Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Η κρίση των θεσμών και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε κείμενό του στην εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στις 22/11/2008 αναφέρεται στα αποτελέσματα μιας έρευνας και καταθέτει τους προβληματισμούς του. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται και στην «έλλειψη εμπιστοσύνης των Κυπρίων στους πολιτειακούς θεσμούς και μηχανισμούς». Τι προτείνει «για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος και τους πολιτειακούς θεσμούς»;
Η πρώτη εισήγησή του είναι «ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και των μηχανισμών σε κάθε επίπεδο». Όποιος δεν έχει πολιτικές προτάσεις για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, βρίσκει καταφύγιο στην έννοια του «εκσυγχρονισμού». Ποιο είναι το σύγχρονο στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι θεσμοί δεν το ορίζουν. Χρησιμοποιούν τον εκσυγχρονισμό ως ένα λεκτικό πασπαρτού, που ταιριάζει με όλα. Δηλαδή δε λένε τίποτε απολύτως. Απλώς συνθηματολογούν κενολογώντας.
Ένα δεύτερο ζήτημα που γεννάται είναι για την ανάγκη του κ. Κυπριανού να απευθυνθεί στην κοινωνία δημοσιοποιώντας τις απόψεις του. Ο κ. Κυπριανού πρέπει να γνωρίζει ότι η κοινωνία δεν έχει αρμοδιότητα για να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς. Δηλαδή δεν έχουμε άμεση δημοκρατία, ώστε να αποφασίζουν οι πολίτες. Αρμόδιοι είναι ο ίδιος ως βουλευτής και το κόμμα του να προχωρήσουν στο λεγόμενο εκσυγχρονισμό των θεσμών.Γιατί δεν το πράττει και απευθύνεται στους πολίτες; Αυτό λέγεται λαϊκισμός και ανευθυνότητα.
Ένα τρίτο ζήτημα που προκύπτει είναι αν ο υποστηρικτής μιας θέσης, εννοεί και στην πράξη αυτά που γράφει ή τα διακηρύττει για προπαγάνδα ή ψηφοθηρία. Ο κ. Κυπριανού οφείλει να θυμάται την ιστορική πρόταση που εξεστόμισε το Σεπτέμβριο του 2006: «Δεν είναι αρμόδιος για να εκφράζει την Κυβέρνηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος»!!! Με τα λεγόμενά του ο κ. Κυπριανού στήριζε τους θεσμούς; Ή μήπως αυτό εννοεί με το λεγόμενο εκσυγχρονισμό των θεσμών;
Η δεύτερη εισήγηση του κ.Κυπριανού επικεντρώνεται «στην εμπέδωση της ισονομίας , της αξιοκρατίας και της διαφάνειας σε ζητήματα που τον (εννοεί τον πολίτη) αφορούν».
Για ποια ισονομία μιλά ο κ. Κυπριανού όταν είναι στυλοβάτης ενός συστήματος όπου είναι οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους αδύνατους; Η Επίτροπος Προστασία Προσωπικών Δεδομένων κατήγγειλε επανειλημμένα στον τύπο ότι τα κόμματα που ψήφισαν τη νομοθεσία για την προστασία των πολιτών , την παραβιάζουν χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους!!!
Για ποια αξιοκρατία όταν το ρουσφέτι έχει αναχθεί σε επιστήμη από τους φορείς της εξουσίας;
Για ποια διαφάνεια όταν οι θεσμοί λειτουργούν μόνο τυπικά και τα πάντα ρυθμίζονται στο παρασκήνιο με βάση τους συσχετισμούς δύναμης; Όσο για την προκλητική αναφορά του κ. Κυπριανού «για θέματα που τους αφορούν» αναδεικνύει την νοοτροπία των πολιτικών που λειτουργουν ως πολιτική τάξη ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Δηλαδή υπάρχουν θέματα της πολιτείας που δεν αφορούν τους πολίτες και αποτελουν ιδιωτική υπόθεση των πολιτικών;
Η τρίτη εισήγηση του κ. Κυπριανού έχει ηθικό χαρακτήρα. Αφού του έλειψαν τα πολιτικά επιχειρήματα, βρίσκει καταφύγιο στην ηθική: «Τα πολιτικά πρόσωπα, με την όλη στάση ζωής και συμπεριφοράς τους πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και όχι αποφυγή»!!! Ναι, με την ασυλία και τα προνομία που απολαμβάνουν θα γίνουν πρότυπα συμπεριφοράς.Και γιατί τόσο καιρό δεν τα κατάφεραν;
Το τραγικό είναι πως τα ίδια ακριβώς με τον κ. Κυπριανού θα μπορούσε να εισηγηθεί και ο βουλευτής οποιούδηποτε κόμματος: άγευστα, άοσμα και άχρωμα. Αυτά που εισηγείται ο κ. Κυπριανού αποτελούν μια αριστερή/προοδευτική προσέγγιση της κρίσης των θεσμών;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει κρίση της πολιτικής και των θεσμών και της σχέσης της κοινωνίας με την πολιτική. Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική, δηλαδή κατάθεση προτάσεων για τη συλλογική διαπραγμάτευση του κοινού μας καλού και όχι κενολόγες διακηρύξεις αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, στις οποίες κατατίθενται προτάσεις για δήθεν αλλαγές, ώστε να μην αλλάξει τίποτε.

5 σχόλια:

rose είπε...

καθως σε διαβαζα Αντρεα σκεφτομουν ως Αντρος Κυπριανού [δεν μπορω να επικαλεστω οτι τον ξερω τοσο καλα αλλα αυτη ειναι μια απο τις διαστροφες των ψυχολογων χε χε] και τα γραφω με καθε επιφύλαξη:

"όι μανα μου, φανταστηκες να κατεβω στο κόμμα μου με τετοιες προτάσεις; εδω καλα καλα δεν με καταλαβουν οταν μιλω γενικόλογα"

:-)

αυτοι ειμαστε αυτα αξιζουμε
μεχρι να ακουσουμε, πουμε, γραψουμε και κατι άλλο...

δεν περιμενω αοπ τα κομματα να εκσυγχρονισουν τους θεσμους..
ετσι οπως ειναι τους βολευουν

δεν περιμενω απο την γενικη Εισαγγελεια να αλλαξει τον ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ νόμο έτσι όπως είναι αθωώνει ενόχους

δεν περιμενω απο τους (ανεξαρτητους) Επιτροπους στην Κύπρο (εκτος 1-2 εξαιρεσεων) να λειτουργησουν χωρις τις πιεσεις των κομματων, ολοι εξαρτώνται απο τον κρατικο προϋπολογιμο και κόμματα.

δεν περιμενω της "ανεξαρτητες επιτροπές να λειτουργησουν, ολες προεδρευονται απο πρωην ή νυν κυβερνητικους ή κομματικους υπαλληλους

δεν περιμενω την αστυνομια να εκσυγχρονιστει... ουτε γραμματα δεν ξερουν οι περισσοτεροι και δεν τους μαθαινουν και τιποτα καινουριο έτσι και αλλιως..

τι περιμενεις απο τον Αντρο Κυπριανου, Αντρέα...

σε λιγους μηνες εχει Ευρωεκλογές

εμεις να τα βλεπουμε
εμεις

Ανώνυμος είπε...

"Ο κ. Κυπριανού πρέπει να γνωρίζει ότι η κοινωνία δεν έχει αρμοδιότητα για να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς. Δηλαδή δεν έχουμε άμεση δημοκρατία, ώστε να αποφασίζουν οι πολίτες. Αρμόδιοι είναι ο ίδιος ως βουλευτής και το κόμμα του να προχωρήσουν στο λεγόμενο εκσυγχρονισμό των θεσμών. Γιατί δεν το πράττει και απευθύνεται στους πολίτες; Αυτό λέγεται λαϊκισμός και ανευθυνότητα."

Ανδρέα,

κάθε φορά που διαβάζω το πιο πάνω, ξεσπάω σε ακράτητα γέλια. :)))

Μου θυμίζει μία ιστορία με το παιδάκι μιας φίλης μου που μάθαινε καράτε. Σ' ένα τουρνουά, έκαναν επίδειξη οι μαθητές στους γονείς το τι είχαν μάθει στη σχολή. Ο μικρός, αντί ν' αγωνίζεται, κοιτούσε διαρκώς αφηρημένα προς το κοινό, ενώ το αντίπαλο του παιδάκι τον έριχνε συνέχεια στο έδαφος.

Μάταια του φώναζε η μαμά του από κάτω, 'Γιωργάκηηη, πάλεψεεε'.

Άδικα πάνε τα λεφτά μας, μου αφηγόταν η φίλη μου γελώντας, αλλά ταυτόχρονα και με μια θλίψη στα μάτια.

Διακρίνεις κι εσύ τους παραλληλισμούς..;
:)

andreas f.stavrou είπε...

@rose
Θα τους "εκσυγχρονίσουν" τους θεσμούς γιατί πρέπει να τους προσαρμόσου στις τωρινές τους ανάγκες.
@λεμεσια
Είναι εκπληκτικό πως ένα κείμενο μπορεί να μιλήσει συνειρμικά σε κάποιο άλλο άτομο και να ανακαλέσει εικόνες με αναλογίες στις αντιδράσεις των δρώντων προσώπων!!!

rose είπε...

:-)

το μπουλουκι ποτε θα το κανουμε να γελασει καθε πικραμενος;;

Ανώνυμος είπε...

τί είναι το μπουλούκι;

:)