Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοφανής ιδεολογική σύγκρουση βουλευτών στην Κύπρο!!!

Α.Πόλωση ιδελογική στην Κύπρο!!!Απίστευτο και όμως αληθινό.

Με αφορμή την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις βουλευτικές εκλογές για τον καθορισμό του παράβολου (πόσα καταβάλλεις ως δικαίωμα στο κράτος για να δικαιούσαι να είσαι υποψήφιος ) για τις υποψηφιότητες, ξέσπασε νέα ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στις κομματικές δυνάμεις.

Η αριστερά υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένα παράβολο για να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής για τους εξής λόγους:

Πρώτο, δεν προβλέπεται από το σύνταγμα ως προϋπόθεση για υποψηφιότητα η καταβολή οποιούδηποτε τιμήματος.

Δεύτερο, το τιμηματικό κριτήριο είναι καθαρά ολιγαρχικό και αντιδημοκρατικό. Με βάση το τίμημα καθοριζόταν ως τις αρχές του 20ου αιώνα ποιος θα είναι πολίτης , ώστε να δικαιούται να ψηφίσει. Τώρα σταδιακά και εντέχνως εισάγεται το τίμημα ,όχι στο δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά του εκλέγεσθαι. Έτσι αποκλείονται όσοι δεν έχουν και αυτά τα 500 ευρώ για να θέσουν υποψηφιότητα, αν το επιθυμούν.

Τρίτο, η θέση του βουλευτή είναι μια θέση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Επομένως είναι απαράδεκτο ένας πολίτης να πληρώνει προκειμένου να προσφέρει στους συνανθρώπους του από τη θέση του βουλευτή!!!

Τέταρτο, εάν ένας πληρώνει για να εκλεγεί, τότε θα προσπαθήσει από τη θέση που κατέχει να βγάλει τα έξοδα της εκλογής του. Έτσι, αντί να προσφέρει στους συνανθρώπους του, θα καταλήξει να προσφέρει στον εαυτούλη του. Έτσι ενισχύεται η διαπλοκή και η διαφθορά.

Οι σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν την επιβολή παράβολου, αλλά ο κάθε υποψήφιος να καταβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Δηλαδή θα δημοσιοποιεί τα εισοδήματά του ελεγμένα και πιστοποιημένα από το φόρο εισοδήματος ( να είμαστε σίγουροι ότι εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις) καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία. Και κλιμακωτά να καταβάλλεται το παράβολο. Η εισήγηση αυτή συνάδει με το πνεύμα του συντάγματός μας, είναι κοινωνικά δίκαιη και διαφανής και στοχευμένη.

Η δεξιά εισηγείται να αυξηθεί το παράβολο στα 10 000 ευρώ προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και να υπάρξει κάποια σοβαρότητα στην εκλογική διαδικασία, με την έννοια ότι η καταβολή ενός σημαντικού ποσού είναι δείκτης της σοβαρής πρόθεσης του υποψηφίου να διεκδικήσει τη θέση.

Β.Τα παραπάνω είναι φανταστικά Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι το εξής: Τώρα το παράβολο ορίζεται σε 250 λίρες. Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση να αυξηθεί στα 500 ευρώ. Αλλά κάποιοι βουλευτές εντοπίζουν πρόβλημα γιατί στις ευρωεκλογές το παράβολο είναι χίλια ευρώ. Το τεράστιο πρόβλημα που έχουν να λύσουν οι βουλευτές είναι: 500 ή 1000 ευρώ για το παράβολο;

Γ. Το «ιδεολογικό» κομματικό κουτόχορτο ακόμα να αρχίσει να σερβίρεται. Σιγά- σιγά. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι πόσοι θα ανταποκριθούν στο κομματικό κουτόχορτο. Γιατί τα ποσοστά των εγκύρων δεν μπορούν να αυξομειώσουν σημαντικά τα κομματικά ποσοστά αλλά και γιατί και σε τυχόν σημαντική αυξομείωση, τίποτε δεν θα αλλάξει στην πολιτική.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

2 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Πρόταση: να γίνει ταμείο πολιτών για να σπονσάρει τους άπορους υποψήφιους.

Οθ, εξήασα, ήδη έτσι κάμνουμεν.

rose είπε...

:-)