Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας, τα ανθρώπινα λάθη και το σύστημα ή η κυπριακή έκδοση "του τέλους της ιστορίας"

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 29 Μαρτίου 2009 ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:
«...δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα να μας φταίνε οι θεσμοί. Δεν διορθώνεται η κατάσταση με τροποποιήσεις νόμων και θεσμών, με δημιουργία νέων δομών κ.λπ.. Τα παρατράγουδα δεν οφείλονται ποτέ σε ανεπαρκείς θεσμικές ρυθμίσεις. Οφείλονται σε αστοχίες και λάθη των προσώπων που καλούνται να εφαρμόσουν τους θεσμούς.»
Συνοπτικά ο κ. Άκης Παπασάββας υποστηρίζει ότι για τα λάθη, τις παραλείψεις, «τα παρατράγουδα και τις αστοχίες» της κρατικής εξουσίας δεν ευθύνεται το σύστημα. Οι νόμοι και οι θεσμοί δεν έχουν κάποιο ψεγάδι. Αυτός που ευθύνεται είναι τα πρόσωπα που είναι φορείς της κρατικής εξουσίας. Το σύστημα λοιπόν είναι τέλειο ή σχεδόν τέλειο και τα πρόσωπα αστοχούν. Άρα αν αλλάξουν τα πρόσωπα, τότε το σύστημα θα είναι αψεγάδιαστο.
Ας αποδεχθούμε ότι η λογική του κ. Παπασάββα είναι βάσιμη, ότι δηλαδή για τις αστοχίες ευθύνονται τα πρόσωπα και όχι το σύστημα και τα θεσμικά του όργανα.
Σε σχέση λοιπόν με την κακοποίηση των δύο νεαρών από αστυνομικούς στις 20/12/2005, καταλήγουμε στα ακόλουθα:
1. Ο Γενικός Εισαγγελέας κατείχε το βίντεο από τις 22/12/2005. Μέχρι τις 30/3/2006, οπόταν και δημοσιοποιήθηκε το βίντεο, ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε απολύτως για την απόδοση δικαιοσύνης.
Και δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.
2. Διόρισε ο κ. Γενικός Εισαγγελέας έναν ποινικό ανακριτή που για τρεις μήνες δεν μπόρεσε να ερευνήσει οτιδήποτε. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, εν μια νυκτί, διόρισε οκτώ ποινικούς ανακριτές για να ολοκληρώσουν την έρευνα σε ένα μήνα.Και δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.
3. Η αστυνομία παρανόμως προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας , παράλληλα με την υποτιθέμενη έρευνα του ποινικού ανακριτή, με την οποία αθώωνε τους βασανιστές αστυνομικούς.
Και δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.
4. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στην κακοποίηση των νεαρών κατέθεσαν αγωγή εναντίον τους , την οποία αργότερα απέσυραν υπό το βάρος της δημοσιοποίησης του βίντεο και της αποκάλυψης της αλήθειας.
Και δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη.
5. Όταν δημοσιοποιήθηκε το βίντεο ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπροστά στη γενική κατακραυγή, αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
6. Μετά τη αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, οι βουλευτές μιλούν για ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας, κάτι που είχαν υποχρέωση να κάνουν νωρίτερα εφόσον γννώριζαν τις αδυναμίες.
Και αρνούνται να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες.
Αν λοιπόν ευθύνονται τα πρόσωπα – κατά πως λέει ο κ. Παπασάββας – τότε θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγή άλλων προσώπων από το εξωτερικό, γιατί ο κατάλογος είναι ατέλειωτος:αστυνομία, αστυνομικοί, υπουργός, βουλευτές, εισαγγελεία!!!
Φυσικά η θέση του κ. Παπασάββα είναι πονηρή. Ευθύνονται λέει τα πρόσωπα. Είναι τουλάχιστον αστείο να υποστηρίζεις ότι ευθύνονται τα πρόσωπα όταν δεν υπάρχει μηχανισμός απόδοσης ευθυνών σε αυτά τα πρόσωπα. Τότε τα πρόσωπα μετατρέπονται σε ανεύθυνα και απαραβίαστα , κατά το πρότυπο του μεσαιωνικού φεουδάρχη!!!
Ευθύνονται λοιπόν τα πρόσωπα, ενώ είναι γνωστό ότι δεν αποδίδονται ευθύνες στα πρόσωπα!!!
Ακόμα ο κ. Παπασάββας με τις δηλώσεις του μετατρέπεται σε απολογητή του συστήματος. Είναι κατεξοχήν μια συντηρητική και αντιδραστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Είναι η ίδια λογική που γέννησε το νεοταξικό δόγμα περί «τέλους της ιστορίας». Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποιο καλύτερο σύστημα. αφού η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο απόγειο της ανθρωποκεντρικής εξέλιξης!!!
Αυτές οι προσεγγίσεις είναι ανιστόρητες. Γιατί αν η ανθρωπότητα είχε αποδεχτεί το δόγμα του κ. Παπασάββα, θα είχε παραμείνει στην περίοδο της φεουδαρχίας.Γιατί και τότε το πρόβλημα θα ήταν να φύγει ο «κακός» φεουδάρχης και να έλθει ο «καλός» αφού ευθύνονται τα πρόσωπα και όχι το σύστημα!!!
Αυτή η προσέγγιση είναι η αποθέωση του ατομισμού και της αποϊδελογικοποίησης της πολιτικής. Και ο κ. Παπασάββας όφειλε να γνωρίζει ότι πέρα από το ατομικό συμφέρον , υπάρχει και το κοινωνικό συμφέρον. Η κατοχύρωσή του περνά μέσα από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Και είναι πρωτοφανές να υποστηρίζεται ότι ένα σύστημα που παράγει φτώχεια και αδικία δεν ευθύνεται αλλά ευθύνεται μόνο η διαχείρισή του και οι διαχειριστές, που λειτουργούν σε κάποιο κενό.Λες και αν αλλάξουν, θα παράγεται μόνο πλούτος και δικαιοσύνη!!!
Ευτυχώς που η λογική των πολιτών και της κοινωνίας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των απολογητών της τοπικής και της διεθνούς ηγεμονίας. Ευτυχώς που οι άνθρωποι μέσα στο χρόνο έμαθαν να αγωνίζονται για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο. Συστήματα και θεσμοί μεταμορφώνονται/ανατρέπονται για να υπηρετήσουν νέες κοινωνικές ανάγκες ενάντια στη συντήρηση και στη στασιμότητα που διαλαλεί ο κ. Παπασάββας.
Αν λοιπόν στις μέρες μας διογκώνεται η καταχρηστική λειτουργία της κρατικής εξουσίας –εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής – ο λόγος βρίσκεται στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του. Γιατί οικειοποιήθηκε την πολιτική και περιθωριοποίησε την κοινωνία. Και ο φορείς της κρατικής εξουσία θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, ενώ ο κ. Παπασάββας τους θεωρεί υπεύθυνους!!! Και όσο οι φορείς της όποιας εξουσίας δεν υπόκεινται στο έλεγχο της κοινωνίας μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες , αυτοί θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να αυθαιρετούν σε βάρος της κοινωνίας. Και θα μετατρέπουν τα πολιτικά ζητήματα σε ηθικά: το «καλό» και το «κακό» πρόσωπο. Οι καλοί και οι κακοί δεν ενεργούν με βάση κάποιο μεταφυσικό δόγμα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα όπου η διαμαχη, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Παπασάββας, αφορά την κατανομή/ανακατανομή των πολιτικών και οικονομικών αγαθών. Αγαθά που δεν τους ανήκουν, γιατί ανήκουν στην κοινωνία ολόκληρη.
Κοντολογής, για να υπάρχει η πολιτική ευθύνη του ατόμου, κατά πως υποστηρίζει ο κ. Παπασάββας, επιβάλλεται η δημιουργία θεσμών που θα την αποδίδουν. Και σε μια τέτοια περίπτωση ακυρώνεται η συλλογιστική του κ. Παπασάββα, γιατί θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί!!!

Α, ξέχασα να σας πω ότι, όταν ο κύριος Παπασάββας μιλά για ευθύνη των προσώπων και όχι του συστήματος, αυτονόητα εννοεί όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο. Μην τον αμφισβητήσουμε κιόλας!!!

4 σχόλια:

rose είπε...

:-)


καλό!

ΥΣ έχω την εντύπωση Αντρέα ότι δεν έχει σταματήσει η ποινική διαδικασία εναντίον των δυο φοιτητων [ακόμα και αν "διέφυγε" των εισαγγελέων της Αστυνομίας, υπάρχουν και εισαγγελεις της Νομικής Υπηρεσίας και ουτε αυτοι τη σταματησαν] !!!!

andreas f.stavrou είπε...

@rose
Τότε, τον Απρίλιο του 2006, είχε ανακοινωθεί ότι τερματίζεται. Αλλά σε ένα κράτος που θεωρεί ως αποστολή του τις μεθοδεύσεις εναντίον των πολιτών του, όλα μπορείς να τα περιμένεις.

osr είπε...

αντρέα πάρα πολύ εύστοχο το κείμενο και πάρα πολύ κατατοπιστικό!

το σύστημα το ίδιο το ίδιο το οποίο αναπαράγει θέλει δεν θέλει αυτά τα "πρόσωπα" που μοιραία θα βγουν είναι που δημιουργούν όλα αυτά που βιώσαμε τόσο ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ βίντεο βασανισμού=> αθώωση των βασανισμών!

τα "πρόσωπα" αυτά που παράγονται στο σύστημα αυτό

"πάσχουν" ακριβώς από το "σύνδρομο της μαρίας αντουανέτας"

δηλαδή είναι έτσι κι αλλοιώς ανίκανοι να αντιληφθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των απλών ανθρώπων

να το πω πιο απλά όπως λέει και ενα ασμάτιον σουξε

"ζουν στον κόσμο τον δικό τους"

andreas f.stavrou είπε...

@osr
Περιπαίζουν τους πολίτες εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις εξουσίας και τα ΜΜΕ.
Να δούμε ώσπου θα αντέξει η ανοχή του κόσμου.