Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο στις 10/1/2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέληξε στην εξής διαπίστωση, την οποία θεώρησε καλό να κοινοποιήσει και στους πολίτες:“Οι θέσεις της Τ/Κ πλευράς είναι σε πολλά σημεία χειρότερες από αυτές που διατυπώνονται στο σχέδιο Ανάν».
Καλά κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι αυτονόητο; Περιμένατε κάτι άλλο;
Είναι σε όλους γνωστό ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι το σχέδιο Ανάν.Οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες , μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, δεν κατέθεσαν κάποια άλλη πρόταση για διαπραγμάτευση. Απλώς άλλοι το καταράζονταν και άλλοι επιδιώκαν τη βελτίωσή του. Οι κατά καιρούς αναφορές από διάφορους Ελληνοκύριους πολιτικούς ότι το σχέδιο Ανάν δε βρίσκεται στοτραπέζι των διαπραγματεύσεων ή βρίσκεται μερικώς δεν είναι σοβαρές για να ληφθούν υπόψη.
Είναι επίσης γνωστό ότι η όλη διαδικασία έγινε αποδεκτό ότι θα στηρίζεται στο περίφημο «πάρε –δώσε». Και είναι απολύτως λογικό ότι σε αυτό το πλαίσιο οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες θα προσπαθούσαν να βελτιώσουν το σχέδιο Ανάν ο καθένας για τη δική του πλευρά. Και είναι απολύτως λογικό ότι η μια πλευρά θα έβλεπε ότι η άλλη προβάλλει θέσεις χειρότερες από το σχέδιο Ανάν.
Δεδομένου δε ότι οι δυο πλευρές αποδέκτηκαν τη λογική του πάρε-δώσε,η προσπάθεια της κάθε πλευράς να προβάλλει θέσεις που βελτιώνουν το δεδομένο σχέδιο Ανάν είναι απόλυτως λογική. Γιατί αν δεν το έπρατταν, το θα είχαν στο τέλος να δώσουν και να πάρουν; Δηλαδή η τουρκοκυπριακή πλευρά αν δεν διεκδικούσε περισσότερα από όσα προβλέπει το σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά στο «πάρε-δώσε» θα ήταν υποχρεωμένη να δεκτεί για τη δική της πλευρά κάτι χειρότερο από αυτό που αποδέκτηκε το 2004!!!
Επίσης είναι καλά γνωστό ότι οι συσχετισμοί δύναμης διεθνώς δεν έχουν διαφοροποιηθεί από το 2004. Και η βούληση του διεθνούς παράγοντα (ΕΕ, ΟΗΕ) είναι δεδομένη υπέρ του σχεδίου Ανάν. Μόνο που η βούληση και η πρακτική του διεθνούς ηγεμόνα μάλλον ευνοεί περαιτέρω τη θέση των Τουρκοκυπρίων.
Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει δημόσια ότι “οι θέσεις της Τ/Κ πλευράς είναι σε πολλά σημεία χειρότερες από αυτές που διατυπώνονται στο σχέδιο Ανάν», προσωπικά δεν κατανοώ ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στους πολίτες.
Δεν κατανοώ γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δημοσιοποιήσει και έχει εξηγήσει την πολιτική της.
Δεν κατανοώ γιατί η αξιολόγηση του Προέδρου ότι «είναι χειρότερες»,αν στοχεύει στη επίρριψη ευθυνών στην άλλη πλευρά , δεν έχει δίκιο. Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στα πλαίσια της δοσμένης διαδικασίας στους Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες. Γιατί αν δεν τους άρεσε το σχέδιο Ανάν, θα έπρεπε να ετοιμάσουν μια άλλη πρόταση προς τους Τουρκοκύπριους , η οποία θα αποτελούσε και τη βάση της διαπραγμάτευσης. Και ο διεθνής παράγοντας δεν είναι αφελής και γνωρίζει πολύ καλά ποιος έχει την ευθύνη μέσα στη δοσμένη διαδικασία.
Δεν κατανοώ λοιπόν γιατί θα μου φαινόταν παρατραβηγμένο ο Πρόεδρος να προβάλλει τη θέση αυτή, ώστε στο τέλος να νιώθει δικαιωμένος με την επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Αυτό ξεφεύγει από κάθε σκηνοθεσία και κάθε λογική. Γι αυτό δεν το σχολιάζω περαιτέρω.
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ δήλωσαν, ότι η συνάντηση υπήρξε θετική. Δεν πέρασαν ούτε καν τρεις μέρες και ξεκίνησαν και οι δύο αντιφατικές δηλώσεις για υποτιθέμενα προβλήματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απογοητεύουν τους Κύπριους που περιμένουν λύση κι επανένωση, ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής. Όσο για το σχέδιο Ανάν, απορώ επίσης, πως τολμάει να το επικαλείται ο ίδιος, όταν το 2004 στην αρχή το ενέκρινε, μετά το απέρριψε για τσιμεντώσει το ΝΑΙ και το 2008 δεν το αποδέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης στο νέο γύρο συνομιλιών...Η απροσεξία και η ασυνέπεια των λόγων και των έργων του Προέδρου Χριστόφια με ανησυχεί ιδιαίτερα. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως υπάρχει κάποια πολιτική τακτική πίσω απ' όλα αυτά. (Τη χειρότερη περίπτωση δε θέλω καν να τη σκέφτομαι...)
Δεν με εξοργίζουν οιθέσεις του οποιούδηποτε. Με εξοργίζει το ότι δε σέβεται τους πολίτες και να τους ενημερώνει υπεύθυνα για ένα θέμα που αφορά το μέλλον όλων.
Δεν υπάρχει τακτική, υπάρχει μόνο σκηνοθεσία. Τακτική για να πετύχει τι; Το ξεγέλασμα του Ταλάτ, των ξένων ή των Κυπρίων; Όλα είναι απαράδεκτα.
Δημοσίευση σχολίου