Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Αγωνιστική και διεκδικητική η εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στις 11.00 π.μ. εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών της Λεμεσού ενάντια στην αστυνομική βία και την αθωωτική αποφάση του Κακουργιοδικείου.
Διοικητήριο


Η εκδήλωση ξεκίνησε από την Πλατεία Διοικητηρίου. Παρευρέθησαν περίπου 300 διαδηλωτές. Μοιράστηκε διαφωτιστικό υλικό των οργανωτών και της Κίνησης Πολιτών ALERT.
Στις 11.30 εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής διάβασε το εξής μήνυμα:
«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια στην αστυνομική βία καθώς και την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου για τους αστυνομικούς που κακοποίησαν δύο φοιτητές το Δεκέμβριο του 2005.

Ο κάθε πολίτης και η κοινωνία ολόκληρη κατανοεί πλέον ολοφάνερα τον εμπαιγμό. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την κρίση των θεσμών. Γιατί τα τελευταία γεγονότα είναι το ποτήρι που ξεχύλισε. Γιατί ήταν καλά γνωστό ότι και άλλοι συνάνθρωποί μας είχαν προηγούμενα κακοποιηθεί από την αστυνομία. Απλώς δεν έτυχε να καταγραφούν οι ανομίες από ένα βίντεο.

Βιώνουμε έναν παραλογισμό. Τη μια η αστυνομία λέει ότι δέρνεται -ψευδώς -και ενοχοποιεί τους δαρμένους. Την άλλη η αστυνομία δέρνει, αλλά αθωωνέται. Δηλαδή το κράτος μας λέει ότι οι πολίτες είναι καταδικασμένοι να δέρνονται και οι ένοχοι μονίμως να αθωώνονται. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΡΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Το δικό μας μήνυμα είναι σαφές:
-Αντιστεκόμαστε στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία
-Διεκδικούμε την απόδοση δικαιοσύνης τώρα
-Απαιτούμε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας
-Αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο και για μας και τις μελλοντικές γενιές και τον κόσμο όλο».
Στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύθησαν προς τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού με δεκάδες πανό και πλακάτ. Το κλίμα ήταν αγωνιστικό και ακούγονταν συνεχώς συνθήματα.

Έξω από τον αστυνομικό σταθμό έγινε κατάθεση στεφάνων εις μνήμη της δικαιοσύνης. Κατατέθηκαν επίσης μπανάνες προς τιμή των θεσμών του κράτους. Και στήθηκε και ένα εικονικό δικαστήριο αθώωσης των ένοχων αστυνομικών.


Επιστροφή στην Πλατεία Διοικητηρίου
Οι διαδηλωτές στη συνέχεια επέστρεψαν στην πλατεία Διοικητηρίου, όπου και στις 12.30 ολοκληρώθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών, το κλίμα ήταν αγωνιστικό και διεκδικητικό και το μήνυμα των διαδηλωτών στάληκε και προς την εξουσία και προς την κοινωνία.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συνάντηση στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων για μεθόδευση των παραπέρα ενεργειών. Η συνάντηση είναι ανοικτή για τον κάθε πολίτη που αγωνιά, προβληματίζεται και διεκδικεί.


Υ.Γ1. Η αναφορά του ΡΙΚ σήμερα,στο Δελτίο Ειδήσεων των 2.οο, πως η εκδήλωσε στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε δήθεν σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων και την ΕΔΟΝ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών ALERT και συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες με την ατομική τους ιδιότητα. Αν υπήρχε ανάμεσα στους διαδηλώτες και ένας ή περισσότεροι οικολόγοι ή εδονόπουλα, αυτό δε σημαίνει ότι η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα σύνολα. Αυτά για να μην αποπροσανατολίζει το κρατικό ΡΙΚ.
Υ.Γ2.
"..................................................................................
ή ακόμη ιδιοτέλεια να καρπωθείς το αίμα των άλλων"
Γιώργος Σεφέρης

14 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Επιτέλους κινήθηκε και στη Λεμεσό κάτι. Για μια τόσο ανήσυχη πόλη, είναι λίγο αφύσικο ότι δεν εκδηλώθηκαν οι κάτοικοι της νωρίτερα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ...

rose είπε...

αντε και στην Πάγο και Λάρνακα

Κουτσο ... με διαβαζεις????

andreas f.stavrou είπε...

@Λεμέσια
Είναι ένα ερώτημα η καθυστερήμενη αντίδραση στη Λεμεσό.Όμως έστω και καθυστερημένα, ουσιαστικά σε ένα 24ωρο έγινε κατορθωτό να κινητοποιηθεί αρκετός κόσμος.

koutso είπε...

@ροθζ,

Πότε επιτέλους σ'αυτή την κοιμισμένη μακάρια του Μακαρίου Πάφο?

rose είπε...

αυτο ρωτώ και εγώ...!!!!!!!!!!!

αντε όσο έχουμε καιρό γιατι την επόμενη θα έρθει και Χριστόφιας με πανό

χαχαχα

andreas f.stavrou είπε...

@rose
Λες και ο Χριστόφιας να κάνει διαδήλωση εναντίον του εαυτού του;
όλα να τα περιμένουμε.

osr είπε...

στην Πάφο θα υπάρξει συγκέντρωση πολιτών

την Δευτέρα 30/3/09 ώρα 7.30

στο καφέ Nuevo

Ανώνυμος είπε...

Έσιει πλάκα να νομίζετε ότι η αστυνομία τζιαί τα δικαστήρια εν του Χριστόφκια. Εν πολλά αστείον τζιαί ούτε για πλάκαν εν νομίζω να το πιστεύκεις. Αθθυμάσαι τίποτε για Χλώρακα; Αθθυμάσαι τον νεαρό που τον τζυνηούσαν πριν λλία γρόνια οι μπάτσοι πασ τη μοτόραν τζιαί εσκοτώθηκεν, δηλαδή εσκοτώσαν τον; Αθθυμάσαι στην Πύλαν τους μετανάστες; ήταν τζιαί τζείνα του Χριστόφκια; Ε, εν η ίδια αστυνομία τζιέ τα ίδια δικαστήρια .Εν κάμποσο λαϊκισμός να τα ρίχνεις τούντης κυβέρνησης με 1 χρόνο ζωής

andreas f.stavrou είπε...

@Ανώνυμος
Η κυβέρνηση Χριστόφια δεν ε΄χει πολιτική ευθύνη , αν αποδεκτείς ότι είναι ανεύθυνη.
Αν τη θεωρείς υπεύθυνη κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποδεκτείς ότι για τα λάθη, τις παραλείψεις έχει την πολιτική ευθύνη.
Η αστυνομία έχει πολιτικό προϊστάμενο και αρχηγό που διορίζεται από τον πρόεδρο.
Είναι αστείο να υποστηρίζεις ότι φταιν οι προηγούμενοι. Γιατί στο μεταξύ έγιναν εκλογές και τους προηγούμενους τους "μαύρισε" ο λαός.Πόσο "μαύρισμα"; Θα έλθουμε καμιά φορά και στο παρόν;
Με τα παραδείγματα που αναφέρεις απλώς επιβεβαιώνεις ότι στον ένα χρόνο της κυβέρνησης Χριστόφια δεν αλλάξε τίποτε.
Φυσικά άλλαξαν κάποια πράγματα. Όπως ο νόμος που προώθησε η κυβέρνηση Χριστόφια να παρακολουθεί η αστυνομία - που δεν έλεγχει ο Χριστόφιας - τους πολίτες χωρίς δικαστική απόφαση.
Επιλογικά φίλε για αυτά που συμβαίνουν επί διακυβέρνησης Χριστόφια ευθύνεταιη κυβέρνηση Χριστόφια και όχι ο Γιαννής ή ο Κωστής.
Λαϊκισμούς κάμνουν οι πολιτικοί και όχι οι πολίτες.

rose είπε...

όλα να τα περιμένουμε γιατί το "γαϊδουράκι" μας έμαθε να κινείται σε μια "γιδόστρατα" για πολύ καιρό.

το βραδυ στη συγκεντρωση της Φανερωμενης ακούστηκαν κάποιοι και κάποιες να προτείνουν την αναμειξη των Συντεχνιων και Νεολαιων. Ειναι απόδειξη ότι σκεφτομαστε μέσα σε ένα "κουτί" που έμαθε να κάνει τετράγωνους κύκλους. Οι συντεχνιες και Νεολαίες ήταν και είναι φορείς τής άποψης των "πατερούληδων" της φυλής μας.

[ερωτηση προς "ανώνυμο": Που εινια η ΠΕΟ τώρα και το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ που μουντάρουν τους μετανάστες σε καθε βήμα τους, μετανάστες κάνουν απργεία πεινας στα κρατητήρια και ουδείς καταγγέλει, ο Υπυργός Εσωτερικών και η Υπουργός Εργασίας επισημοποιησαν την ορολογια "παρανομος" άρα ανεπιθυμητος μετανάστης? Που πλαστογραφούνται μετανάστες για "εθελούσιο" επαναπατρισμός - ονομαζοντας έτσι την παρανομη απέλαση?? κλπ κλπ]

το ποτάμι μας Αντρέα όσο θα μείνει ελευθερο θα έχει λόγο να κυλά

ο πιο εύκολος τρόπος να το σταματήσουν είναι να στείλουν 1-2 "εκπροσώπους" τους την επόμενη φορά.


παιδια

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΧΑΪΣΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά τζιαί δεν πιστεύκω ότι η όποιαδήποτε κυβέρνηση-πρόεδρος εν ανεύθυνη .Όμως σε τούντην περίπτωση:

1. Το περιστατικόν εσυνέβη επί προηγούμενης κυβέρνησης, ας μεν το ξιχάννουμεν, με άλλον αρχηγόν αστυνομίας, με άλλον πολιτικόν προιστάμενον. Ο τωρασινός εχτές εδιορίστην.

2. Τούτη η δικαιοσύνη, ο γεν. εισαγγελέας, η νομική υπηρεσία, οι δικαστάες ήταν τζιαμέ, τζιαί το νομικόν σύστημαν τζιαμέ ,τζιαί εν πιστεύκω να θεωρούμεν πως για το ποιον εν τούτον ευθύνεται ο Χριστόφκιας τζιαί το κόμμαν του.Με τούτον εν εννοώ πως ο καθένας μες τη βουλήν εν έσιει το μερίδιον ευθύνης του , αλλά όϊ ότι το Ακέλ ήταν τζιαί πλειοψηφία που εκαθόριζεν τους νόμους!

3. Μεν ξιχάννουμεν ότι οι αστυνομίες τζιαί η Κυπ τζιαί η Μαδ τζιαί το παρακράτος, εν ενι γεννήματα του Ακέλ. Εν θωρώ όμως να αναφέρνεσαι καθόλου στες ρίζες τους τζιαί στον κατασταλτικόν, τρομοκρατικόν ρόλον τους τόοοσα χρόνια, το φακέλλωμαν που εκάμναν_ τζιαί κυρίως τους αριστερούς,τζιαί για γελοίους λόγους τζιαί ανώδεινες δραστηριότητες πολλές φορές, που για λλόου τους ήταν κίνδυνος για το κ...σύστημά τους.Εν θωρώ να αναφέρνεσαι ιστορικά στην συρρίκνωσην των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δα μέσα,όταν τα πλάσματα ετρώαν ξύλον μες τα κρατητήρια για ψύλλου αππήδημαν, τζιαί εκακοποιούσαν τους μετανάστες σαν τα ζώα, τζιαί εττοπουζιάζαν τους αυτόμολους τουρκοκύπριους τζιαί επέμπαν τους πίσω στον Ντενκτάς, πριν να ανοίξουν τα οδοφράγματα εννοώ, τζιαί εν είσιε κανέναν να το φκάλει έξω, γιατί εφοούνταν ούλλοι τους μπάτσους...ούτε τζιαί κανέναν πουλημένον ΜΜΕ ελάλεν τίποτε. Μεν μου πεις ότι τούτα εν τωρά που εμφανιστήκαν !

Επήαν να κάμουν μεταθέσεις στην αστυνομίαν τζιαί αναγύραν ούλλοι τον κόσμον ότι εν δυσμενείς κλπ. κλπ.Τζιαί αν ήταν για να ξυλωθούν κάποια κυκλώματα;Πώς σπάζουν τα αποστήματα;Εν εννοώ πως με τούτο μόνο σπάζουν, θέλει πολλά, αλλά εφαντάστης αν ο καθένας κομματάρχης θέλει τον δικόν του να τον βάλλει στο πόστον που θέλει, όπως τζιαί εγίνετουν δηλαδή πάντα,ήντα αστυνομία εν να είναι;Είπα μόνον έναν παράδειγμα.

4.Είπεν ο Συλιτζιώτης να εφαρμοστεί ο νόμος για τες καλλιτέχνιδες, για να σταματήσει το εμπόριον τζιαί εδιαδηλώναν οι μαστροποί που εν οι κολλητοί τους μπάτσους,μες τα σάπια τα κυκλώματα, τζιαί κανένας, κανέναν κόμμαν ή οργάνωση εν έφκηκεν να πει λέξην.


4.Τζιαί για να μεν νομιστεί πως πιστεύκω πως μια κυβέρνηση μπόρει αιωνίως να τα ρίφκει στους προηγούμενους (όπως ειρωνικά μου καταλογίζεις, πως η άποψη μου ένι ότι φταίει ο Κωστής τζιαί Ο Γιαννής_τζι επ΄ευκαιρίας μεν ειρωνεύκεσαι όσους έχουν άλλην γνώμην, γιατί χάνουν τα επιχειρήματα την δύναμήν τους_ )
λαλώ πως μιαν κυβέρνησην ενός χρόνου, εν μπόρει να την κρίνει κάποιος τόσον που το αποτέλεσμαν, γιατί εν λλίον γλήορα, αλλά που τες προθέσεις που δείχνει τζιαί που όσα εδρομολόγησεν. Τούτον εννοώ.

Πολλά παραπάνω που το ΑΚΕΛ πρώτη φορά φκάλλει πρόεδρον στα 50 χρόνια του κράτους τζιαί εν νομίζω να μεν συνφωνάς ότι κανενού εν άρεσεν, γιατί εθεωρούσαν την Κύπρο κκοτσιάνιν της δεξιάς. Άσχετα αν διαφωνας με τούντο κόμμαν πιστεύκω πως τούντο στοιχείο μπορεις να το δεις, ότι δηλαδή εν μόνος του ο χριστόφκιας, χωρίς στήριξη του πολιτικού φάσματος, (πέρα που το τσίρκουλο της δήθεν συγκυβέρνησης). Τούτον πιστεύκεις ότι εν παίζει ρόλον σε μιαν κυβέρνηση, για το τι μπόρει να υλοποιήσει, που τζείνα που εν να ήθελεν; Τζιαί φυσικά εν γίνεται τζιαί άλλωςπως, αφού αυτοδύναμη κυβέρνηση στην κύπρον εν δύσκολο τζιαί σπάνιον να φκει.

5. Εν πιστεύκω ότι στη αστικήν δημοκρατίαν τζιαί στον καπιταλισμόν
αν αλλάσσουν κυβερνήσεις αλλάσσει το σύστημαν. Εν διαχείρηση που γίνεται. Ξέρεις τζιαί εσύ ότι οι δομές τζιαί οι μηχανισμοί εν αστείον να νομίζουμεν ότι "μεταρρυθμίζουνται" τζιαί μάλιστα που κυβερνήσεις που κρέμουνται πας το ξυράφι οι ισορροπίες...

andreas f.stavrou είπε...

@ανώνυμο
Πρώτα απ΄όλα δεν είχα καμία πρόθεση να ειρωνευτώ. Αν κάτι από τα γραπτά μου το εξέλαβες ως ειρωνεία, σου ζητώ συγγνώμη.
Όταν τον Απρίλιο του 2006 δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα του ξυλοδαρμού, καλό είναι να διαβάσεις στον τύπο τις δηλώσεις των ακελικών και σε τι διέφεραν από τη δεξιά. Τότε ήταν συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τον ορισμό τους.
Ένα πράγμα η πραγματικότητα και άλλο η προσδοκία. Σέβομαι τις προσδοκίες που έχεις, αλλά εκτιμώ ότι δε βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Γι αυτό και η διαφορετική αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης από εμάς τους δύο.

Ανώνυμος είπε...

Εν μεγάλη κουβέντα ο στίχος του Σεφέρη που αναφέρεις.Μιλά για την αντίσταση κατά των Γερμανών τζιαι για το αίμα, τους νεκρούς, τες εκατόμβες θυμάτων. Την ίδια στιγμήν που ενώ κάποιοι πολιτικοί ήταν ασφαλείς στην Αίγυπτο εθέλαν ύστερα να μοιραστούν την εξουσία.
Πού κολλά τωρά η σύγκριση;
Σιγά μήπως καρπωθούν τον αγώνα τζι΄άλλοι!
Μακάρι να έρτουν ούλλοι κοντά, να γενεί έναν πραγματικό λαϊκό κίνημα.Πόσο δημοκρατικόν ένι να θέλεις αποκλεισμούς;Ας ερτουν τζι οι νεολαίες των κομμάτων κοντά, όσες έρτουν.Τζι η ΕΔΟΝ, γιατί όι, έσιει λέπρα;
Μαζικότητα χρειάζεται τζιαι μεν φοάστε εν ιδιοπούνται τον αγώνα.
Η ΑLERT να πάει καλά!
εδονίτης

andreas f.stavrou είπε...

@εδονίτης
Συχνά στην ιστορία κάποιοι καρπώνονται τους αγώνες κάποιων άλλων.Έτσι κάποιοι στίχοι ή καποιες κουβέντες αποκτούν μια διαχρονικότητα,πέρα από το συγκεκριμένο χρόνο, τόπο, πρόσωπα, γεγονότα.
Δεν υποστηρίζω τον αποκλεισμό οιουδήποτε συμπολίτη. Δεν έχω τέτοιες προκαταλήψεις.
Η συγκεκριμένη αναφορά μου σχετίζεται με μια ανακοίνωση του ΡΙΚ-που δεν την γέννησε ο δημοσιογράφος από το μυαλό του-και που διαστρέβλωνε την πραγματικότητα. Αυτή η προσέγγιση του ΡΙΚ είναι που κατακρίνω και εκείνους που βρίσκονται πίσω της.
Για το πραγματικό λαϊκό κίνημα, θα το δείξει ο χρόνος και η κοινωνία.Η ΕΔΟΝ , όπως και κάθε άλλη κομματική οργάνωση, έχει δικαίωμα να κάνει όποιες επιλογές θέλει. Εγώ μιλώ για μένα. Εσύ μιλάς ως άτομο που ήδη ανήκει σε ένα οργανωμένο σύνολο. Άρα η οπτική μας είναι τελείως διαφορετική.