Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Περί ανομίας στην κοινωνία της ζούγκλας

Ανομία, ζούγκλα, αποσύνθεση.Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των πολιτικών με αφορμή τη δολοφονία του εκδότη Α. Χατζηκωστή.
Διερωτώμαι αν οι κύριοι πολιτικοί έχουν συνείδηση των όσων λένε.
Γιατί η κυπριακή κοινωνία-ζούγκλα - αν υπάρχει -δε δημιουργήθηκε από μόνή της ούτε και ελέω θεού. Κάποιοι κατέχουν το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία της κοινωνίας.
Αν λοιπόν γίναμε ζούγκλα, καλό είναι οι πολιτικοί να φτύνουν στα μούτρα τους γιατί η πολιτικη ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους. Δηλαδή οι ικανότητές τους έφταναν μέχρι την οικοδόμηση μιας κοινωνίας της ανομίας-ζούγκλας.
Από την άλλη, ο κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται: όλοι αυτοί οι πολιτικοί δεν ντρέπονται να πολιτεύονται και να εκπροσωπούν μια κοινωνία-ζούγκλα; Για παράδειγμα, δεν είναι ντροπή να είσαι βουλευτής στην κοινωνία της ζούγκλας!
Φυσικά , πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα και τις κενολογίες οι κύριοι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιοι είναι οι πρωτομάστορες της ανομίας-ζούγκλας. Μαζί με την οικονομική ολιγαρχία οικοδομούν ένα σύστημα στηριγμένο αποκλειστικά στη δύναμη και όχι στο νόμο και στο δίκαιο. Και ηδονίζονται με τη χρήση του πλούτου, των προνομίων και της εξουσίας, που απολαμβάνουν μαζί με τους καναλάρχες και το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Το νόμο της δύναμης ως τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, δεν τον επέλεξε ο λαός. Τον επέβαλε η πολιτική και η οικονομική ολιγαρχία - τοπική και διεθνής -για την εξυπηρέτηση των ιδίων αυτής συμφερόντων.
Το πολιτικό πρόβλημα δημιουργείται όταν ο δημιουργός αποκηρύσσει το δημιούργημά του, ιδίως όταν αυτό λέγεται κοινωνία, ακόμα και της ζούγκλας!

5 σχόλια:

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

Συμφωνώ 100% μαζί σου...Διάβαζα τις προάλλες την συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα και απηύδησα...
Ουσιαστικά Ο λαός θέλει ηγέτες όχι πολιτικούς βοσκούς και σε αυτό φταίμε και εμεις οι πολίτες 100%

koutso είπε...

Εχει μέρες που διατηρώ ένα τεράστιο θυμό μέσα μου γιατί εκτός του ότι έχασα ένα φίλο έχασα και παντελώς την αισιοδοξία μου για τούτο τον σκατότοπο.Οι ίδιοι φτύνουν τζιαμέ που γλέιφουν ρε γαμώτο.Ο Μάτσας σήμερα τα είπε κουτσιά καθαρισμένα και φαντάζομαι ο άνθρωπος να τα λέει εδώ και χρόνια:οι βουλευτές μας μαλακίζονται (τούτο είναι δικό μου) οφείλουν να αναθεωρήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία που τους έχει τα χέρια δεμένα.Είδωμε.

andreas f.stavrou είπε...

Μου φαίνεται αστείο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν την πολιτική ευθύνη για την ανομία. την καταγγέλλουν μεγαλόστομα μόνο και μόνο να αποενοχοποιηθούν εμπαίζοντας μια ολόκληρη κοινωνία.Μετέτρεψαν τον τόπο σε τρελλοκομείο. Το τραγικό είναι που η κοινωνία θα πληρώσει το τίμημα της ανικανότητάς τους και παράλληλα δεν υπάρχει διέξοδος με τέτοιους καιροσκόπους.

rose είπε...

ισως ...
αν πνιγουμε εντελως απο την βρωμια που αναδύεται γύρω μας να αναζητήσουμε και διεξοδο


αλλα και η βρωμια συνηθιζεται

οποτε?

andreas f.stavrou είπε...

@rose
Η βρωμιά συνηθίζεται από πολλούς.Όμως ο κόσμος προχωρεί γιατί πάντοτε υπάρχουν και οι λιγότεροι βρωμεροί.Και πάντοτε υπάρχει διέξοδος. Οι κατέχοντες τη βρωμιά δε θέλουν να υπάρχει και αυτό θέλουν να πιστέψουμε.
Όμως η κοινωνία εξελίσσεται και οι ίδιοι ολοφάνερα πολιτεύονται εν κενώ. 'Οντας χαμαιλέοντες θα μεταλλαχθούν, αν παραστεί ανάγκη.Όμως "το πουλί έχει πετάσει" για πολλούς.