Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το πολιτικό έγκλημα στην Κύπρο ή περί μιας πτυχής της κομματοκρατίας και της κλεπτοκρατίας ή "σκάστε και πληρώνετε"

Η έννοια πολιτικό έγκλημα απουσιάζει από το λεξιλόγιο των νεότερων χρόνων. Η λέξη έγκλημα ταυτίστηκε με το ατομικό έγκλημα. Μιλώντας για εγκληματικότητα εννοούμε μόνο τους κάτω. Η δικαιοσύνη υπάρχει για τα εγκλήματα των πολιτών.

Η έννοιες "πολιτικό δίκαιο και πολιτικό έγκλημα" είναι άγνωστες στην εποχή μας. Αυτοί που κατέχουν τον πλούτο και την εξουσία ή η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία ούτε καν δέχονται να συζητηθεί το θέμα. Εξεγείρονται σε μια τέτοια περίπτωση και βροντοφωνάζουν: «όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής». Φυσικά κανένας δε μίλησε για ποινικοποίηση της πολιτικής, αλλά αυτών που θέλουν να ονομάζονται πολιτικοί και διατείνονται ότι εκφράζουν το κοινωνικό συμφέρον.
Εάν λοιπόν με τις ενεργείες τους προκαλούν βλάβη στο κοινωνικό σύνολο, δεν πρέπει να κατανέμονται ευθύνες; Και πώς μια πολιτεία αποδίδει ευθύνες για το ατομικό έγκλημα που συνήθως βλάπτει μόνο το θύμα, ενώ για τα εγκλήματα των πολιτικών που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο και είναι απείρως πιο σοβαρά, οι κρατούντες σφυρίζουν αδιάφορα; Γιατί η έννοια της πολιτικής ευθύνης να μην αποδίδεται και αντίθετα, να συντηρείται το φεουδαρχικό πρότυπο πως ο μονάρχης είναι υπεράνω του νόμου;
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Με αφορμή την εξής είδηση:
Το κυπριακό κράτος δε φρόντισε έγκαιρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με βάση την κατανομή που καθόρισε η Ευρωπαίκή Ένωση. Δηλαδή η χρόνια καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνά τις καθορισμένες ποσότητες που ενέκρινε η Ε.Ε..
Παρατήρηση πρώτη: πολιτικό έγκλημα κατά του φυσικού περιβάλλοντος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο.
Οι υπερβάσεις λοιπόν στην εκπομπή ρύπων επιφέρει τη επιβολή προστίμου από την ΕΕ. Για πέντε χρόνια λοιπόν η ΑΗΚ θα πληρώνει ετήσιο πρόστιμο 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συνολικά 50 εκ. για την πενταετία 2008-2012. Και η ΑΗΚ αποφάσισε να μετακυλίσει το πρόστιμο στις πλάτες των καταναλωτών.Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από τον Απρίλιο του 2009 ο κάθε καταναλωτής θα επιβαρύνεται με 3% στο τιμολόγιο του ρεύματος.
Παρατήρηση δεύτερη: πολιτικό έγκλημα σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας αφού η ολιγωρία ή η αμέλεια ή η σκοπιμότητα των φορέων της κρατικής εξουσίας ( κόμματα, πολιτικοί ) έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν εισοδήματα 50 εκ. ευρώ από τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτό το πολιτικό έγκλημα των φορέων της εξουσίας το πληρώνει ο πολίτης με ένα αντίτιμο 50 εκ. ευρώ.

Και είναι μόνο αυτά; Όχι, υπάρχουν και άλλα. Μόνο σε πρόστιμα στην Ε.Ε. πληρώσαμε το 2006 πρόστιμο 20 εκ. ευρώ για υπερβολικά αποθέματα ζάχαρης και το 2007, 115 χιλ.ευρώ για υπερβολικά αποθέματα ρυζιού. Τα κέρδη από τους μειωμένους δασμούς τα καρπώθηκε το κεφάλαιο και τις ζημιές τις πλήρωσε το κράτος, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο!!! Το δόγμα «τα κέρδη στους λίγους και οι ζημιές στους πολλούς» είναι απαραβίαστο και από τους δεξιούς και από τους αριστερούς και από τους κεντρώους .

Ο πολίτης λοιπόν δεν έχει κάποια ευθύνη για να κληθεί να πληρώσει το κόστος της απρονοησίας ή ανικανότητας των φορέων της εξουσίας. Την πολιτική ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι πολιτικοί. Και ενώ ευθύνονται οι ίδιοι όχι μόνο δεν πληρώνουν κάποιο κόστος, αλλά υποχρεώνουν τους πολίτες να το πληρώσουν!!! Οι ένοχοι πολιτικού εγκλήματος εξαναγκάζουν τους αθώους να καταβάλουν το τίμημα!!! Τα δικά τους λάθη μετατρέπονται σε φορολόγηση του πολίτη!!! Γιατί; Γιατί δηλαδή να υπάρχουν συνέπειες για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς και τα κόμματα; Γιατί να μη δημευθεί η περιουσία τους ή τα μετρητά τους και να τα πληρώσουν οι ίδιοι και να πρέπει να τα πληρώσει ο κόσμος που δε φταίει σε τίποτε;


Η απουσία λοιπόν πολιτικού δικαίου καθιστά μονίμως αθώους τους πολιτικούς και μονίμως ένοχη την κοινωνία. Η απουσία πολιτικού δικαίου και η μη απόδοση πολιτικής ευθύνης είναι το εκτροφείο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αυθαιρεσίας και της ανομίας και των πολιτικών και των κομμάτων. Ή διαφορετικά η κομματοκρατία κατάντησε συνώνυμο της κλεπτοκρατίας. «Ούλλοι πιάνουν τα κανονικά»!!! Απομυζούν τον ιδρώτα του λαού προς ίδιον όφελος και ο λαός τρώει ιδεολογία και άλλα παραμύθια γιατί έτσι τον έμαθαν αυτοί που του τα παίρνουν!!! Και αν διαμαρτυρηθείς, θα σε δείρουν και από πάνω!!! Γιατί το κράτος «δεν δέρνεται».

6 σχόλια:

osr είπε...

αντρέα όπως πάντα καυστικός αλλά το πιο σημαντικό εύστοχος!

πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λες, τα κέρδη στους λίγους που καρπώθηκαν τους μειωμένους δασμούς και τα κέρδη από το ρύζι την ζάχαρη ακόμα και την εκπομπή ρύπων

και οι ζημιές τα πρόστιμα στους απλούς πολίτες που έχασαν αυτό το τεράστιο ποσό

πρέπει να τεθεί ως αίτημα αυτός ο έλεγχος ή τουλάχιστον αυτός που ζημιώνει να πληρώνει

είναι και αυτό ένα πολιτικό αίτημα που θα πρέπει να τεθεί στην προσπάθεια που γίνεται τώρα

Λεμέσια είπε...

Τόσο καιρό που σε διαβάζω, Ανδρέα, ξέρεις τι αναμένω; Να περάσει έστω ένας και να σε διαψεύσει με στοιχεία. Ουτ' ένας δεν υπάρχει. Τόσο το παρόν θέμα, όσο και η νομιμοποίηση της παρακολούθησης των πολιτών είναι σοβαρότατες παρεκτροπές της άρχουσας εξουσίας. Είδες πολλούς να ασχολούνται, να γνωρίζουν ή να διαμαρτύρονται; Λες και δεν αφορούν τους ίδιους, αλλά τους πολίτες μιας άλλης μακρυνής χώρας.

Συμφωνώ με τον Οσρ, ότι "πρέπει να τεθεί ως αίτημα αυτός ο έλεγχος ή τουλάχιστον αυτός που ζημιώνει να πληρώνει". Λύσεις υπάρχουν. Ελπίζω να βρεθούν και οι άνθρωποι που θα έχουν το κουράγιο να τις στηρίξουν και να τις επιβάλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου κι ενάντια στους κλεπτοκράτορες...

Άγνωστος Χ είπε...

Οι κλεπτοκράτορες θα διαιωνίζουν το παιχνίδι της αρπαγής μέ κάθε μέσο, όσο ο πολίτης δεν ξυπνά από τον λήθαργο... της αφέλειας, του κουτόχορτου, της καλοπέρασης, του ρουσφετιού, του φόβου, του κατεστημένου..., για να ασκήσει πολιτικό έλεγχο. Αυτοί λοιπόν που καρπώνονται τα πλούτη και εξουσιάζουν ολίγον τι τους ενδιαφέρει να διαψεύσουν τον Αντρέα, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αντί-δραση που θα τους κολλήσει στον τοίχο και ...σίγουρα δεν διαθέτουν ούτε ένα στοιχείο αποδείξεως του αντιθέτου. Τώρα, λοιπόν, το πρόστιμο, πριν οι δασμοί, το καλοκαίρι 50εκ. για το νερό-κουβαλητό, το κόστος των γκολφ ... χωρίς τελειωμό οι ατασθαλίες κι εμείς τον ύπνο του δικαίου!!!!!!

andreas f.stavrou είπε...

@osr
Αυτά που παρουσίασα είναι απλώς μια πτυχή της κλεπτοκρατίας. Το τι εκατομμύρια απομυζούν από τους κόπους του λαού αυτοί που δήθεν εκφράζουν το λαό, είναι απερίγραπτα. Και έχουν την αναίδεια να μιλούν για δικαιοσύνη και τέτοια άλλα παραμύθια.
Αν η κοινωνία δε συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο αντίπαλος, δεν αναμένονται καλύτες μέρες.

andreas f.stavrou είπε...

@Λεμέσια
Δυστυχώς η κυρίαρχη λογική στην Κύπρο δεν επικεντρώνεται στο συμφέρον της κοινωνίας αλλά του κόμματος. Αν κλέφτει το δικό μας κόμμα, δεν έχει πρόβλημα. Με τέτοιες λογικές ο λαός είναι καταδικασμένος μια ζωή να τον κλέφτουν!!!

andreas f.stavrou είπε...

@ Άγνωστο Χ
Δέν είναι για μένα ζήτημα διάψευσης ή επιβεβαίωσης. Το πρόβλημα είναι η πολιτική συνειδητοποίηση των πολιτών για την προώθηση του κοινωνικού συμφέροντος. Αυτό δυστυχώς στις μέρες μας υποχωρεί μπροστά στο κομματικό συμφέρον.