Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Το σκασιαρχείο των βουλευτών, η υποβάθμιση της βουλής και η αναβάθμιση των ωφελημάτων

Συχνά, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι κοινοβουλετικές επιτροπές αναβάλλουν τις συνεδρίες τους γιατί πολλά από τα μέλη τους απουσιάζουν και δεν υπάρχει απαρτία. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και συνυφασμένο με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Στη συνείδηση των βουλευτών το κοινοβουλευτικό έργο έχει απαξιωθεί. Γι αυτό λόγω έλλειψης χρόνου οι κ. βουλευτές αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Δηλαδή φαίνεται να έχει προτεραιότητα γι αυτούς το ιδωτικό ή κομματικό έργο και όχι το βουλευτικό.
Τελικά η βουλή από χώρος διαβούλευσης των εκπροσώπων του λαού έχει μετατραπεί σε χώρο συνάντησης εκπροσώπων των κομμάτων. Αυτή η λογική υποβάθμισε το ρόλο των βουλευτών και αναβάθμισε τό ρόλο της κομματικής γραφειοκρατίας.
Και από τη στιγμή που τα κόμματα ως μηχανισμοί λειτουργούν στο παρασκήνιο και ουσιαστικά εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις και οι ίδιοι οι βουλευτές δε βρίσκουν κάποιο νόημα να δώσουν στην παρουσία τους στη βουλή. Συνήθως προσέρχονται σε συνεδρίες όταν συζητείται κάποιο επίκαιρο θέμα με στόχο όχι να το επιλύσουν, αλλά να το αξιοποιήσουν για δημόσια προβολή στα ΜΜΕ.
Οι κομματικές λογικές ουσιαστικά δεν αφήνουν χώρο για αποτελεσματική λειτουργία της βουλής. Οι μεν υπάρχουν για να στηρίζουν την κυβέρνηση και οι δε βρίσκουν νόημα στο να καταφεύγουν στα ΜΜΕ και στο λαό με στόχο να πετύχουν την ανατροπή της στις επόμενες εκλογές. Η βουλή ως χώρος δημόσιας διαβούλευσης για το κοινό καλό έπαψε να υπάρχει.
Και η λεγόμενη διάκριση των εξουσιών για περιορισμό της αυθαιρεσία των κατόχων της ουσιαστικά υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη η εξουσία του κράτους έχει ενοποιηθεί στο πρόσωπο του κατόχου της «εκτελεστικής» εξουσίας του κράτους. Το πολιτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο προσωποπαγές. Η δε βουλή έχει προ πολλού εγκαταλείψει το ρόλο της για έλεγχο της «εκτελεστικής» εξουσίας. Οι δε βουλευτές ανταγωνίζονται στην υποστήριξη του κυβερνητικού έργου!!!
Η κρίση του πολιτικού συστήματος θα ενταθεί και θα κορυφωθεί το παρασκήνιο, η διαπλοκή και η διαφθορά. Γιατί απαντήσεις πολιτικές στην κρίση δε δίνονται.
Την ίδια στιγμή όμως οι κύριοι βουλευτές απολαμβάνουν ωφελήματα που οι πολίτες δεν μπρούν να ονειρευτούν. Ωφελήματα που δε συνάδουν με την προσφορά τους για το κοινό καλό.
Τι ωφελήματα είχε ένας βουλευτής το 2007 ( σε κυπριακές λίρες);
Ετήσια αποζημίωση 20.700
Επίδομα παραστάσεως 12.300
Επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες 7.200
13ος μισθός 1.730
Οδοιπορικά 4.800
Ετήσιο εισόδημα 46.730 λίρες ή 3900 λίρες μηνιαίως.
Μέχρι το Μάιο του 2006
οι βουλευτές είχαν ετήσιες απολαβές 34.130 λίρες (2.709 μηνιαίως).
Αποφάσισαν να αυξήσουν το μισθό τους και μετά το Μάιο του 2006 οι ετήσιες απολαβές τους ανήλθαν στις 40.200 λίρες (3.230 μηνιαίως ).
Το 2007 με τον τιμάριθμο και την αύξηση μισθών και ημερομισθίων ανήλθαν στις 46.730 λίρες (3.900 μηνιαίως ).
Μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο αυξήθηκαν οι μηνιαίες απολαβές τους κατά 1200 λίρες σχεδόν!!! Και τα επιδόματα είναι αφορολόγητα!!!
Και αναφερόμαστε σε μερική απασχόληση των κυριών βουλευτών!!! Δηλαδή έχουν εισοδήματα και από άλλες εργασίες τους !!!
Και ενώ το σύνταγμα ορίζει μια απλή αποζημίωση για τους κύριους βουλευτές , αφού το ζητούμενο είναι η προσφορά τους προς τους άλλους, τους πολίτες, αυτοί κατάφεραν να μετατραπούν στην πλέον προνομιούχα τάξη της κυπριακής κοινωνίας!!! Γιατί τα ωφελήματά τους δεν είναι μόνο αυτά!!!Υπάρχουν και άλλα!!!

2 σχόλια:

TRELLOS είπε...

Μα γιατί να παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις????Έλέγχει τους κανένας τίποτε...???Λεφτά καλα πιάννουν,ψηφιζουμέ τους εμείς σαν καλά αρνιά και ο κύκλος επαναλαμβάνεται...

andreas f.stavrou είπε...

Κάποτε πρέπει να σπάσει ο κύκλος. Και η συνειδητοποίηση της κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση,