Η προσπάθεια για καθορισμό του πλαισίου λύσης ανάμεσα στους Χριστόφια – Ταλάτ έφερε στην επιφάνεια και την έννοια της κυριαρχίας. Στο κοινο ανακοινωθέν των δύο ηγετών την 1η Ιουλίου αναφέρεται: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα θέματα της μιας κυριαρχίας και ιθαγένειας τα οποία συμφώνησαν επί της αρχής. Συμφώνησαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους κατά τη διάρκεια των πλήρων διαπραγματεύσεων».
Είναι γεγονός ότι η διατύπωση είναι ασαφής και , ως εκ τούτου, επιδεκτική πολλών ερμηνειών. Γενικά αποδείκτηκε στην πράξη ότι η προσπάθεια καθορισμού πλαισίου λύσης σε θεωρητικό επίπεδο δεν ήταν υποβοηθητική, αφού αποσυνδέθηκε από την πράξη, δηλαδή την εφαρμογή των αρχών. Θεωρία και πράξη δεν μπορούν να διαχωριστούν.
Η ασάφεια στις διατυπώσεις συνδέεται και με μια άλλη πραγματικότητα. Λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα της εποχής μας οι λέξεις δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο, όπως κατά την περίοδο της νεοτερικότητας, Οι λέξεις φθείρονται και επιβάλλεται η ανανοηματοδότησή τους, ώστε να συνάδουν με την ιστορική εξέλιξη.
Στο επίπεδο του λόγου των δύο ηγετών ενυπάρχει η εποικοδομητική ασάφεια, όπως ονομάζεται. Αυτό όμως δεν είναι εποικοδομητικό για τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο πολίτης δεν μπορεί να αποπροσανατολίζεται, να συγχίζεται ή να αφήνεται στην άγνοια. Ούτε και τιμά τον Πρόεδρο η μη ενημέρωση του πολίτη ή οι διαφορές ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες σε θέματα ερμηνειών. Ο Πρόεδρος οφείλει να είναι ξεκάθαρος με τους πολίτες. Ή αντί της αρχής της εποικοδομητικής ασάφειας, να ακολουθήσει την αρχή «σοφόν το σαφές». Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατό να οικοδομηθεί μια πολιτεία απαλλαγμένη από τις επιβαρύνσεις του παρελθόντος.
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου