!!! Δηλαδή ο λαός είτε κυβερνά είτε δε κυβερνα. Δε γίνεται να είναι ολίγον έγκυος!!!

1 σχόλιο:

Μαρία είπε...

...και βέβαια "κομματική δημοκρατία" όταν για δεκαετίες τα κόμματα σ΄αυτό τον τόπο βάζουν χέρι στα κρατικά ταμεία της Δημοκρατίας, νόμιμα και μέσα από τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών π.χ ψήφιση από τη Βουλή της αύξησης της χορηγίας των κομμάτων. Αισθάνονται λοιπόν ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο και το πολίτευμα "δημοκρατία" όπως βολεύονται. Έτσι οι θεσμοφύλακες της δημοκρατίας, που ο λαός ψήφισε και που ανήκουν ταυτόχρονα στα κόμματα, μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά που αυτοί ψηφίζουν από τα έδρανα της Βουλής...δημοκρατικά. Είναι ή δεν είναι αυτό κομματική δημοκρατία;