Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι δουλοπάροικοί τους

Η απόφαση-αστραπή Σε μια νύκτα, μετά φυσικά από σε βάθος ανάλυση των πραγμάτων, η βουλή ομόφωνα αποφάσισε να εγγυηθεί την λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1.8 δις.
Η απόφαση των κομματοκρατόρων είναι σκανδαλώδης από πολλές πλευρές.
Συμμαχία πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας
Με την απόφασή τους οι κομματικοί επιβεβαιώσαν ότι λειτουργούν ως τσιράκια της οικονομικής ολιγαρχίας και επέλεξαν να στραφούν εναντίον του συμφέροντος της κοινωνίας. Επιβεβαιώνεται έτσι η συμμαχία της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος της κοινωνίας. Γι αυτό ακριβώς το λόγο και η κοινωνία βιώνει τη μεγάλη ανατροπή των ισοροροπιών που υπήρχαν μέχρι σήμερα αποκλειστικά σε βάρος της.
Και η φτηνή προπαγάνδα
Τα ΜΜΕ και οι κομματικοί αμέσως μετά την απόφαση-σκάνδαλο, άρχισαν τη φτηνή προπαγάνδα τους. Η μαγική λέξη είναι έρευνα, για να δείξουν ότι γίνεται κάτι και κερδίζουν τον απαιτούμενο χρόνο,ώστε να ξεχαστεί το θέμα. Θα κάμουν οι άθλιοι έρευνα, λες και δεν ξέρουν τι έγινε ή δεν είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Η συμπεριφορά τους θυμίζει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Ο κόσμος όμως τους κατάλαβε και ουδόλως τους λαμβάνει υπόψη, πλην των αφελών και ιδιοτελών
Και η δυστοκία
Πού κόλλησε η βουλή; Μα φυσικά στα άτομα που θα διοριστούν στο Δ.Σ. της Λαϊκής. Το φαγοπότι είναι τεράστιο και τα συμφέροντα –ατομικά και κομματικά – που διακυβεύονται τεράστια. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση είναι που προκαταβολικά καθορίζει και τις εξελίξεις στη Λαϊκή.
Το εσπευσμένο της απόφασης
Η σκανδαλώδης απόφαση της βουλής ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι όλα έγιναν στο παρασκήνιο και η απόφαση της βουλής ήταν η τελική πράξη του παρασκηνίου. Η εκ των υστέρων αντίδραση της ΕΤΥΚ πρόσφερε κάλυψη στο παρασκήνιο, αλλά παράλληλα επιβεβαίωσε ότι δεν εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις στο αδιέξοδο της Λαϊκής.
Η ουσία της απόφασης
Ένα κράτος υπό χρεοκοπία αποφασίζει να αγοράσει μια τράπεζα χρεοκοπημένη. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: το κόστος θα το πληρώσει αποκλειστικά ο λαός με μνημόνια, μηχανισμούς στήριξης και άλλες τέτοιες συνταγές. Ή , οι άθλιοι ολιγάρχες είναι ενωμένοι στο να διαφυλάξουν τον πλούτο και την εξουσία τους σε βάρος του λαού, τον οποίο αντιμετωπίζουν ως ιδιοκτησία τους, λές και είναι δουλοπάροικοι.
Και ο κ. Σαρρής
Και μας βγαίνει ο κ. Σαρρής –νομίζει ότι απευθύνεται σε διανοητικά καθυστερημένους- να μας πει τώρα ότι οι επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν την έγκριση του Δ.Σ. της Λαϊκής. Μάνα μου ρε, παραπλάνησαν το διακοσμητικό ΔΣ της Λαϊκής οι κακοί σύμβουλοι και διευθυντές! Αυτός ο άνθρωπος θεωρείται σοβαρός για να σώσει την Τράπεζα! Φυσικά η ικανοτήτά του μέχρι στιγμής είναι να περιπαίζει το λαό και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας.
Επίλογος
Η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία της Κύπρου ενωμένη ως μια γροθιά συνεχίζει τον αδίστακτο αγώνα της εναντίον της κυπριακής κοινωνίας. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Και αν ένα πολιτικό σύστημα θεωρεί ως σκοπό του να σώζει τράπεζες-τοκογλύφους (στα κομψά κερδοσκοπικές), τότε σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα ελέγχεται από απατεώνες.
Υ.Γ.Απορία
Γιατί το τραπεζικό σύστημα απευθύνεται στο κράτος για τη διάσωσή του, αφού επεδίωξε και πέτυχε να ανεξαρτητοποιηθεί από το κράτος; Με ποιο δικαίωμα οι τράπεζες απευθύνονται στο κράτος και με ποιο δικαίωμα το κράτος ανταποκρίνεται; Μόνο τσιράκια των τραπεζών –υπηρέτες δηλαδή του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου - θα δρούσαν με αυτό το δρόμο.Για όσους ακόμα είναι τόσο αφελείς που ταυτίζονται με τα δήθεν δεξιά, αριστερά και κεντρώα κόμματα.
Το τραγικό για την κοινωνία είναι πως συνεργάζονται ανίκανοι και άπληστοι πολιτικοί και επιχειρηματίες για να σώσουν την Κύπρο, την οποία προηγουμένως κατέστρεψαν.
 Η δική τους σωτηρία είναι η δική μας καταστροφή.

10 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Που τα τεχνικά της οικονομίας δεν κατέχω, αλλά φαίνεται μου πολλά απλοποιημένη η κατάληξη της ανάρτησης σου. Τζιαι τον να παττήσει η Λαϊκή θα έχει επίσης κόστος πάνω στην κοινωνίαν τζιαι με βάσην έναν μικρόν υπολογισμόν θα της κουστίσει παραπάνω που 1.8 δις που θα μπορούσεν να χάσει αν ξαναπαττήσει παρόλον την εγγύσησην του κράτους. Διότι δεν της έδωκεν το κράτος 1.8 δις, την εγγυήθηκεν, ή στην εσχάτην θα της τα δανείσει που τζιείνα που θα δανειστεί τζιείνον.

Που άλλες περιπτώσεις που ξέρω (όταν επάττησεν συνεργατική του καντονίου που ζιώ, ή όταν εταρακουνήθηκεν η UBS) το κράτος όχι μόνον δεν έχασεν ριάλλια που την επιχείρησην διάσωσης αλλά εκέρδισεν τζιαι πουπάνω πολλαπλάσια όταν σε θκυο τρία χρόνια εγινήκαν πάλε κερδοφόρες. Το ζητούμενον δηλαδή εν εν αν εβοήθησεν το κράτος τους τοκογλύφους ή όι, το ζητούμενον είναι με τί όρους τους εβοήθησεν. Τζιαι όπως ο διάλογος περιορίζεται σε ιδεολογικά κλισέ, δεν είδα πούποτε καμιάν σοβαρήν κριτικήν για τούτον για να μπορέσω να εκφέρω άποψην.

Εκτός βέβαια που αν στόχος δεν είναι να λειτουργήσει η οικονομία αλλά να παττήσει τέλεια με την ελπίδαν ότι θα καταστραφεί "το σύστημαν" για να γινεί "επανάσταση" ( χωρίς επαναστάτες), οπόταν δεν τοποθετούμεν την ανάλυσην μας που την ίδιαν οπτικήν γωνιάν. Αν στόχος είναι η καταστροφή τότε όντος δεν θα έπρεπεν να θέλουμεν το κράτος να στηρίξει την διάσωσην της όποιας τράπεζας.

andreas f.stavrou είπε...

Αν υπήρχαν χρήματα στα κρατικά ταμεία, είναι μια επιλογή. Αν με την επιλογή του κράτους, θα μπούμε στο μηχανισμό στήριξης και το κόστος θα μεταφερθεί στον πολίτη, είναι πρόβλημα.
Δε μίλησα για επανάσταση. Απλώς δε συμφωνώ τις ζημιές του κάθε ανίκανου ή κλέφτη να τις πληρώνω εγώ.
Αν τώρα η λεγόμενη οικονομία εν να παττήσει, άλλοι θα την παττήσουν όι εγώ.

osr είπε...

το κράτος της κύπρου βασίζεται σε ποσοστά που αγγίζουν το 85% και βάλε πάνω στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ρωσικες ουκρανικές και άλλες χώρες που προέρχονται από όχι και τόσο καλοκάγαθες φυσικά πράξεις

βλέπε τις μικρούλικες δοσοληψίες του άκη τσοχατζόπουλου με τους εδώ συνεργάτες του που ξέπλυναν και έβγαλαν μεσω των οφσορ τους εδώ εκατομύρια

η κύπρος δηλαδή είναι μια μη παραγωγική χώρα η πουτάνα της ρωσίας βασικά για να ξεπλένει το βρώμικο της χρήμα

και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα για την σωτηρία της λαικής ότι και καλά θα είμαστε αναξιόπιστοι και λοιπές μαλακίες καθώς επίσης και αν μπει η κύπρος στον μηχανισμό θα της επιβάλουν να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από 10% σε 20 και 25% άρα πλέον οι ρώσοι και λοιποί θα πρέπει να βρουν άλλους φορολικούς παραδείσους

δηλαδή ο ασεράς και λοιποί αριστεροί της πλάκας τζαι της μαλακίας θέλουν να συνεχίσουν αν διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση δηλαδή οι τοκογλύφοι να συνεχίζουν να εξαθλιώνουν τους ανθρώπους να έχουν αποκλειστικά τα κέρδη όταν όλα παν καλά για αυτούς αλλά στις ζημιές να κοινωνικοποιούνται οι ζημιές τζαι να τις πληρώνει ο κόσμος που εν ήδη εξαθλιωμένος

ναι ρε μαλάκα να παττίσει η λαική να φκει η ελλάδα που το ευρώ
να περάσουμε δύσκολα τζαι να πάρουμεν αποφάσεις για την οικονομία μας

εσύ τι ακριβώς θέλεις ρε αριστερέ της πλάκας της ελβετίας της γιουεςμπι τζαι λοιπών τοκογλύφων;

http://osr55.wordpress.com/2012/05/18
Αυτούσιο το 5σέλιδο διάταγμα (και όχι νομοσχέδιο) της Βουλής για την Λαϊκή Τράπεζα… Παίρνει 1.8 ΔΙΣ από το κράτος, σε 5 χρόνια μπορεί να επαναγοράσει τις μετοχές της και να έχει ξελασπώσει με μόνο αντάλλαγμα τις μειώσεις των μισθών του προσωπικού της!!!!

http://osr55.wordpress.com/2012/05/20
Ναι ρε μαλάκες έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή…επιχειρηματολογήστε γιατί όχι; ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Aceras Anthropophorum είπε...

OSR την ξημαρόγλωσσαν σου να την αφήκεις για τους όμοιους σου. Έξερες με τζιαι χτές τζιαι μιλάς έτσι. Ανώμαλε...

Ανδρέα Σταύρου συφφωνώ για την αδικίαν του να πληρώνεις εσύ τζιαι γώ τες ζημιές των τοκογλύφων. Το ζήτημαν που έθεσα ήταν αν θα πληρώσει ο κόσμος παραπάνω με την χρεοκοπίαν ή με την διάσωσην. Με την διάσωσην υπάρχει η πιθανότητα να την ηγλυππαρει η τράπεζα τζιαι να μεν χάσει τα λευτά του το κράτος. Νομίζεις ότι αν αφήκουν την λαϊκήν να παττήσει εν λλιόττερες οι πιθανότητες να πάσιν σε μηχανισμούς στήριξης; Ερωτήσεις κάμνω, όι πους έχω τζιαι καμιάν άποψην, που την στιγμήν που δεν έχω στοιχεία ή γνώσην για να κάμω εγώ τους λοαρκασμούς.

(τζιαι ΟΣΡ μεν πορτοπεταχτείς διότι εσέναν εν σε αρώτησα).

osr είπε...

ξεφτιλισμένα ακελικά προβατάκια
ούτε σε ήξερα ούτε θέλω να σε μάθω ρε αριστερέ της πλάκας τζαι της μαλακίας που ούτε και ένα τοσο δα επιχειρηματάκι σε τούτα ούλλα τα τεκμηριωμένα που σου έγραψα εν εχεις να πεις

πορτοκλανιάες ακελικοί

andreas f.stavrou είπε...

Χρεοκοπία ή διάσωση της Λαικής;Ας αποφασίσουν οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι σε αυτή και να βρουν λύσεις. Ας συνεργαστούν οι τράπεζες, ας αναλάβει η κεντρική. Δεν δέχομαι την αρχή ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εκτός έμεσσου ελέγχου της κοινωνίας και στο τέλος να καλείται να πληρώσει η κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Κατσουρίδη του ΑΚΕΛ το 8% των Κυπρίων κατέχει το 50% του πλούτου.Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο μηχανισμός στήριξης για τα δημόσια οικονομικά είναι άλλο ζήτημα. Εκεί η ευθύνη βαραίνει τους πολιτικούς. Και αφού πάνε φυλακή και επιστραφούν τα κλεμμένα νόμιμα ή παράνομα, τότε τα υπόλοιπα ας αναλάβουμε να τα πληρώσουμε όλοι.
Τη λογική σου δεν τη δέχομαι. Σε μια ιδιωτική επιχείρηση να εγγυάται η κοινωνία ότι θα καλύψει τις ζημιές της είναι παρα-λογισμός.Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάει να πει ότι αυτή επιχείρηση ελέγχει πλήρως-οικονομικά και πολιτικά-την κοινωνία.
Οι πολιτικοί που δέχονται αυτή τη λογική ας πληρώσουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους. Γιατί η κοινωνία; Φυσικά η απάντηση είναι πως το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα κόμματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία ή από κοινού μας κλέφτουν ξεδιάντροπα.
Το μέλλον είναι άδηλον για όλους.Και τούτοι που ώρα λένε πως έχουν τη συνταγή για να σωθούμε είναι οι ίδιοι που προηγούμενως είχαν τη συνταγη να μας καταστρέψουν. Άρα λογικά είναι αναξιόπιστοι και ανίκανοι.Αυτό είναι το μόνο δεδομένο με το οποίο μπορείς να αξιολόγησεις τα δεδομένα. Η ελπίδα σερβίρεται εδώ και αιώνες από τους διάφορυς εκμεταλλευτές για να γαλεύκουν τον κόσμο.

Aceras Anthropophorum είπε...

Συμμερίζομαι κατά μεγάλο βαθμό τούτα που λαλείς στο τελευταίο σου σχόλιο. Αλλά δεν ξέρω αν το να αφήσεις έναν κολοσσόν του χρηματηστιριακού κεφαλαίου εν ο πιό αποτελεσματικός τρόπος (για το σύνολον της κοινωνίας, όι για το 8%) για να αντιστραφεί η σχέση χρήμα/παραγωγή προς ώφελος της παραγωγής. Εντάξει, εν μας κόφτει που θα χάσουν οι μεγαλομετόχοι (στ΄ανάθθεμαν τζιαι ποτζιείθθε κόμα). αλλά τι θα γινεί με τες μικροεπιχειρήσεις που εξαρτούνται που την λαϊκήν, τί θα γινεί με τους εργαζομένους τους αλλά τζιαι με τους εργαζομένους της τράπεζας, τί θα γινεί με τους μικροκαταθέτες... Οι κύριες ζημιές δεν είναι η απώλεια του κεφαλαίου. Εν τα υπόλοιπα που σκέφτουμαι τζιαι προβληματίζουμαι.

Εν πάσει περιπτώσει, ερωτήσεις κάμνω, διότι εν αλήθκεια κανένας ποτούτους που εφέραν τα πράματα δαμαί δεν είναι αξιόπιστος, αλλά έχεις κανέναν αξιόπιστον να μου εισηγηθείς να τον ακούσω;

andreas f.stavrou είπε...

Επί του παρόντος γνωρίζουμε τους αναξιόπιστους. Από την άλλη μια κοινωνία δεν είναι δυνατόν να αποτελείται μόνο από απατεώνες.
Το πρόβλημα δεν είναι να σου εισηγηθώ έναν αξιόπιστο. Το πολιτικό πρόβλημα είναι πως οι αναξιόπιστοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να αναλάβει κάποιο ρόλο. Θεωρούν ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι μονοπώλιό τους.
Για τα δεδομένα που θέτεις για τη Λαϊκή γιατί δεν τα έθεσε κανένας έγκαιρα και να γίνει δημόσιος διάλογος, ώστε να έχουμε ακριβή και λεπτομερή πληροφόρηση; Ποιου είναι αυτή ευθύνη; Μόνο στο άψε-σβήσε παίρνουν αποφάσεις στηριγμένη σε μια αηδιαστική συνθηματολογία που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

osr είπε...

εμμμ ασερουλη ακελικούλη είσαι το απόλυτο δείγμα κυπρέου αχάπαρου που εκφράζει το ακεληδησυενωση

όσο υπάρχει καπιταλισμός και μάλιστα μεταλλαγμένος όπως έγινε χρηματοπιστωτικός αυτές οι κρίσεις οι παγκόσμιες εν συστημικές τζαι άρα αναπόφευκτες

όσο η κύπρος κάμνει των ρωσικών κεφαλαίων ως φορολογικος παράδεισος τόσο θα ξεπλένουν το χρήμα τους δαμαί τζαι άρα οι άχρηστοι κυπρέοι που δεν παράγουν τίποτα απλά θα μπορούν να ψιλοαπολαμβάνουν για ακόμα λίγο τα όσα τους πετάνε οι μαφιόζοι ρώσοι καπιταλιστές και όχι μόνο

όταν η κύπρος πάψει να τους κάμνει τότε πάππαλα τούτα ούλλα

δηλαδή ο "αριστερός" ακελικούλης κυπρέος όπως έιναι ο ασερας λαλεί μας ότι εν οκ να καταστρέφουνται ούλλοι που το εμπόριο όπλων ναρκωτικών τραφικινγ που κάμνουν τούτες ούλλες οι εταιρείες που ξεπλένουν το χρήμα τους δαμέσα όπως ο άκης τζαι οι όμοιοι τους
φτάνει να τα περνούν που δαμέσα τζαι να φκάλει τζαι ο κυπρέος το κκομισιον του

γεια σας ρε αριστεροί του κώλου γαμώ το ακελδησυ σας γαμώ

ο osr ο ξυμαρόγλωσσος που μιλά με επειχείματα όμως ρε αχάπαρε

Nasos είπε...

οι προτασεις που θετει ο Ανδρεας ειναι ηθικα ορθες και επιθυμητες αλλα νομιζω προϋποθετουν συστημικη αλλαγη της παγκοσμιας σκακιερας. μια χωρα οπως η Κυπρος η οποια ειναι δομημενη εκ γεννησεως της σαν αυτονομο κρατος να ζει σαν καπιταλιστικο προιον και μονο εχει καποιο προβλημα στο να σταθει απεναντι στον Γολιαθ και να αντιδρασει. αυτο που πιθανον θα επρεπενα υπηρχε για να μην φτασει εδω η κατασταση ειναι ελεγχος κρατκος για τις κινησεις τον τραπεζων τοκογλυφων ωστε να μην τζογαρουν και να πληρωνουμε εμεις μετα
. το Ακελ τωρα μιας και αναφερθηκε νομιζς οτι εχει αμεση αναγκη επαναπροσδιορισμου .

τι ακριβως πρεσβευει ιδεολογικα δεν εχω καταλαβει ουτε αυτοι ξερουν προφανως

το ΔΗΣΥ τουλαχιστον ειναι ακολουθο του δρομου που ιδεολογικα εχει παρει. ασχετο αν αυτος ο δρομος ειναι λαικα αισχρος