Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Το ιρλανδικό όχι στην ευρωσυνθήκη: πολιτικές ευαισθησίες και αναισθησίες

Το όχι των Ιρλανδών πολιτών στην ευρωσυνθήκη με δημοψήφισμα ανέδειξε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε..
Η πολιτική τάξη της ΕΕ αποφάσισε να κρατήσει τους ευρωπαίους πολίτες σε άγνοια, ώστε μη γνωρίζοντας να μην μπορούν και να αντιδράσουν. Η πολιτική της άγνοιας είναι ταυτισμένη με τον σκοταδισμό αλλά και με ολιγαρχικές αντιλήψεις. Οι ειδικοί ξέρουν, αυτοί θα αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς, μόνο για το καλό μας!!! Ο αμαθής όχλος πρέπει να παραμείνει στη θέση του και να μην ασχολείται με θέματα υψηλής πολιτικής!!! Εκφραστές αυτών των αντιλήψεων στην Κύπρο είναι ο Υπουργός των Εξωτερικών και ο ΔΗΣΥ.
Ο αμαθής όχλος λοιπόν θα πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Γι αυτό η κύρωση της ευρωσυνθήκης θα γινόταν από τα κρατικά κοινοβούλια. Η έμμεση νομιμοποίηση με τυπικές και συνοπτικές διαδικασίες είχε επιλεγεί, αφού ο συσχετισμός των δυνάμεων στο συγκεκριμένο χρόνο ευνοούσε την πολιτική τάξη της ΕΕ. Έτσι η λεγόμενη κύρωση της ευρωσυνθήκης συνιστούσε όχι επιλογή αλλά ένα προαναγγελθέν «ναι»!!!
Φυσικά την ίδια στιγμή που τα κρατικά κοινοβούλια νομιμοποιούν τη σύνθηκη, απο – νομιμοποιούν την ίδια την ύπαρξή τους. Δηλαδή παίρνουν διαζύγιο από τους πολίτες και ως εκ τούτου, δε νομιμοποιούνται να θεωρούνται όργανα λαϊκής κυριαρχίας !!!
Η πολιτική τάξη της ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα. Αντί του προβληματισμού για το ιρλανδικό όχι, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης της ευρωσυνθήκης. Ποιο είναι το μήνυμα; Οι Ιρλανδοί πολίτες δικαιούνταν να ψηφίσουν, φτάνει η θέση τους να ταιριάζει με τη θέση των Βρυξελλών. Δηλαδή είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο ναι. Διαφορετικά η θέση τους δεν λαμβάνεται υπόψη και η διαδικασία συνεχίζεται!!! Αυτή η αντίληψη εκφράστηκε στην Κύπρο από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ. Το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι επέδειξαν περισσότερη ευαισθησία, αν και το ΑΚΕΛ δεν απέφυγε τη μικροπολιτική.
Όσο για το αστείο επιχείρημα πως δεν μπορούν οι Ιρλανδοί να καθορίσουν από μόνοι τους την τύχη 500 εκατομμ. Ευρωπαίων, η απάντηση είναι απλή: ας ερωτηθούν τα 500 εκατ. Ευρωπαίοι!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανταποκρίνεται λοιπόν στον όρο Δημοκρατία, η κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μήπως οι "εκπρόσωποι του λαού", που μέρος μόνο του λαού προσέρχεται πια για να τους ψηφίσει, είναι εκπρόσωποι της κομματικής ολιγαρχίας της κάθε χώρας και αποφασίζουν ανάλογα με τις δικές τους<< ευαισθησίες>> και με μεγάλη αναισθησία για την τύχη εμάς των κοινών θνητών;;;