Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ο πολιτικός αποκλεισμός στην Κύπρο σήμερα ή περί τιμήματος

Η είδηση στον τύπο δεν έτυχε ενυπωσιακής προβολής στις 21/10/2008: "Πραγματοποιήθηκε χθές ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη με σκοπό την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας". Συζητήθηκε και "το παράβολο στις προεδρικές εκλογές. Το ποσό ανεβαίνει στις 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα πρέπει κάποιος να υποστηρίζεται από χίλιους εκλογείς.Εάν ο υποψήφιος υποστηρίζεται από κοινοβουλευτικό κόμμα, δε θα εφαρμόζονται οι πιο πανω πρόνοιες". Τίτλος της είδησης στην εφημ. Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ήταν "Ψηλώνει ο πήχης για τους γραφικούς"!!!
Σε σχέση με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος στις 12/6/2008, το τίμημα έχει μειωθεί από 35 χιλιάδες ευρώ σε 10 χιλιάδες. Αυτό είναι γεγονός.
Όμως η ουσία της πρότασης που συζητούν τα κόμματα και η κυβέρνηση δεν αλλάζει: προωθούν την επιβολή τιμήματος και άλλων προϋποθέσεων για να δικαιούται κάποιος να εκλεγεί σε μια δημόσια αρχή.¨Θέτουν θεσμικές προϋποθέσεις με στόχο τον αποκλεισμό των φτωχών από τη συμμετοχή στις αρχές. Θεωρούν ότι τα πολιτικά αγαθά είναι ιδιοκτησία της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.
Και επικαλούνται αυτό που πάντοτε επικαλούνταν οι ολιγαρχικοί, δηλαδή τους διάφορους "γραφικούς", "τον αδαή και παρείσακτο όχλο" ο οποίος πρέπει να συνειδητοποιήσει τη θέση του και να μην έχει υπερβολικές προσδοκίες!!!
Έτσι θεσμοθετείται και ο πολιτικός διαχωρισμός των πολιτών με κριτήριο τον πλούτο και τη φτώχεια. Απαιτέιται ένα τίμημα για να εκλεγείς σε ένα πολιτικό αξίωμα. Και το τίμημα ισχύει μόνο για τους πολίτες και όχι τους κομματικούς υποψήφιους!!! Ουσιαστικά το αξίωμα του Προέδρου θεσμοθετείται ότι θα είναι πρόνομιο των κομματικών, έστω και αν αντιτίθεται στο ίδιο το σύνταγμα. Οι φτωχοί πια θα είναι ά- τιμοι με την έννοια ότι δε δικαιούνται να συμμετέχουν στις πολιτικές τιμές.
Εκπλήσσει η θαυμαστή ομόνοια των κομμάτων - δεξιών, κεντρώων, αριστερών - όταν παίρνονται αποφάσεις που εξυπηρετούν τις κομματικές γραφειοκρατίες. Ξεχνούν αμέσως και τις αρχές και τις ιδεολογίες. Αυτές είναι για τον αμαθή όχλο και όχι για τους ειδικούς στην πολιτική!!! Αυτοί ξέρουν καλά να προωθούν τα συμφέροντά τους.
Το επιχείρημα του τιμήματος ξαναπαίχτηκε στην ιστορία. Και αυτοί που ανερυθρίαστα το προωθούν σήμερα, έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν. Για την ιστορία και το τιμηματικό σύστημα στην επόμενη ανάρτηση, ώστε όλοι να θαυμάζουν τα έργα της κυβέρνησης και των κομμάτων -δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, προοδευτικοί και συντηρητικοί!!!

9 σχόλια:

rose είπε...

Μωρε τι Δημοκρατία έχουμε!
τι Υπουργό των Εσωτερικών!
τι κόμματα!
τι κυβέρνηση!

λίγοι του πέσανε του Χριστόφια οι 2500 ψήφοι του Ούτοπου????

andreas f.stavrou είπε...

Το εκπληκτικό είναι που κανένας δε διερωτάται: "γιατί να βάλουμε προϋποθέσεις και να αποκλείσουμε οιονδήποτε;" Τόσο έχουν αλλοτριωθεί από τον πλούτο και την εξουσία που το θεωρούν αυτονόητο να αποκλείουν πολίτες και μάλιστα τους φτωχούς από τις αρχές.Και πουλάνε την ίδια στιγμή δημοκρατικότητα και προοδευτικότητα.Και υπάρχουν αφελείς που τους πιστεύουν. Και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο.

rose είπε...

Αντρεα μαλλον εξακολουθω να ειμαι αφελής αλλα γιαιτ δεν στελνεις την επιστολή σου στις εφημερίδες (την αναρτηση αυτη)
αν θες προσυπογραφη βαλε το ονομα μου (θα στο στειλο σε ημειλ)

andreas f.stavrou είπε...

Μέχρι πριν ένα χρόνο αρθρογραφούσα στις εφημερίδες. Από κάποιο σημείο αντελήφθηκα ότι γινόταν ιδεολογική επιλογή-προσαρμογή στα συμφέροντα των εφημερίδων.Κατάλαβα ότι αυτό το μέσο δεν προσφερόταν για ελεύθερο διάλογο. Και κατέφυγα σε ααυτό το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, που λέγεται ιστολόγιο. Δε μεσολαβεί κανένας το λόγο σου , είσαι εσύ και ο ανώνυμος αναγνώστης. Είναι πολύ πιο δημοκρατικός.
Το θέμα των προϋποθέσεων για υποψηφιότητα το έθεσαν και εφημερίδες.

andreas f.stavrou είπε...

Εννοώ ότι απαιτούνται προϋποθέσεις και όχι εναντίον.Είναι διαπλεκόμενα συμφέροντα.

rose είπε...

αυτα ειναι γνωστά ...
η αλλαγη του εκλογικου νομου ομως αφορά όλους...
θα μου πεις γιατι τα υπολοιπα δεν μας αφορουσαν?

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Διαβασα κι εγω την ειδηση και μου εκανε εντυπωση που περασε στα ψιλα... Νομιζω το χρηματικο κριτηριο ειναι αντιδημοκρατικό και ενδεχομενως να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ο θετικιστής δικηγόρς μέσα μου...) Από την άλλη η υποστήριξη της υποβολής υποψηφιότητας με ενα εύλογο αριθμό υπογραφών απο συμπολίτες δεν νομιζω να ήταν προβληματική προϋπόθεση. Στη συνολική αποτίμηση όμως της είδησης...έχω καραφλιάσει!

andreas f.stavrou είπε...

Το τίμημα είναι μιαολιγαρχική προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας. Οι άνθρωποι αγωνίστηκαν για σχεδόν 200 χρόνοα στη νεοτερικότητα για να καταργηθεί το τίμημα και να αποκτήσουν όλοι το δικαίωμα ψήφου.
Έρχονται τώρα και βάζουντο τίμημα στο εκλέγεσθαι. Η όποια προϋπόθεση συνιστά κριτήριο διάκρισης και αυτοί που το επιλέγουν , είναι για να ευλογήσουν τα γένια τους. Η κατοχύρωση θεσμικών διακρίσεων σε βάρος πολιτών και υπέρ άλλων αποτελεί πολιτική οπισθοδρόμηση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που με εξέπληξε στην είδηση είναι ότι δεν αναφέρονται πουθενά στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μόνιμων κατοίκων εξωτερικού. Και το αίτημα αυτό χρονολογείται...

http://www.cyprusnet.gr/okoe/OkoePagesGr/Allagi%20Eklogikou%20Nomou.html