Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Η συμμετοχή και η αποχή από την ψηφοφορία ή για την κομματική παχυδερμία

Ολοκληρώθηκε και η ευρω-ψηφοφορία στην Κύπρο για ανάδειξη των έξι ευρωβουλευτών. Το 59% περίπου των πολιτών συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ το 41% απείχε. Το ποσοστό της αποχής ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τηνΚύπρο.
Τι δηλώνει η συμμετοχή και η αποχή των πολιτών από την ψηφοφορία;
Ένα ποσοστό πολιτών με τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία αποφάσισε να νομιμοποιήσει τους εκπροσώπους των κομματών στην εξουσία. Η ψήφος ήταν νομιμοποιητική για τα πρόσωπα, τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.


Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ενέχει τη σημασία της συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία. Γιατί ο πολίτης αποκλείεται και από τη διαβούλευση και από την εισήγηση και την απόφαση σε θέματα που σχετίζονται με το κοινό συμφέρον. Η πολιτική διαδικασία ανήκει στους φορείς που έχουν νομιμοποιηθεί στην εξουσία. Και ο πολίτης αμέσως μετά την ψηφοφορία μετατρέπεται σε ιδιώτη,θεατή της πολιτικής. Γιατί εκχώρησε τα πολιτικά του δικαιώματα σε κάποιο άλλο τρίτο, ο οποίος μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν.

Ένα μικρότερο ποσοστό πολιτών απείχε από την ψηφοφορία. Η αποχή ενέχει τη σημασία της άρνησης της νομιμοποίησης στη εξουσία των εκπροσώπων των κομμάτων. Συνιστά αμφισβήτηση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.
Και όπως ακριβώς ένα πολίτης που συμμετέχει στην ψηφοφορία, εξωθείται από ποικίλους λόγους, έτσι και ένας πολίτης που απέχει, το πράττει για διάφορους λόγους.
Το κυρίαρχο όμως στοιχείο είναι ότι ο ένας νομιμοποιεί στην εξουσία κάποιον τρίτο καθώς και το πολιτικό σύστημα, ενώ ο άλλος αρνείται. Γιατί η ψηφοφορία γίνεται για τη νομιμοποίηση κάποιων προσώπων/κομμάτων στη εξουσία και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αξιολογείται και η στάση του πολίτη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των πολιτών που απέχουν από την ψηφοφορία. Επίσης σίγουρο είναι ότι αυτή στάση είναι πιο διαδεδομένη ανάμεσα στους νέους. Επίσης σίγουρο είναι πως αυτή η στάση καθορίζει την πολιτική δυναμική μέσα στην κοινωνία.

Επίσης βεβαία είναι και η εξώφθαλμη ερμημεία αυτής της στάσης. Δηλαδή:
-Κάποιοι πολίτες, ιδιαίτερα νέοι, απέχουν από το μοναδικό ρόλο που τους ανέθεσε το πολιτικό σύστημα, δηλαδή να νομιμοποιούν κάποιους τρίτους στην εξουσία.
-Επίσης απαξιώνουν τους φορείς αυτής της λογικής του πολιτικού συστήματος, δηλαδή τα κόμματα.
Αυτή η προσέγγιση είναι συστημική.

Μια ενδο-συστημική προσέγγιση, δηλαδή με βάση την κυρίαρχη κομματική λογική, θα θέσει άλλα ζητήματα:
-ποιοι ήταν η κομματική ταυτότητα αυτών που απείχαν, λες και ο πολίτης είναι ιδιοκτησία των κομματων
-ποια κόμματα ωφελήθηκαν και ποια έχασαν από την αυξημένη αποχή, λες και αυτή ήταν η λογική του απέχοντος (δηλαδή ο πολίτης σκέφτηκε να απέχει ωστε να ωφεληθεί το άλφα κόμμα και να ζημιώσει το βήτα!!!)
Μια τρίτη προσέγγιση – ενδοσυστημική και αυτή - είναι η
κυνική/ολιγαρχική: τα κόμματα, ανεξάρτητα από το ποσοστό των συμμετεχόντων, πέτυχαν τους στόχους τους, δηλαδή να νομιμοποιηθουν στην εξουσία, έστω και με λιγότερη κοινωνική νιμιμοποίηση.Είναι η λογική του έγκυρου ψηφοδελτίου στην οποία βασίζεται η «ομαλή» λειτουργία του συστήματος. Αυτή η λογική είναι η πιο αντιδημοκρατική γιατί αδιαφορεί για το λόγο ύπαρξης της πολιτικής, δηλαδή την ύπαρξη της κοινωνίας.Και επικεντρώνεται στην εξουσία ανεξάρτητα από την κοινωνία. Αυτή είναι η εκφρασμένη λογική του πλέον αντιδημοκρατικού πολιτικού ανδρός στην κυπριακή κοινωνία, του Προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη. Μας είπε ο άνθρωπος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος εκλέγεται μόνο από το 50% των πολιτών!!!Αυτή η λογική προβλήθηκε και από στελέχη του κομμάτος του σε τηλεοπτικές συζητήσεις όπου προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους απέχοντες από την ψηφοφορία και όχι τους εαυτούς τους όντες ιδιοκτήτες της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος!!! Δηλαδή ένας επιχειρηματίας που πωλεί ένα προϊόν, αν μείνει απούλητο, τότε ευθύνεται ο καταναλωτής που δεν το αγοράζει!!! Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν -και δυστυχώς πολίτες τους νομιμοποιούν - να εκπροσωπούν το κοινωνικό συμφέρον!!!

Και η συμμετοχή και η αποχή από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών έχει καθαρά πολιτικό πρόσημο. Αξιολογείται ως προς τον σκοπό της, δηλαδή τη νομιμοποιητική βάση της ψήφου και όχι τις αρλουμπολογίες των κομμάτων. Και αν γίνεται συζήτηση, είναι γιατί περιορίστηκε σημαντικά η νομιμοποίηση των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος. Οι πολιτικοί –εκτός από τα παχύδερμα – βιώνουν σταδιακά ότι πολιτεύονται «εν κενώ». Τώρα ψάχνονται, αύριο θα κρύβονται.

6 σχόλια:

osr είπε...

αντρέα συμφωνούμε απολύτως!

ο τεράστιος νικητής των ευρωεκλογών ήταν η τεράστια αποχή

που συνιστά πεντακάθαρα την ΑΠΑΞΙΩΣΗ

που έχουν οι πολίτες προς τα "κώματα" και ό,τι αυτά εκπροσωπούν!

koutso είπε...

Mην βιάζεστε για "γνωματεύσεις.Θα δούμε αν η αποχή θα είναι η ίδια στις τοπικές εκλογές,τότε θα δούμε αν είναι απαξίωση η οχι.Εν αναμονή λοιπόν!

osr είπε...

κώστα το εξηγώ στο blog μου πως με τις ευρωεκλογές φαίνεται πεντακάθαρα η απαξίωση, ένα μικρό απόσπασμα

" τις εκλογές αυτές, φαίνεται πεντακάθαρα το πραγματικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου αλλά και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Οι ευρωεκλογές επί της ουσίας δεν έχουν ουσιαστικό και πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών,

δηλαδή δεν θα σε διορίσει κανένας στο κτηματολόγιο ή τις κοινωνικές ασφαλίσεις, δεν θα πάρει εξουσία η οποία θα παίξει ρόλο στα κονδύλια που θα διατεθούν σικέ στους ημετέρους-επιχειρήσεις από τα υπουργεία εμπορίου κλπ κλπ

Οπότε το μόνο κίνητρο που έχει ο πολίτης στο να πάει να ψηφίσει κάποιο «κώμα» είναι το τι συμφέρον έχει από την ανάδειξη του,

εδώ παίζει και πάλι μεγάλο ρόλο ο απολίτικος οπαδικός χαρακτήρας αποελ-ομόνοια

αλλά και η «κωματική» συσπείρωση από τον φανατισμό που προσπαθούν οι βοσκοί να δημιουργήσουν με τις ψευτοδιαφορές που έχουν μεταξύ τους τα «κώματα» που όλως τυχαίως αναδεικνύονται μόνο σε προεκλογικές περιόδους



Ο μεγάλος τεράστιος νικητής των ευρωεκλογών ήταν η απαξίωση που τρέφουν οι πολίτες προς τα «κώματα» και ό,τι αυτά εκπροσωπούν

καθώς επίσης και ότι αφού έτσι κι αλλιώς ό,τι θέλετε θα κάνετε είτε το θέλουμε εμείς οι ψοφοφόροι σας είτε όχι……



Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι με την ψήφο τους θα αλλάξει κάτι………… και αυτό είναι απόρροια του συστήματος αυτού που επικρατεί, δηλαδή της λεγόμενης «αντιπροσωπευτικής» αστικής «δημοκρατίας»

Ειδικά στην Κύπρο με την χειρότερη μορφή του είδους που απλά κάθε πέντε χρόνια οι «πολίτες» επιλέγουν τον αυτοκράτορα τους ο οποίος για πέντε ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να πέσει με τίποτα"



και κάτι τελευταίο γιατί αυτό με τις "γνωματεύσεις" μας που είπες μου κτύπησε λίγο άσχημα

εσένα δηλαδή ποια είναι η "γνωμάτευση" σου για αυτή την τεράστια αποχή τόσο στην κύπρο συγκεκριμένα

αλλά και στην ευρώπη γενικά;

naive citizen είπε...

Συμφωνώ με το τι μήνυμα ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να στείλει ο κόσμος
Όπως λες και εσύ.
“Και ο πολίτης αμέσως μετά την ψηφοφορία μετατρέπεται σε ιδιώτη,θεατή της πολιτικής. Γιατί εκχώρησε τα πολιτικά του δικαιώματα σε κάποιο άλλο τρίτο, ο οποίος μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν.”
Όπως λες και εσύ ΚΑΙ την αποχή την θεωρούν εκχώρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Τι μήνυμα πήρε όμως το κατεστημένο, Κάποιοι Υποψήφιοι είπαν ότι ήταν τριήμερο διακοπών και γι’αυτό δεν υπήρχε μεγάλη προσέλευση και πολλές άλλες παρόμοιες δικαιολογίες εκτός από αυτά που εσύ αναφέρεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ εάν είναι με αυτό το τρόπο που θα πάρουν το μήνυμα .
Γιατί μην ξεχνάτε ότι και τα Μ.Μ.Ε είναι μέρος του συστήματος και είναι έτοιμα να ΜΗΝ προβάλουν οποιανδήποτε αλλαγή και δικαιολογήσουν τα πάντα για να διατηρηθεί η υφιστάμενη τάξη πραγμάτων.

Ακόμα και εάν επαναληφθεί ή ακόμα μεγαλώσει η αποχή δεν νομίζω να αλλάξει τίποτε γιατί :
με το τρόπο που τα παρουσιάζουν
α) τα ποσοστά των κομμάτων δεν μειωθήκαν
β) πάλι εκλέχθηκαν οι έξι Ευρωβουλευτές
γ) Παρέμειναν οι ίδιοι ελεγκτές της κατάστασης.
δ) κανένας καινούργιος εκτός συστήματος δεν παρουσιάστηκε για να τους ταράξει τα νερά.

Νομίζω ότι η αποχή δεν θα φέρει αλλαγή.

ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

andreas f.stavrou είπε...

Είναι αυτονόητο πως ούτε τα κόμματα ούτε τα ΜΜΕ - μαζί διαχειρίζονται το πολιτικό σύστημα και κατέχουν την κοινωνία - θα προβληματιστούν από την αποχή. Δεν τους συμφέρει να υιοθετούν προβληματισμούς που θα αμφισβητήσουν την εξουσία τους. Δε θα πάρουν λοιπόν κανένα μήνυμα.
Θα άλλάξει το σύστημα με την αποχή;Όχι.
Αν όμως η αποχή υποδηλώνει μια διαφορετική πολιτική συνειδητοποίηση που αμφισβητεί το υπαρκτό πολιτικό σύστημα, τότε θα πρέπει να βρει τρόπο να εκφραστεί. Αυτό είναι το ζητούμενο.

the Idiot Mouflon είπε...

Από την ανάρτηση μου "Οι Βαρβαροι" (http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/06/blog-post.html)

"...Κάποτε και η ψήφος = αδιαφορία.

Λέμε «θα ψηφίσουμε αυτούς να κάνουν τη δουλειά σωστά».

Μπορείς να περιγράψεις –χωρίς googling –ένα προσχέδιο κοινοτικής οδηγίας ή νομοθεσίας που πρόσφατα προτάθηκε … ή κάποιο που οι εκπρόσωποι σου θα προωθήσουν προτού ακόμα πιούνε τον πρώτο τους espresso στον καφενέ της Ευρωβουλής;

Εάν ναι, πόσες φορές είδες στα ΜΜΕ μας να συζητάν' επί του συγκεκριμένου;

Χωρίς τέτοιες πληροφορίες πως θα ξέρεις αν γίνεται η δουλειά σωστά; ..."

****

Ούτε καν πληοφόρηση δεν ζητάμε, πόσο μάλλον το δικαίωμα της άμεσης παρέμβασης κατά τη διαδικασία λήψεως και εφαρμογής αποφάσεων.

Όσο για το ποιά κόμματα ωφελήθηκαν... άμα βρουν εκείνη την τρύπα των 150,000 ψηφοφόρων και την... μυριστούν... τότε να μας πουν.