Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Από τις κομματικές συγκρούσεις στις κομματικές συνεργασίες ή τώρα προέχουν τα ημι-κρατικά λάφυρα

Με την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών οι κομματικές διαμάχες υποχωρούν. Είναι αναμένομενο. Έτσι γίνεται πάντοτε.
Την προεκλογική περίοδο τα κόμματα προβάλλουν τις διαφορές ως μέσο περιχαράκωσης των ψηφοφόρων αλλά και αυτοσυντήρησης. Ο «όχλος» πρέπει να φανατιστεί με φανταστικές συγκρούσεις μέχρι να δώσει την ψήφο του.
Τώρα πια τα κόμματα δεν έχουν λόγους να συντηρούν τις διαφορές τους. Τώρα πια δε χρησιμεύει σε τίποτε. Τώρα πια τα κόμματα θα επιδοθούν στο διαμοιρασμό των λαφύρων όχι του κράτους αλλά των ημικρατικών οργανισμών. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων των κομματών: η συμμετοχή στα Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών των οποίων η θητεία τελειώνει.
Η συμμετοχή κομματικών στα Δ.Σ. είναι υψίστης σημασίας για τις κομματικές ηγεσίες. Τα κομματικά οφέλη είναι τεράστια:
-Σίτιση κομματικών στελεχών στα Δ.Σ. από την τσέπη των Κυπρίων πολιτών
-Πρόσβαση στη διαδικασία των προσφορών/προμηθειών και εξασφάλιση των απαιτούμενων χορηγιών προς τα κόμματα
-Χορηγίες προς τα κόμματα από τα ταμεία των ημικρατικών
-Βόλεμα ημετέρων με τις προαγωγές στουςημικρατικούς οργανισμούς
-Βόλεμα ημετέρων στους διορισμούς
-Εξυπηρέτηση οπαδών για ποικίλα προβλήματα
Ο κάθε νοήμων μπορεί να αντιληφθεί ότι η αγωνία των κομμάτων για τη σύνθεση των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών σχετίζεται με την επιβιώσή τους: εξασφάλιση εσόδων για τα κόμματα, συντήρηση των πελατειακών σχέσεων.
Αυτό το μεγάλο φαγοπότι θα επενδυθεί δημόσια για τους αφελείς με διακηρύξεις του τύπου « οι διορισθέντες πρέπει να προάγουν την κυβερνητική πολιτική ή την αξιοκρατία ή τη χρηστή διοίκηση» ή « συμμετέχει και η αντιπολιτεύση για να μπορεί να ελέγχει» και άλλα τέτοια παραμύθια.
Ηρέμησαν λοιπόν τα κόμματα. Τώρα πια οργιάζει το παρασκήνιο και η συναλλαγή και η διαφθορά. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τα κόμματα.
Αυτή λοιπόν είναι η «δημοκρατία» τους: προεκλογικές διαμάχες και μετεκλογικές συνεργασίες!!! Έτσι ήταν πάντοτε το πολιτικό τους σύστημα. Για παράδειγμα ο Άγγλος Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο συμβούλευε τους Κύπριους στο νομοθετικό συμβούλιο το 1902:
«Η Αγγλία πολλάκις εκλήθη μήτηρ του κοινοβουλευτισμού. Έν των μυστικών της επιτυχίας της συνίσταται εις το ότι εφ΄ όσον εκλογή διίστανται, αλλ΄ευθύς ως αύτη τερματισθή επακολουθεί γενική αμνηστεία και πάντα τα κόμματα συνεργάζονται. Του μυστικού τούτου επωφελήθητε.....»
Οι Κύπριοι δεν επωφελήθηκαν τότε. Επωφελούνται σήμερα του μεγάλου μυστικού του κοινοβουλευτισμού!!!

3 σχόλια:

Άγνωστος Χ είπε...

Στο μεγάλο φαγοπότι... οι λάτρεις της καρέκλας και τα κομματόσκυλα! Έχουν πλάκα τα σχόλια τους στις εφημερίδες. Είναι τόσο φανερά αισχροί... χωρίς ίχνος ντροπής!

osr είπε...

πιο αισχροί αυτοί που τους ψηφίζουν με καμάρι......

andreas f.stavrou είπε...

Πιο αισχροί είναι οι κομματικοί/ολιγαρχικοί που τους υπερασπίζονται ταυτιζόμενοι με το φαγοπότι σε βάρος του λαού.Δεν έχουν πια ούτε ιερό ούτε όσιο.Και έχουν την αναίδεια να λένε -σε ποιους-για σήψη και διαφθορά!!!Λες και αν ο κλέφτης καταγγείλει την κλεψιά, αυτόματως αθωώνεται!!!Αηδία.