Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η πολιτική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, το σύνταγμα, ο Γ. Εισαγγελέας και η απάτη

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το άρθρο 45 του συντάγματος ορίζει τα εξής:
1.Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπόκειται εις οιανδήποτε ποινικήν δίωξιν διαρκούσης της θητείας αυτού, ειμή μόνο ως εν τω παρόντι άρθρω ορίζεται.
2. Ο Πρόεδρος ...της Δημοκρατίας δύναται να διωχθή επί εσχάτη προδοσία.
3. Ο Πρόεδρος... της Δημοκρατίας δύναται να διωχθή ποινικώς δι οιονδήποτε αδίκημα ατιμωτικόν ή ηθικής αισχρότητος.
5.Τηρουμένων των διατάξεων της δευτέρας και τρίτης παραγράφου του παρόντος άρθρου ο Πρόεδρος...δεν διώκεται δι οιονδήποτε αδίκημα τελεσθέν υπ΄ αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του, πλην όμως δύναται να διωχθή μετά την λήξιν της θητείας αυτού δι οιονδήποτε έτερον αδίκημα τελεσθέν κατά τη διάρκεια αυτής.
6.Ο Πρόεδρος...δεν δύναται να εναχθή δι οιανδήποτε πράξιν ή παράλειψιν αυτού εν τη εκτελέσει του λειτουργήματός του.Ουδέν όμως των εν τη παρούση παραγράφω οριζομένων δύναται να ερμηνευθή ως απσοτερούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπον οιονδήποτε πρόσωπον του δικαιώματος εναγωγής της Δημοκρατίας ως ο νόμος προβλέπει.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Σε συνέντευξή του ο Γενικός Εισαγγελέας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 17/7/2011είπε και τα εξής:
«Ερώτηση: Είπατε ότι άσυλο έχουν μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι οι Υπουργοί. Εάν οι ευθύνες αγγίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι θα γίνει;
Απάντηση: Κάνεις αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας».
Η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν αφελής. Θα μπορούσε να ρωτήσει: «Ποιες ευθύνες είναι δυνατόν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατον να αποδώσετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της έρευνάς σας;»
Τότε, η απάντηση θα ήταν ΚΑΜΙΑ.
Η ΑΠΑΤΗ
Φυσικά ο Γ. Εισαγγελέας λαϊκίζει ασύστολα.Γιατί με βάση το σύνταγμα δεν μπορεί να αποδώσει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ στον Πρόεδρο. Και όταν αναφέρεται πως θα απευθυνθεί στο Ανωτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας, ας μας πει σε ποιο άρθρο του συντάγματος στηρίζεται.Γιατί στην περίπτωση της δολοφονίας των 13 στο Μαρί δεν έχουμε ούτε εσχάτη προδοσία ούτε ατιμωτικόν ούτε ηθικής αισχρότητας αδίκημα. Είναι πολιτικό έγκλημα που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας και για τα οποία το σύνταγμα ρητώς ορίζει ότι δεν διώκεται. Από πολιτική άποψη το αξίωμα του Προέδρου είναι υπεράνω του νόμου, ανεύθυνος και απαραβίαστος.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν δεσμεύεται ότι θα αποδοθούν ευθύνες και στο υψηλότερο επίπεδο, και αυτός περιπαίζει μας. Γιατί γνωρίιζει πολύ καλά ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και διαδικασία, προκαταβολικά είναι αθώος. Άρα, είναι αδύνατο να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στον Πρόεδρο ή ποινικές.
Η διαδικασία έρευνας είναι απλώς μια διαδικασία εξαπάτησης της κοινωνίας. Είναι η συνήθης τακτική που ακολουθεί το άθλιο πολιτικό κατετσημένο της Κύπρου για να αυτοαθωώνεται.. Έτσι και τώρα.
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ειλικρινής, θα έπρεπε να στείλει ο ίδιος τροποποίηση των εδαφίωνν 5 και 6 του άρθρου 45 του συντάγματος στη Βουλή, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα να διώκεται για τα τυχόν πολιτικά του εγκλήματα.
ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γ. Εισαγγελέας τι μας λένε;
Ο εκλεγμένος ανώτατος άρχοντας του τόπου διόρισε ένα υπάλληλό του να του αποδώσει ευθύνες!!!Έλεος , κύριοι, μην αυτο-εξευτελίζεστε.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ
Το πρόβλημα της μη απόδοσης πολιτικών ευθυνών είναι άμεσα συνυφασμένο με τον αποκλεισμό της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα. Γιατί οι πολιτικοί μπορεί να είναι υπόλογοι μόνο απέναντι σε αυτούς που εκπροσωπούν, δηλαδή τους πολίτες.
Όμως, εάν εμένα οι πολιτικοί αξιωματούχοι του κράτους με τις ενέργειες ή παραλείψεις του με εμπαίζουν, με κλέπτουν ή και με σκοτώνουν, δεν μπορώ να κάνω τίποτε απολύτως, Μόνο να φωνάζω και να διαδηλώνω. Ή να κινηθώ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπόταν θα κληθεί το κοινωνικό σύσνολο να πληρώσει για τα εγκλήματα των πολιτικών!!!
ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ «ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ»
Στο παρόν σύστημα η κοινωνία δεν μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση. Πολιτικό έλεγχο στην κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει μόνο η Βουλή. Οι κύριοι εκεί προσποιούνται ότι δε συμβαίνει τίποτε. Η μεγαλύτερη τραγωδία του τόπου είναι πως ολόκληρο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα, στάθηκε αδύνατο να αποτρέψουν το θάνατο 13 συμπολιτών μας και καθόλου δεν προβληματίζονται. Και φυσικά καμία πρόταση για να βελτιωθούν τα πράγματα.Οπόταν, περιμένουμε το επόμενο πολιτικό έγκλημα για να ξαναβγούμε στους δρόμους, για να γίνει πάλι μια άλλη ερευνητική επιτροπή, για να...

Υ.Γ.Η παραίτηση δε συνιστά απόδοση πολιτικής ευθύνης. Απόδοση πολιτικής ευθυνης σημαίνει κύρωση/τιμωρία και απαιτείται και δίκαιο και δικαιοδοτικό όργανο το οποίο θα απονέμει την πολιτική ευθύνη. Όμως οι πολιτικοί στην Κύπρο θεωρούν ότι είναι σωστό την πολιτική ευθύνη να την αναλαμβάνουν μόνοι τους!!!Και να παραιτούνται με δική τους πρωτοβουλία και τις ζημιές από τα εγκλήματά τους να τις πληρώνουμε όλοι μαζί!!!

7 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Πε τους τα. Έχουν ήδη αποφασίσει τι θα σερβίρουν αγαπητέ.

Εξού και είχα πει: "...Όχι, σε καμιά δίκαιη κοινωνία… τουλάχιστον όπως εγώ την καταλαβαίνω …άμα για τόσο σοβαρό θέμα υπάρχει υπόνοια που φτάνει ως εσένα δεν νοείται να ζητάς από τον ανακριτή ή όποιο άλλο όργανο εμπλέκεται στη διερεύνηση… να σε μεταχειριστεί σαν Πρόεδρο..."

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

συμφωνω ότι τπότα δεν θα γίνει...έχω κάνει λινκ το ποστ σου σε δικό μου ποστ.

the Idiot Mouflon είπε...

http://sirmastocomputer.blogspot.com/2011/07/blog-post_19.html

Αρκέψαν οι εκβιασμοί!

the Idiot Mouflon είπε...

Πρόσφατα είχα πει στου Λινοπάμπακου:

"...Τσιάκκαρε να μάθεις για το εμπάργκο δηλώσεων που επεβλήθηκε στο Διευθυντή του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάποιοι πουκάτω του εξέραν (μαζί με τους ΑΛΛΟΥΣ πολιτειακούς παράγοντες που είχαν πληροφόρηση) τζιαι απομένει να δούμεν αν το ήξερε τζιαι τζείνος. Κανονικά... αν ηξέραν... έπρεπε να εκκενώσουν τουλάχιστον σε ακτίνα 1ος χιλιομέτρου τζιαι να κτυπούν με αυλούς μεγάλης πίεσης (αν όχι από το 1 χμ... από όσο τους επιτρέπει η ισχύς του αυλού).

18 Ιουλίου 2011 8:31 μ.μ. ..."

Θα κάψουν τους πυροσβέστες πρώτους, μετά κανέναν υπουργό ή και κανέναν σύμβουλο. Ως τζιαμέ.

Ανώνυμος είπε...

Να αφήσουμε έξω τους πραγματικά υπεύθυνους και να τα ρίξουμε εκεί που μας οδηγούν πολιτικές σκοπιμότητες και κόμματα, ενώ εμείς σαν ερίφια να ακολουθούμε μηνύματα και προσκλήσεις για "αυθόρμητες" εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυθόρμητες και ακομμάτιστες εκδηλώσεις κατόπιν προσκλήσεως από πρώην υποψήφιους βουλευτές και νυν στελέχη συγκεκριμένου κόμματος πρώτη φορά βλέπω!
Μήπως γίνεται προσπάθεια να υπονομευθεί η οποιαδήποτε έρευνα πριν καν βγει;

Παραθέτω αποσπάσματα:
-"...δεν διώκεται δι οιονδήποτε αδίκημα τελεσθέν υπ΄ αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του, πλην όμως δύναται να διωχθή μετά την λήξιν της θητείας αυτού δι οιονδήποτε έτερον αδίκημα τελεσθέν κατά τη διάρκεια αυτής."
Το πιο πάνω απόσπασμα δείχνει ότι όντος μπορεί να τιμωρηθεί ο Πρόεδρος εάν και εφόσον φέρει ευθύνη μετά το πέρασμα της θητείας του.
-"Η διαδικασία έρευνας είναι απλώς μια διαδικασία εξαπάτησης της κοινωνίας."
Πως το γνωρίζετε αυτό; Εγώ νιώθω ότι εσείς θέλετε να εξαπατήσετε εμένα, με τα ελλιπέστατα και μονόπλευρα στοιχεία που παρουσιάζετε. Πιο πολύ σας νοιάζει για το πως μπορεί να βρεθεί τρόπος τιμωρηθεί παρά για το αν όντως φτάνουν μέχρι εκείνον οι ευθύνες. Πρώτα λοιπόν δείτε μέχρι που φτάνουν οι ευθύνες και αν φτάνουν τόσο ψηλά και μετά μπορεί να τιμωρηθεί, όπως λέει και το 5 σημείο του άρθρου 45 του Συντάγματος.
- Περιμένω να μας επισυνάψετε και τα όσα έκανε ο πρόεδρος, όλα τα ακράδαντα στοιχεία που δεν βλέπω και τον καθιστούν ένοχο πριν καν γίνει η έρευνα.
- "Η διαδικασία έρευνας είναι απλώς μια διαδικασία εξαπάτησης της κοινωνίας. Είναι η συνήθης τακτική που ακολουθεί το άθλιο πολιτικό κατετσημένο της Κύπρου για να αυτοαθωώνεται.. Έτσι και τώρα."
Πότε διατάχθηκε ξανά έρευνα για ποινική δίωξη στην Κυπριακή Δημοκρατία; Μετά το πραξικόπημα; Ή μήπως είναι φυλακισμένοι οι κύριοι που ευθύνονται για τους 121 νεκρούς της "Ήλιος; Σήμερα που οδεύουν τα πράγματα προς την τιμωρία κάποιον γιατί έχουμε πρόβλημα και που ξέρουμε ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς πριν γίνουν όλα αυτά; Είστε μέλος της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση μήπως και ξέρετε κάτι παραπάνω; Έχετε μήπως κάποια στοιχεία περισσότερα απ' αυτά που παρουσίαζαν στα "μίντια"; Αν τα έχετε δώστε τα, θέλουμε και εμείς να ξέρουμε όλη την αλήθεια που ξέρετε!

Εγώ εύχομαι να τιμωρηθούν όσοι πραγματικά ευθύνονται. Η λασπολογία, ο μηδενισμός και η προπαγάνδα, μας έχει φέρει στη σημερινή κοινωνική σαπίλα. Πως περιμένετε να έχετε ένα καθαρό πολιτικό σύστημα όταν η ίδια η κοινωνία το ανέχεται! Δείξτε σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων και αφήστε τον καθ' ένα να κάνει την δουλειά του.
Τα συνθήματα που φωνάζουν στις πλατείες τα έχω ακούσει όσες φορές κατέβηκα για να αποχαιρετήσω τα 13 άτομα που έφυγαν άδικα. Επίσης είδα τον κόσμο που έδιωξαν απ' τις λαϊκές συνελεύσεις γιουχάροντας τον. Τίποτα δεν μου θύμισε ακομμάτιστο και τίποτα δεν μου θύμισε δημοκρατικό!

Disdaimona είπε...

άψογος ο τελευταίος ανώνυμος.

η έρευνα ακόμη κι αν καταδείξει ευθύνη του προέδρου, ο πρόεδρος δεν θα τη σκαπουλάρει εσαεί βάση συντάγματος.

άρα, προς τα που πρέπει να πάνε τα βέλη περί κοροϊδίας; θα ήταν τιμιότερο να πει ο Χριστόφιας "κοπέλλια εν με πιάννει το σύνταγμα και άρα είναι περιττή η κατάθεση μου;"

ή μήπως πρότεινε κανένας τροποποίηση του συντάγματος και το ακελ είπε όχι, αν θεωρούμε δικαιότερο να καταδικαζόταν σε περίπτωση ευθύνης του ΤΩΡΑ;

ας κάνουμε λοιπόν μια καμπάνια διαφώτισης να προτείνουμε τροποποίηση του συντάγματος για άμεσο έλεγχο της κοινωνίας στα πολιτικά δώματα. να δούμε τι θα δείξει η "τυχερή αφροζούα".

δαμέ ούτε τον φάκελο της κύπρου εν εψηφίσαν μετά από τόσα χρόνια.
άμεσες λύσεις θέλουμεν μόνο αμα εννε η πενταετία μας φαίνεται...

the Idiot Mouflon είπε...

Λάθος ο τελευταίος ανώνυμος.

"...οιονδήποτε έτερον αδίκημα..."

Τούτο κάμνει μια διαφοροποίηση... και προσδιορίζει "...αδίκημα τελεσθέν υπ΄ αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του..." VS "έτερον αδίκημα", δλδ. αδίκημα άλλης μορφής πέραν αυτού που προκύπτει κατά την προσπάθεια του Προέδρου να εκτελέσει το λειτούργημα του.

Αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα ορίζει ποιοτικά τον τρόπο που προκύπτει τέτοιο αδίκημα και δεν είναι χρονική αναφορά για το πότε συμβαίνει (δλδ. απλά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του λειτουργήματος και όχι ως απόρροια της προσπάθειας αυτής) ...

...δεν έχει παρά να κοιτάξει την 6η παράγραφο:

"...δεν δύναται να εναχθή δι οιανδήποτε πράξιν ή παράλειψιν αυτού εν τη εκτελέσει του λειτουργήματός του. Ουδέν όμως των εν τη παρούση παραγράφω οριζομένων δύναται να ερμηνευθή ως απσοτερούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπον οιονδήποτε πρόσωπον του δικαιώματος εναγωγής της Δημοκρατίας ως ο νόμος προβλέπει..."

Όποιο αδίκημα προκύπτει από "πράξιν ή παράλειψιν αυτού εν τη εκτελέσει "... (ξεκάθαρη αναφορά ποιοτικού προσδιορισμού και όχι χρονικού) ... απλά δεν διώκεται.