Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές: "Αν δεν ψηφίσεις εσύ, κάποιος άλλος θα ψηφίσει..." ή περί αποβλάκωσης

Εν όψει ευρωεκλογών η ΕΕ ετοίμασε μια ιστοσελίδα για ενημέρωση των πολιτών. Ανάμεσα στα άλλα προβάλλεται και ένα διαφημιστικό κείμενο που προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν. Γιατί λοιπόν να ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές;
«Αν δεν ψηφίσεις εσύ, κάποιος άλλος θα ψηφίσει και θα αποφασίσει ποιος θα σε εκπροσωπεί...».
Είναι αυτονόητο ότι κάποιοι θα ψηφίσουν. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι τους εαυτούς τους, εκτός και αν ξεχαστούν. Τι μας λένε λοιπόν; Όταν εκλείψουν τα επιχειρήματα, οι εξουσιαστές προβάλλουν το αυτονόητο ως μια μέθοδο αποβλάκωσης και εξαπάτησης των πολιτών.
Ή διαφορετικά, όταν δεν έχεις επιχειρήματα για να πείσεις τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία προβάλλοντας τεκμηριωμένες θέσεις για το κοινό καλό, τότε επιστρατεύεις τη διαφήμιση καλλιεργώντας τα πιο ταπεινά ένστικτα και αποθεώνοντας τη βλακεία.
«Αν δεν ψηφίσεις εσύ, κάποιος άλλος θα ψηφίσει...»
Εδώ προβάλλεται η ματαιότητα του να μην ψηφίσεις. Επομένως ασκείται ένας «δημοκρατικός» εκβιασμός να ψηφίσεις. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής.
Στη συνέχεια προβάλλεται ο ανταγωνισμός των πολιτών: γιατί να αποφασίσει ο άλλος και όχι και εσύ; Υποτίθεται ότι οι εκλογές γίνονται για το κοινό μας μέλλον το οποίο προωθείται ανταγωνιστικά και όχι συνεργατικά.
Φυσικά μια άλλη ανάγνωση λέει πως «είτε ψηφίσεις είτε δεν ψηφίσεις, κάποιοι θα εκλεγούν με ή χωρίς την ψήφο σου και θα αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα»!!! Και αφού δεν είναι αναγκαία η νομιμοποίησή τους από όλους τους πολίτες για να εκλεγούν , τότε εξίσου μάταιο είναι και το να ψηφίσεις!!!
Και η επωδός: «Αν δεν ψηφίσεις, λοιπόν, μην παραπονεθείς». Καλά, και αυτοί που θα ψηφίσουν, μετά τις εκλογές πού θα υποβάλουν το παράπονό τους;
Αλλά και η ιδεολογία των συντακτών είναι εκπληκτική: ποιος φταίει για τα κακώς κείμενα στην ΕΕ για τα οποία παραπονείται ο πολίτης; Φυσικά ο πολίτης, γιατί δεν ψήφισε!!! Ενώ αν ψήφιζε, τα παράπονα όλα θα εξαφανίζονταν ως διά μαγείας !!! Δε φτάνει που μας περιπαίζουν , θέλουν και να μας ενοχοποιήσουν για τα αδιέξοδά τους.

Η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία της ΕΕ και τα ντόπια φερέφωνά της χρησιμοποιούν τα πιο φτηνά προπαγανδιστικά μέσα για να υφαρπάσουν την ψήφο των πολιτών, για να νομιμοποιηθούν στην εξουσία. Και μετά θα ξεχάσουν τους πολίτες, ως τις επόμενες εκλογές. Το πρόβλημα είναι γιατί οι πολίτες να τους νομιμοποιήσουν στην εξουσία;
Τι συγκεκριμένο έχουν να προτείνουν οι πολιτικοί και τα κόμματα που να βελτιώνει τη θέση του πολίτη στο ατομικό επίπεδο, στο κοινωνικοοικονομικό και το πολιτικό; Δηλαδή οι πολίτες θα είναι «ες αεί» καταναλωτές προσδοκιών και οι πολιτικοί επικαρπωτές πλούτου, προνομίων και εξουσίας;
Ή όπως υποστηρίζει ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο «Εγχειρίδιο βλακείας»:
«Και φυσικά ένα πρώτης τάξεως ηρεμιστικό των αμνών είναι η φενάκη της ψήφου.Μόνο που η επιλογή είναι προκαθορισμένη στο δίλημμα: κρύα ή ζεστά σκατά».

20 σχόλια:

Άγνωστος Χ είπε...

Όντως, εύστοχα το θέτει ο Χαριτόπουλος: είναι ζήτημα θερμοκρασίας...!

Bananistanos είπε...

Εγώ λέω αν δεν ψηφίσεις εσύ, θα ψηφίσουν μόνο αυτοί με τους οποίους διαφωνείς,

ή

η αποχή σημαίνει ψήφο στους χειρότερους,

Λεμέσια είπε...

Η αποχή ευνοεί την αύξηση των ποσοστών των ακραίων χώρων. Αποδεδειγμένο αυτό σε πολλές εκλογές ανά την υφήλιο. Αν και συμφωνώ μαζί σου με την κριτική που ασκείς στο σύστημα, δεν παραιτούμαι από τα εκλογικά μου δικαιώματα, γιατί αυτό θα σήμαινε αυτοακρωτηριασμό. Κάποιος υποψήφιος ή/και κάποιος πολιτικός χώρος θα σε εκφράζει έστω και ελάχιστα...
Ας συμβάλουμε τουλάχιστον στο να εκλεγούν οι λιγότερο επικίνδυνοι, αν μη τι άλλο...

andreas f.stavrou είπε...

@Bananistanos
Είναι αυτονόητο ότι θα ψηφίσουν αυτοί με τους οποίους διαφωνώ.
Δηλαδή η λογική σου λέει πως η αποχή μου είναι ψήφος στους χειρότερους ή να ψηφίσω με αυτούς με τους οποίους διαφωνώ. Σε ευχαριστώ που ερμηνεύεις τη θέλησή μου. Φυσικά προτιμώ να αυτο-προσδιορίζομαι.
Και φυσικά δεν μπορείς να με πείσεις να γίνω οπαδός της ολιγαρχίας γιατί είναι η δική σου ιδεολογία. Υπάρχει ιδεολογικό χάος.
Καλή ψήφο,όπως λέμε καλό βόλι.

andreas f.stavrou είπε...

@Λεμέσια

Λες να ψηφίσω για να μην ενισχυθούν οι ακραίοι χώροι. Καλά , οι ακραίοι χώροι αναπτύχθηκαν μόνοι τους σε κάποιο κενό; Ποιοι με την πολιτική τους ευνόησαν την ανάπτυξή τους; Και τώρα θα τους ψηφίσω για να κάνουν τι;
Οι ακραίοι χώροι σήμερα - όπως παλαιότερα ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός και τα αυταρχικά καθεστώτα - εκτρέφονται και μέσα από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Όσο ταυτίζεται το πολιτικό σύστημα με το κράτος, τόσο θα υπάρχουν ακραίοι χώροι.
Ούτε εγώ παραιτούμαι από τα εκλογικά μου δικαίωματα.
Το θέμα του αυτοακρωτηριασμού μπορεί και να τεθεί αλλιώς: ο άνθρωπος αυτοακρωτηριάζεται όταν εκχωρεί εν λευκώ τα δικαιώματά του σε κάποιο άλλο ή όταν αρνείται να το κάνει θεωρώντας ότι αυτο-καταργείται ως πολίτης;
Ο άνθρωπος αυτοακρωτηριάζεται όταν συντηρεί ένα άθλιο πολιτικό σύστημα συνώνυμο της υποκρισίας, της απάτης, της βίας και τςη διαφθοράς ή όταν αρνείται να το νομιμποιήσει τουλάχιστον ως πράξη αυτοσεβασμού;

Ανώνυμος είπε...

Για μένα η αποχή ισοδυναμεί με παραίτηση και εκχώρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Και επιπλέον ενίσχυση των ακραίων.
Η συνεχής παρότρυνση για μη συμμετοχή δεν αποτελεί προοδευτική πολιτική θέση.
Αντίθετα μάλιστα.

andreas f.stavrou είπε...

@Ανώνυμο
Αν μου ορίσεις τι είναι η πρόοδος σήμερα, τότε θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τη στάση σου και τη στάση μου.
Τους ακραίους τους γεννούν συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές αυτών που κατακρατούν το σύστημα και όχι η ψήφος.
Όσο για την παραίτηση και εκχώρηση διακαιωμάτων, είναι πολύ παλιό παραμύθι. Αν σου έλεγα "έχεις ένα πολιτικό δικαίωμα, να μην έχεις κανένα πολιτικό δικαίωμα και κάθε πέντε χρόνια θα το επιβεβαιώνεις με την ψήφο σου' θα το δεχόσουν; Εξαρτάται πως διαβάζεις την πραγματικότητα.
Διαφύλαξε λοιπόν τα δικαιώματά σου, δηλαδή τα δικαιωμάτά τους στον αυαταρχισμό, τη βία, την κλοπή, τη διαφθορά κλπ.

Bananistanos είπε...

Να ψηφίσεις αυτούς με τους οποίους διαφωνείς λιγότερο διαφορετικά ενισχύεις αυτούς με τους οποίους διαφωνείς περισσότερο. Διαφορετικά κατέβα εσύ υποψήφιος και ψήφισε τον εαυτό σου.

Ολιγαρχία;;;

Το "Δημοκρατικός" που κολλά όταν το Α και το Ω της Δημοκρατίας είναι η ψήφος;

Άγνωστος Χ είπε...

Στο θέμα των εκλογών, δύο μπορούν να είναι οι στάσεις που προκύπτουν από δυο ερμηνείες. Είτε εκχωρείς την ψήφο σου σε μη ακραία ή κι άλλα στοιχεία, υποκύπτοντας έτσι στο "δίλημμα να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα" και να ευνοήσεις τον δήθεν μονόφθαλμο από το στραβό, μια πράξη που ισχυροποιεί την πολιτική ολιγαρχία..., είτε ρίχνεις λευκό ή απέχεις, αρνούμενος να γίνεις "υποχείριο" της εκάστοτε πολιτικής ελίτ ενισχύοντας την τάση της να "καρπώνεται προνόμια, πλούτο κι εξουσία". Για το συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζω ότι ισχύει το άσπρο μαύρο κι όχι το "ναι μεν αλλά" ή "ο μονόφθαλμος από το στραβό". Η ερμηνεία αυτής της στάσης αποτελεί, με όλο το σεβασμό προς τους προηγούμενους σχολιαστές, όχι μόνο ελεύθερη πολιτική βούληση, που είναι μια γενικότερη προσέγγιση, αλλά η πολιτική βούληση ενός ανθρώπου που αγωνίζεται και σέβεται την πολιτική του ελευθερία και υιοθετεί τη θέση αυτή ως στάση ζωής.

Άγνωστος Χ είπε...

@ Bananistanos
Δημοκρατία είναι η ψήφος του λαού για τον λαό και το κοινό καλό, κι όχι η ψήφος για τους λίγους και τα συμφέροντά τους!

andreas f.stavrou είπε...

@Bananistanos
Δε θα κατέβω στις εκλογές και έτσι θα αποφύγω το αυτολιβάνισμα ψηφίζοντας τον εαυτό μου.
Λες ότι το Α και το Ω της δημοκρατίας είναι η ψήφος.Αν μου το τεκμηριώσεις θα πάω να ψηφίσω.

Άγνωστος Χ είπε...

Α, και ένα ωραίο παράδειγμα της κακοδιαχείρησης του δημόσιου "πλούτου" των κατά τα άλλα "καλών" μας πολιτικών: Από σήμερα 3% άνοδος στο λογαριασμό του ρεύματος για κάθε πολίτη, ώστε να καλυφθεί το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ρύπους!
Δεν γλυτώσαμε τελικα, αν και είχε λεχθεί κάτι για παράταση.
Και για πόσο καιρό, άραγε θα πληρώνουμε για τα λάθη των πολιτικών;

andreas f.stavrou είπε...

@Άγνωστο Χ
Τη δική του μειωμένη αντίληψη περί του κοινωνικού συμφέροντος καλείται να την πληρώσει η κοινωνία και όχι οι ίδιοι!Η ενοχή για το πολιτικό έγκλημα μεταφέρεται από τους θύτες στα θύματα.
Περιπαίζουν τον κόσμο και πιστεύουν τους. Και θα τους ψηφίσουν κιόλας!!!!!!!!!!!!Έλεος πια.

Άγνωστος Χ είπε...

Και να φανταστείτε ο κόσμος έχει απηυδήσει με τις αυξήσεις των τελευταίων χρόνων. Τι άλλο θα σκεφτούν οι αθεόφοβοι!
Και διερωτώμαι, ποια η διαφορά της αύξησης των λογαριασμών του ρεύματος από το πάγωμα των μισθών; Μάνα μου ρε, ελυπηθήκαν τους εργαζόμενους και επαίξαν το θέατρο της δήθεν μη αποδοχής (της κυβέρνησης αλλά και του ΟΕΒ, που αίφνης άλλαξε γνώμη!) του παγώματος των μισθών; Την γλυτώσαμε από τη μια, γιατί έβαλε το χέρι της η "φιλολαϊκή" κυβέρνηση αλλά από την άλλη μας φορολογεί ασυστόλως και "πιάνουν μας τα με τρόπο"!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Mipos ise euroskeptikistis?
Pos tha liptourgisi dimokratika i evropi? Den mporoume na mazeuomaste oloi i katikoi tis evropis stin pnika kathe pempti kai na psifizoume... miloume gia pano apo 300 000 000 polites.
An diafonis genika me tin evropi tha itan pio efkolo gia sena kai apolita sevasto na to dilones.

andreas f.stavrou είπε...

Δε διαφωνώ με την ιδέα της συνεννόησης των λαών της Ευρώπης.Τώρα με τις αποφάσεις της ΕΕ με άλλες συμφωνώ και άλες διαφωνώ. Γενικά ο χαρακτήρας της ΕΕ μου είναι ασυμπαθής λόγω του τεράστιου δημοκρατικού ελλείμματος που ομολογούν και οι ευρωλάγνοι.
Η αρχαία ελλήνική δημοκρατία δεν μπορεί να αναβιώσει στις μέρες μας.Αυτό που μπορεί να αναβιώσει είναι οι αρχές της δημοκρατίας.Και σίγουρα δε θα μαζεύονται όλοι οι άνθρωποι κάπου να αποφασίζουν. Η έννοια το χώρου ξεπερνιέται στις μέρες μας από επικοινωνιακή άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Tha isoun diladi iper se ena evropaiko sintagma an plirone polla apo ta dimokratika ellimata tis evropis?

andreas f.stavrou είπε...

Εξαρτάται τι εννοείς με το σύνταγμα, δηλαδή τι θα περιέχει.
Γενικά δεν είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός υπερ-κράτους , όπως επιχειρείται τώρα αλλά μιας συμπολιτείας.

naive citizen είπε...

Κύριε Αντρέα Σταύρου,
Θέλω από καιρό να σας πω ότι :
Συμφωνώ με τα γραφόμενα σας.
Χαίρομε που βρήκα το Blog σας.
Είναι αυτά που ανέμενα να διαβάζω στα MME αλλά δυστυχώς απογοητεύθηκα.
Θαυμάζω την ικανότητα σας και το θάρρος σας που εκφράζεστε ελεύθερα και λέτε την πραγματικότητα.
Συγχαρητήρια και σας παρακαλώ συνεχίστε.
Δυστυχώς δεν τα καταφέρνω στο γράψιμο τόσο καλά όσο εσείς.

andreas f.stavrou είπε...

@naive citizen

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Για το γράψιμο μου και τις συγκρίσεις νομίζω υπερβάλλεις.
Ο καθένας μας έχει το δικό του διαφορετικό τρόπο γραφής καιευτυχώς. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, υπάρχει διαφορετικός τρόπος.
Γράψε και συ λοιπόν, έτσι όπως σου ταιριάζει.Οι ιδέες του κάθε ανθρώπου είναι σημαντικές. Και πρέπει να έχει το θάρρος να τις εκθέτει, ώστε να μην επικρατούν οι δήθεν ειδικοί, δηλαδή οι λίγοι.