Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές: η επιλεκτική μνήμη των σοσιαλδημοκρατών ή άλλος ένας τρόπος υφαρπαγής της ψήφου

Ο Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είναι κατηγορηματικός. Με προφορικές και γραπτές διακηρύξεις του στοχοποιεί τον αντίπαλο. Ποιος φταίει για την κρίση; Ο νεοφιλελευθερισμός, ο νεοσυντηρισμός, η ασύδοτη οικονομία της αγοράς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Είναι γεγονός ότι εν όψει ευρωεκλογών τα κόμματα θα προβάλουν τις θέσεις τους για να αποσπάσουν την ψήφο των πολιτών. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συνθηματολογεί ή να κενολογεί και μάλιστα να θεωρεί πως λέει και κάτι σπουδαίο. Και τώρα , εν όψει εκλογών , να παπαγαλίζουν όλοι το στερεότυπο: «όλα για τον πολίτη»!!!
Ο νεοφιλελευθερισμός λοιπόν δεν ήρθε εξ ουρανού. Μπορεί να τον καταράζεται ο κ. Ομήρου σήμερα, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες συνήργησαν στην προώθησή του. Όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατικής συναίνεσης κατεδαφίστηκαν συστηματικά και από τη δεξιά και από τη σοσιαλδημοκρατία. Όλες οι σοσιαλδημοκρατικές μεταπολεμικές κατακτήσεις ( πλήρης απασχόληση, κράτος πρόνοιας, δωρεάν υγεία και εκπαίδευση ) έχουν σε μεγάλο βαθμό αναιρεθεί και από τη σοσιαλδημοκρατία με πρωτεργάτη από το 1997 τον κ. Blair.



Αλλά οι Ελληνοκύπριοι σοσιαλδημοκράτες αντί να ψάχνουν στην Ευρώπη οράματα και διεξόδους, ας αναλογιστούν τα έργα και τις ημέρες τους στην Κύπρο. Ιδιαίτερα τη μεγάλη «ανθρωπιστική» κλοπή στο χρηματιστήριο το 1999. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της μεγάλης έγνοιας τους για τον πολίτη!!!
Εν όψει ευρωεκλογών οι πολιτικοί και τα κόμματα προσπαθούν με διάφορες κενολογίες – δεν έχουν προτάσεις ούτε οικονομικές ούτε πολιτικές για τον πολίτη – να υφαρπάσουν την ψήφο του πολίτη. Και θα τον ξαναθυμηθούν στις επόμενες εκλογές, μετά από πέντε χρόνια. Γι αυτό και ο πολίτης θα πρέπει να τους ευρω-μαυρίσει.
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ
ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΕΥΡΩ-ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

2 σχόλια:

iordanou είπε...

Κύριε Σταύρου,

Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση Blair πήρε το τιμόνι της Αγγλίας το 1997 και είχε να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς που την κατηγορείτε. Την φιλελευθεροποίηση δηλαδή του οικονομικοπολιτικού συστήματος της Αγγλίας από τις κυβερνήσεις των συντηρητικών. Φαντάζομαι ότι δεν έχετε διαβάσει ούτε το Health Act αλλά ούτε και το Education Act που εξέδωσε η κυβέρνηση Blair καθώς θα μπορούσατε να δείτε ξεκάθαρα ότι η πολιτική Blair κατόρθωσε το αντίθετο απ' ότι ισχυρίζεστε. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι έχετε δίκαιο, το labour party είναι ένα από τα πολλά κόμματα που συμμετέχουν στο PES και σίγουρα δεν έχει τη δύναμη να το ορίσει.

Όσον αφορά το ρόλο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κατά την περίοδο της απάτης του χρηματιστηρίου που αναφερθήκατε, τότε λυπάμαι αλλά ακόμη μια φορά οι επιθέσεις δεν έχουν βάση. Αν όντως είχατε πρόθεση να ψάξετε για αθώους και ένοχους, θα ξέρατε ότι το Κ. Σ. ΕΔΕΚ ήταν το ΜΟΝΟ κόμμα στην Κύπρο που δεν έβαλε ούτε σέντ στο χρηματιστήριο και δεν ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στην απάτη που ακολούθησε. Το κατηγορώ σας θα είχε βάση αν επικεντρωνόσαστε στην αδυναμία όλων των κομμάτων να ονοματίσουν τους ενόχους, που φυσικά όμως δε θα μπορούσε να έχει αποδέκτη μόνο την ΕΔΕΚ.

Λέτε ότι σαν ΕΔΕΚ δεν έχουμε προτάσεις. Λάθος. Ξανά. ΙδούΤο πρόβλημα που διακρίνω ως το πιο σημαντικό δεν είναι η εμπάθεια σας ενάντια στην ΕΔΕΚ αλλά η προτροπή σας "ΕΥΡΩ-ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ". Αν το εννοείτε γενικά και όχι ειδικά για την ΕΔΕΚ (και κατ' επέκταση το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) τότε αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Το ευρω-μαυρίστε ερμηνεύεται ως "μην τους ψηφίσετε" που εν συνεχεία ερμηνεύεται ως "άκυρο/λευκό". Εκείνο δηλαδή που προτείνετε κύριε Σταύρου είναι να μην επιλέξει η Κύπρος τους εκπροσώπους της στην ΕΕ αλλά να επιλέξει η υπόλοιπη Ευρώπη τους εκπροσώπους της Κύπρου; Το άλλο ενδεχόμενο είναι να κάνω λάθος και να παρερμήνευσα το "ευρω-μαυρίστε τους". Να μην εννοείτε δηλαδή "μην ψηφίσετε κανένα" αλλά να εννοείται "μην ψηφίσετε κανένα από την ΕΔΕΚ". Ποιά είναι τότε η αντιπρόταση σας; Περιμένουμε να την ακούσουμε.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Ιορδάνου
http://www.iordanou.org

andreas f.stavrou είπε...

@Γ.Ι.
Δηλαδή σήμερα η θέση των Άγγλων , μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης από τους εργατικούς, έχει βελτιωθεί από οικονομική άποψη; Μετά από 12 χρόνια μη νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά σοσιαλιστικής - όπως λες -η κοινωνία είναι πιο δίκαιη από άποψη κατανομής του πλούτου ή κοινωνικοοικονομική και πολιτική θέση του πολίτη είναι καλύτερη;
Το εργατικό κόμμα, όπως και όλα τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν μπορούν να ορίσουν ο καθένας ξεχωριστά την πορεία. Τι σημαίνει αυτό;Ότι δεν έχουν ευθύνη;
Θυμίζει μου τους υπουργούς της ΕΕ .Μαζεύονται, συναποφασίζουν για κάτι και ύστερα επιστρέφουν στις χώρες τους και λένε: πρέπει να εφαρμοστεί γιατί είναι απόφαση της ΕΕ!!!Πλήρης ανευθυνότητα.

Για το χρηματιστήριο ευθύνεται και η ΕΔΕΚ. Όμως το σκεπτικό σου δεν το συνέλαβα. Αν πεις σε κάποιο "είσαι κλέφτης" και εκείνος απαντα: "μα δεν έκλεψα μόνος μου", αλλάζει κάτι για το θύμα της κλεψιάς;Και εσύ ως άτομο η θέση σου είναι αυτή, δηλαδή να μην κατηγορείται μόνο η ΕΔΕΚ;
Ποια είναι η αντπρότασή μου για να την ακούσεις; Δεν κατάλαβες καλά. Εγώ δεν διεκδικώ να εκπροσωπώ κανένα. Και δεν κρίνομαι. Κρίνονται αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους κατάλληλους να εκπροσωπουν άλλους και ζητούν την ψήφο του. Αυτοί λοπόν και εσύ που τους υπερασπίζεσαι οφείλουν να έχουν πρόταση και για το πολιτικό σύστημα. Αν δεν έχουν - που δεν έχουν- πάει να πει ότι θεωρούν πως έφτασε το τέλος της ιστορίας, το τέλος της προόδου , το τέλος της ανθρωποκεντρικής εξέλιξης.
Η πιο σωστά το παρόν πολιτικό σύστημα βολεύει μας και δε θέλουμε να αλλάξει.
Πρόταση έχω και μπορείςνα την κατανοήσεις μέσα από τις αναρτήσεις μου. Εσύ έχεις που υπερασπίζεσαι την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία;
Για το θέμα της ψήφου δεν αναφέρομαι μόνο στην ΕΔΕΚ. Το χειρότερο και το καλύτερο είναι σχετικά.Εξαρτάται ποιος το λέει και γιατί.
Το πρόβλημα είναι γιατί είναι χειρότερο;
Δηλαδή αν κάποιος δεν πάει να εκχωρήσει υποχρεωτικά τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια σε κάποιο άλλο και στο μεσοδιάστημα να μένει χάσκοντας ή ιδιώτης και ο άλλος να ενεργεί εν αγνοία του και για συμφέροντα άλλα, αυτός είναι ο χειρότερος; Και ο άλλος που τα εκχωρεί είναι ο καλύτερος; Δε συλλαμβάνω τη λογική σου.