Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005, οι πολιτικές ευθύνες και ο εμπαιγμός των πολιτών

Στις 14 Αυγούστου 2005 σκοτώθηκαν 121 συμπολίτες μας κατά την πτώση του αεροπλάνου της αεροπορικής εταιρίας ΗΛΙΟΣ στο Γραμματικό. Από τότε οι συγγενείς των αδικοχαμένων απαιτούν το αυτονόητο, δηλαδή να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Από τότε η κυβέρνηση του Τάσσου έκανε το σύνηθες: διερευνητικές επιτροπές, πορίσματα, εισαγγελίες, ανακρίσεις, αναζήτηση ποινικών ευθυνών, αναζήτηση διοικητικών ευθυνών, κλπ.,κλπ. Αυτά ξέρουν ,αυτά κάνουν.
Αυτό που δεν έγινε από την πρώτη στιγμή ίσα με σήμερα είναι η ανάληψη των εξώφθαλμων πολιτικών ευθυνών από τον τότε Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και προερχόμενο από το κόμμα της συγκυβέρνησης ΑΚΕΛ Χάρη Θράσου. Ο εν λόγω κύριος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, αφού αποδεδειγμένα:
- Μέσα από εκθέσεις διεθνών οργανισμών αλλά και συμβούλων γνώριζε ως πολιτικός προϊστάμενος ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ήταν ανεπαρκές με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώνεται η ασφάλεια των πτήσεων και των πολιτών.
- Η εταιρεία «Ήλιος»- σύμφωνα με καταγγελίες στον τύπο- τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
- Ο ίδιος ο Υπουργός είχε χρηματιστηριακές και επιχειρησιακές σχέσεις με τον Πρόεδρο της «Ήλιος» Α. Δράκου.
Τα κομματικά συμφέροντα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι, δυστυχώς, πάνω από τη ζωή των πολιτών.
Χθες λοιπόν οι συγγενείς των αδικοχαμένων τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνό τους στη Μοσφιλωτή. Παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- αλήθεια, γιατί;. Οι συγγενείς εξέφρασαν την οργή τους προς τον Πρόεδρο ζητώντας τιμωρία των ενόχων. Ο Πρόεδρος ακούστηκε να λέει: « τι θέλετε να κάνω.Υπάρχουν νόμοι και σύνταγμα.Δεν είμαι ο νόμος...» Αυτά που είπε ο Πρόεδρος είναι αλήθεια. Αλλά είναι η μισή αλήθεια.
Υπάρχει και η έννοια της πολιτικής ευθύνης που δεν εμπεριέχεται σε κανένα νόμο. Και ως Πρόεδρος της Βουλής τότε, το 2005, δεν ασκούσε τον κατάλληλο έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών. Και ως συγκυβερνήτης τότε οι δύο Υπουργοί «του» – Α Καζαμίας και Χ. Θράσου – ουδέποτε ανέλαβαν τις πολιτικές τους ευθύνες. Και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε με καθαρά κομματικά κριτήρια τον κ. Θράσου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.
Δεν είναι δυνατό οι πολιτικοί όταν τους συμφέρει να κάνουν τους παντογνώστες και όταν έρθει η ώρα της ευθύνης να κάνουν τους αχάπαρους. Και δεν είναι δυνατό οι πολίτες να έχουν πάθει αμνησία. Και όσοι δεν οργίζονται με την πολιτική ανευθυνότητα μπροστά στον άδικο θάνατο 121 συμπολιτών μας, τους πληροφορώ ότι δεν υπάρχει φάρμακο για την πολιτική παχυδερμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: