Οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές προσπαθούν να πουν κάτι, να αρθώσουν ένα λόγο, να κερδίσουν κάποια ψήφο. Δεν είναι δυνατόν να εισέλθουν στην ευρωβουλή μουγγοί.
Και μιλούν οι υποψήφιοι. Και καλά κάνουν.Γιατί έτσι ο πολίτης αντιλαμβάνεται σε κάποιο βαθμό – έστω εικονικό – την πολιτική τους σκέψη.
Συχνή επωδός των κενολόγων υποψηφίων είναι πως οι ευρωεκλογές είναι «η γιορτή της δημοκρατίας». Φυσικά η λογική συμπληρώνει: αν η μέρα της ψηφοφορίας – μια φορά κάθε τέσσερα/πέντε χρόνια είναι η γιορτή της δημοκρατίας- τότε οι υπόλοιπες μέρες τι είναι; Η γιορτή της ολιγαρχίας;
Και αφού είναι η γιορτή του δήμου, γιατί ο δήμος δε γιορτάζει και γιορτάζουν μόνο τα κόμματα/υποψήφιοι που κέρδισαν;
Και στις χώρες που απέχει το 50% των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία, πρέπει να υποθέσει κάποιος ότι όλοι αυτοί είναι αντιδημοκρατικοί; Ή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;
Άλλο σύνθημα που πλασάρουν οι υποψήφιοι είναι πως οι εκλογές είναι η «γιορτή της συμμετοχικής δημοκρατίας». Αυτοί θέλουν να είναι πιο αποσαφηνισμένοι. Δε θέλουν απλώς δημοκρατία,θέλουν συμμετοχική δημοκρατία. Καλά, ποιος από όλους αυτούς μπορεί να μου εξηγήσει αν είναι δυνατό μια δημοκρατία να μην είναι συμμετοχική. Δηλαδή ποιο είναι το είδος της δημοκρατίας όπου ο λαός κυβερνά χωρίς να συμμετέχει!!!
Και αφού τώρα στα πλαίσια των πολιτικών αδιεξόδων τους τα κόμματα και οι πολιτικοί ανακάλυψαν ως νέο φρούτο τη «συμμετοχική δημοκρατία» , το προηγούμενο πολιτικό σύστημα που το ονόμαζαν επίσης δημοκρατία και δεν ήταν συμμετοχική, τι είδους δημοκρατία ήταν; Και σε τι διαφέρει η προηγούμενη δημοκρατία από αυτή την επαγγελλόμενη «συμμετοχική δημοκρατία»;
Ο κάθε άσχετος κενολογεί περί δημοκρατίας εξαπατώντας το λαό για να υφαρπάσει την ψήφο του. Αυτή είναι η αντίληψη περί πολιτικής των κυρίαρχων. Το θέμα είναι η στάση των κυριαρχούμενων: ευρωψηφίζουν ή ευρωμαυρίζουν; Νομιμοποιούν ή αμφισβητούν; Υπακούουν ή αντιστέκονται στην ολιγαρχία, επειδή ακριβώς είναι δημοκρατικοί;
22/5/2009
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
Mipos omos kai esi kainologis? Me filiki panta diathesi se roto. Giati poli pistika auta pou les alla apoteloun mono ton prologo.
Tha itan poli endiaferon na mas e3igouses tin allagi pou oramatizese. Giati to na autoktonisoun oi politikoi oloi omadika to apoklioume. Gia emena i apoxi den ine morfi antidrasis.
Μπορεί και να κενολογώ.Φυσικά εξαρτάται πάντοτε από την οπτική του κρίνοντος. Εσύ είναι φανερό ότι υιοθετείς την κομματική λογική. Εγώ την απορρίπτω και την κρίνω.
Από τη μια λοιπόν η άκριτη αποδοχή της πραγματικότητας και από την άλλη η κριτική προσέγγιση. Διαφιρετικά , από τη μια αμφισβήτηση του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και από την άλλη η αποδοχή του. Είναι και θέμα ιδεολογίας.
Η αποχή δεν είναι μορφή αντίδρασης , λες.Γιατί;
Δηλαδή το να σε υποχρεώνουν μια φορά κάθε πέντε χρόνια να εκχωρείς σε ένα τρίτο τα πολιτικά σου δικαιώματα και συ να μένεις ιδιώτης, είναι μορφή αντίδρασης;
Με τη λογική σου μια είναι η επιλογή, η νομιμοποίηση του συστήματος και τίποτε άλλο. Αυτή η λογική , λυπάμαι, είναι η πλέον ανελεύθερη που υπάρχει, αφού στηρίζει τη στασιμότητα σε βάρος του πολίτη.
Δε με απασχολεί η αυτοκτονία των πολιτικών.Με απασχολεί όμως η "αυτοκτονία" των πολιτών. Γιατί οι κυριαρχούμενοι ανέχονται να κυριαρχούνται.
Οι πολιτικές μου θέσεις υπάρχουν σε διάφορες προηγούμενες αναρτήσεις μου. Βασικά δεν αποδέχομαι το προ-αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα γιατί δε συμφέρει στην κοινωνία. Αυτό περιέχει και την πρότασή μου.
Δημοσίευση σχολίου