Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παναγιώτης Κονδύλης
«Πλανητική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο»

Το βίβλίο του Έλληνα στοχαστή Π. Κονδύλη κυκλοφόρησε το 1992 από τις εκδόσεις «Θεμέλιο». Ζώντας στην Ελλάδα και στη Γερμανία πιο πολύ εκτιμήθηκε το έργο του από τους Γερμανούς.
Θυμήθηκα αυτό το βιβλίο και το ξανάνοιξα τον τελευταίο μήνα με αφορμή κάποιες ειδήσεις για την έλλειψη τροφίμων και συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Έγραψε λοιπόν το 1992 ο Π. Κονδύλης πως « οι οικονομικοί στενωποί θα οδηγούσαν σε αστάθεια και διαρκείς κρίσεις ....θα απέληγε στην ταύτιση της πολιτικής με την κατανομή περιορισμένων αγαθών (π.χ. υδάτινοι πόροι )".
Αλλού σημειώνει: « Η αποϊδεολογικοποίηση και η συγχώνευση της πολιτικής με την οικονομία σε τελευταία ανάλυση σημαίνουν ότι στο εξής οι αγώνες θα διεξάγονται για χειροπιαστά υλικά αγαθά, δίχως αξιόλογες ιδεολογικές διαμεσολαβήσεις, Για να είμαστε λοιπόν ακριβείς θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε το τέλος των ιδεολογιών ως μερική επίστροφή στο ζωικό βασίλειο».
Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες που είναι έτοιμοι να απαλλαγούν από τις ψευδαισθήσεις που τους εμφύτευσαν στο μυαλό τους. Οι ανέτοιμοι καλό είναι να συνεχίσουν να ζουν στον κόσμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: