Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα: ποιος έχει τελικά την ευθύνη για τις μεταθέσεις στην αστυνομία;

Η σύγκρουση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ είναι στο απόγειό της. Πραγματικά ή εικονικά συγκρούονται. Γίνεται μεγάλη φασαρία στα ΜΜΕ. Αφορμή τώρα οι μεταθέσεις των αστυνομικών και το ρουσφέτι και η αξιοκρατία και η κομματικοποίηση. Και είναι και οι ...ευρωεκλογές στη μέση.

Πάντως υπάρχει σε ένα πράγμα ομοφωνία: υπάρχει σήψη και διαφθορά!!! Το δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την υπόθεση Κίτα, το δηλώνει και τώρα ο κ. Αναστασιάδης με αφορμή τις μεταθέσεις στην αστυνομία.

Και αβίαστα ανακύπτει το ερώτημα: ποιος έχει την πολιτική και διοικητική ευθύνη για τις μεταθέσεις στην αστυνομία;
Λοιπόν ο κυβερνητικό εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στις 17/2/2008 (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών) με διαφώτισε τόσο πολύ και είπα να σας διαφωτίσω και εσάς.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει την πολιτική ευθύνη, δηλαδή είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.
Όμως ο Αρχηγός της Αστυνομίας υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος ειδικά του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον οποίο υπάγεται, είναι υπό- του.
«Η εξουσία για τις μεταθέσεις είναι στον Αρχηγό της Αστυνομίας, είπε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος. Όχι και η εξουσία, μάλλον εννοεί η αρμοδιότητα. Δηλαδή αυτός έχει τη διοικητική ευθύνη να αποφασίζει για τις μεταθέσεις. Κατανοητό.
Όμως τις μεταθέσεις δεν τις υπογράφει ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αν και είναι ο αρμόδιος, δηλαδή διοικητικά υπεύθυνος.Τις υπογράφει εδώ και ενάμισυ χρόνο ο Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης εκ μέρους του αρχηγού.

Ποιος είναι υπεύθυνος τελικά;
Κανείς, κανείς, κανείς, κανείς.
Φυσικά η αλήθεια να λέγεται: είναι αστείο να ζητάς υπεύθυνους και ευθύνες στο βασίλειο της σήψης και της διαφθοράς, όπως το ονομάζουν ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και όσο εμείς ψάχνουμε τον υπεύθυνο, η αστυνομία είναι υπό διάλυση. Με την ανεύθυνη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στην υπόθεση Κίτα, καταγκρέμισε το ηθικό των αστυνομικών και ώθησε δύο αθώους ανθρώπους ως αποδιοπομπαίους τράγους για "κοινωνική κατανάλωση" μπροστά στις κάμερες. Τώρα αν επέμβει η αστυνομία για να εκτελέσει τα καθήκοντα της, π.χ. εναντίον των βανδάλων των γηπέδων, ίσως καταλήξει στο τέλος και κατηγορούμενη. Αν δεν επέμβει, θα τραυματιστούν ίσως μέλη της (ή/και πολίτες) και πάλι θα είναι κατηγορούμενη. Πλήρης σύγχυση! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άγαρμπης διαχείρισης των θεσμών εκ μέρους των υπευθύνων. Κι έτσι επανερχόμαστε στο ερώτημα της ανάρτησης...
Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι είπαμε;

MARINOS είπε...

Και δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες ενός σκηνικού που απλά επαναλαμβάνεται κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.

Με θλίψη μου έχω συμπεράνει πως οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Ακόμα και το ΑΚΕΛ που υποτίθεται για πρώτη φορά δοκιμάζεται στην ασκηση της εξουσίας, παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στον τρόπο που λειτουργεί, με τις συμπεριφορές των άλλων κομματων.

Ο τρόπος που λειτουργούν τα σημερινά κόμματα της Κύπρου, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες του τόπου.

Και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία επιλογή.

andreas f.stavrou είπε...

@ΛΕΜΕΣΙΑ
Η κομματοκρατία δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των θεσμών αλλά για τον έλεγχό τους. Ας διαλυθούν τα πάντα, φτάνει να τα ελέγχουμε.Αυτή είναι η σκέψη τους και η λογική τους.Αυτό που δεν τους απασχολεί είναι: τι θα έχει απομείνει για να ελέγχουν;

andreas f.stavrou είπε...

@MARINOS
Επιλογή πάντοτε υπάρχει. Αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι στον παρόντα χρόνο η επιλογή για το μέλλον δεν μπορεί να προέλθει από τους υφιστάμενους κομματικούς μηχανισμούς.
Πρέπει ίσως να "ξεσυνηθίσουμε"με την κυρίαρχη λογική για ελπίδα εκ των άνω. Ίσως η μόνη επιλογή στον παρόντα χρόνο είναι ο καθένας μας σε αντίθεση προς τους πάνω.

Nasos είπε...

"εγω τον σκοτωσα εγω το παραδεχομαι" .... όπως ειχε πει κ ο Πανουσης παλαιοτερα,
κ ενω τα αισχη στην κυπριακη αστυνομια συνεχιζουν ακαθεκτα η κοινωνια εχει μετατραπει σε Σικαγο την εποχη της ποτοαπαγορευσης!!!
διπλα φονικα, νεαρος παρασυρει ηλικιωμενο ζευγαρι διπλα απο το σπιτι του, εξοσχωλικοι στελνουν εκπαιδευτικο στο νοσοκομειο, φωτια κακοβουλη καταστρεφει 3 αυτοκινητα κ 2 σπιτια/ και και και και και ................
στο cnn το οποιο αναφερει ειδησεις για ενα κρατος 300000000 πιο λιγα ακους καθημερινα.
Ειμαστε το ναδιρ.
Βαρβαροι σε μεταοθωμανικο κρατος με στοιχεια αγγλικης εξαρτησης