Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Τρία χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005

«Παριπαίζουν μας. Ακόμα λίο θα μας πουν ότι φταίνε τα θύματα γιατί τόλμησαν να αποφασίσουν να παν διακοπές»

Στις 14 Αυγούστου 2005 σκοτώθηκαν 121 συμπολίτες μας κατά την πτώση του αεροπλάνου της αεροπορικής εταιρίας ΗΛΙΟΣ στο Γραμματικό. Την περασμένη Κυριακή τελέστηκε το τρίτο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων. Τα ΜΜΕ προέβαλαν δεόντως το γεγονός εμπλουτίζοντας το ρεπορτάζ με δηλώσεις των συγγενών των νεκρών.
Ένας από τους συγγενείς που μίλησαν θα ήταν γύρω στα 75, λιγνός και με βλέμμα σπινθηροβόλο. Για το θέμα της τιμωρίας των ενόχων είπε: «Περιπαίζουν μας. Ακόμα λίο θα μας πουν ότι φταίνε τα θύματα γιατί τόλμησαν να αποφασίσουν να παν διακοπές».
Αυτή είναι η αίσθηση ενός πολίτη για το πολιτικό σύστημα και το σύστημα δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο. Και αυτή την αντίληψη, απαύγασμα της πείρας της ζωής, δεν μπορεί να την ακυρώσει ή να τη διαγράψει καμιά κυβέρνηση, κανένας υπουργός, κανένας γενικός εισαγγελέας και κανένα ΜΜΕ. Αυτοί μπορούν να σκηνοθετούν, να μεθοδεύουν σε βάρος των πολιτών και να χαριεντίζονται με τις «επιτυχίες» τους.
‘Ομως τη βαθιά συνειδητοποίηση του πολίτη και της κοινωνίας για το ρόλο της εξουσίας δεν μπορεί να ακυρωθεί. Και αν τώρα αυτή η συνειδητοποίηση ακόμα δεν μπόρεσε να βρει πολιτική έκφραση – η κοινωνία πάντοτε καθυστερεί σε σχέση με τα άρχοντα στρώματα να συνειδητοποιηθεί και να διεκδικήσει λόγω μεγέθους - , το γεγονός αυτό δεν υποδηλώνει ότι στην κοινωνία δε γίνονται πολιτικές διεργασίες. Και θα έλθει η στιγμή που θα βρουν τρόπο να εκδηλωθούν.
Το κύριο ζητούμενο για τον πολίτη είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Και οι πολιτικά αρμόδιοι για τρία χρόνια προσποιούνται τους αναρμόδιους. Ο ένας Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ( Κ. Καζαμίας ) υποστήριξε για τα χάλια του Τμήματος Πολιτική Αεροπορίας ότι δε γνώριζε τίποτε. Ό διάδοχός του υποστήριξε ( Χ. Θράσου ) ότι ο ίδιος έκαμε κάτι, ενώ ο προηγούμενος τίποτε. Και οι διάδοχοι κάμνουν έρευνες Τρεις πάγιες μέθοδοι πολιτικής ανευθυνοποίησης στην Κύπρο: άγνοια, μετάθεση πολιτικής ευθύνης, έρευνα.
Αυτά κάνουν οι πάνω. Οι κάτω; 121 συμπολίτες μας νεκροί, κάποια ορφανά, κάποιες κατεστραμμένες ζωές και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι να θρηνούν. Ζητώντας δικαιοσύνη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα

Δεν είναι τυχαίο αυτό. Κι αυτό γιατί η ευθύνη δεν αφορά αποκλειστικά την πτώση του αεροπλάνου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, και η πολιτική ηγεσία. Η μεν παραμένει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων υπνωτισμένη από την δε, η οποία μπορεί έτσι να επιδίδεται ανεμπόδιστη και ανενόχληση στην απόλαυση των καρπών της εξουσίας.
Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βυθίζεται χρόνο με τον χρόνο στην κατάταξή της διεθνούς μ.κ. οργάνωσης Transparency International σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Τα στάδια που αναφέρεις "άγνοια, μετάθεση πολιτικής ευθύνης, έρευνα" δεν έχουν τίποτα άλλο ως σκοπό παρά να θολώσουν τα νερά, να αποπροσανατολίσουν και να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την όποια συζήτηση. Τακτική που είδαμε στο ΧΑΚ, τακτική που εφαρμόστηκε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.
Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε κάποτε κάτι σαν πόρισμα αλλά ανεξάρτητα σε ποιους θα επιρρίπτει ευθύνες, στο τέλος μόνο τα μικρά ψάρια θα την πληρώσουν ενώ οι καρχαρίες θα συνεχίζουν να ζουν σαν να μην έγινε τίποτα.
Αυτό δεν εκπλήττει αν λάβει κανείς υπ' όψιν τον τρόπο οργάνωσης της κρατικής μηχανής, που είναι προγραμματισμένη να εξυπηρετεί αποκλειστικά την εκάστοτε εξουσία. Συνεπώς, με δημόσιους λειτουργούς που πληρώνονται για να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να δουλεύουν, δεν εκπλήττουν τα φαινόμενα που παρατηρούμε. Ειδικά η απάθεια και η αδιαφορία της εισαγγελίας που παρατηρείται σε περιπτώσεις που αφορούν διαφθρορά μου παραείναι ύποπτη. Όπως και φυσικά και ο ρόλος της αστυνομίας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα αναπτύξω με μια άλλη ευκαιρία.

rose είπε...

Κάτι εκτός θεματος αναρτησης αλλά σχετικό με προηγούμενη

μια φιλη μου είπε ότι διαβασε στο Παττιχοφυλλο ότι επανέφεραν οι Τ/κ το θέμα του Προεδρικου ΣΥμβουλιου

Διαβασαστε τίποτα;

andreas f.stavrou είπε...

@ Rose
Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στο προεδρικό συμβούλιο, δεν το εγκατέλειψαν ως θέση τους.Με κάποιες ιδιομορφίες όμως σε σχέση με το ελβετικό μοντέλο, που αποκρύπτουν κάποιες άλλες μεθοδεύσεις.

andreas f.stavrou είπε...

@ εστορών
Η κοινωνία δεν είναι υπνωτισμένη.Αργεί ως σύνολο να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα. Από την άλλη ψάχνεται όμως δε βρίσκει απαντήσεις από τις δυνάμεις εκείνες που παραδοσιακά εμπιστευόταν και την καθοδηγούσαν. Έτσι αποστασιοποιείται. Το θέμα είναι ότι η έστω αργή συνειδητοποίησή της στην παρούσα φάση δεν κατέστη δυνατόν να βρει πολιτική έκφραση. Και η πολιτική τάξη θα το εμποδίσει με κάθε τρόπο για να κρατήσει το μονοπώλιο της πολιτικής, του πλούτου και των προνομίων.

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα, εύχομαι να έχεις δίκιο. Πάντως, το ροχαλητό της μου προκαλεί αϋπνίες...

rose είπε...

ναι αναρωτιεμαι αν θα "παιξει" στις συνομιλίες δεδομενου ότι έσπευσε ο Χριστοφιας να το κλέισει γρηγορα-γρηγορα

andreas f.stavrou είπε...

Δεν ξέρω αν θα επιμείνουν οι τ/κ. Το ζήτημα για μένα είναι άλλο. όχι αν θα βρεθεί μια λύση αλλή η λύση να κρατήσει. Να μην επαναληφθεί το 1960.Το πιο ανησυχητικό για μένα, από όσα βγαίνουν στο φως είναι ότι οι ηγέτες δεν είναι επικεντρωμένοι στο να δημιουργηθεί μια πολιτεία με μέλλον. Ο κάθενας πίσω από το μυαλό του προσπαθεί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα για τον ίδιο, το κόμμα ή την εθνότητά του.
Και πιο πολύ κινούνται σε ένα επίπεδο καχυποψίας όπου προσπαθούν να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα σε περίπτωση διάλυσης του συνεταιρισμού.Δηλαδή κατά βάθος δεν πιστεύουν σε αυτό που διακηρύττουν.
Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

rose είπε...

το φθινοπωρο μπορουμε να κανουμε παρεμβασεις - μια ομαδα πολιτων που δε θα ειναι "ομογενοποιημενη" αλλά θα έχει προβληματισμους για τα θεματα ου μπαινουν συνηθως κατω απο χαλί...

δεν σας κρυβω ότι προετοιμαζω μαζι με άλλους κατι τετοιο αν σας ενδιαφέρει...

το ιμειλ μου ειναι
blueroseredrosewhiterose@gmail.com