Ο τίτλος στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στις 10/10/2008 ήταν: «Θέλουν ανώνυμες εισφορές εκατομμυρίων τα κόμματα».
Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων συζητείται στη Βουλή από το 1996!!! Το 2004 κατέθες σχετική πρόταση στη Βουλή ο βουλευτής Α. Αγγελίδης. Στη συνέχεια παρενέβη το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητώντας τη θέσπιση νομοθεσία ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Κάτω από την πίεση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι αρχηγοί των κομμάτων συναίνεσαν να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής και στη βάση νέας πρότασης που κατέθεση ο βουλευτής Α. Αγγελίδης.
Ενδιάμεσα τα κόμματα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από ιδιωτικούς χρηματοδότες – όπως υποστήριξαν - αύξησαν την κρατική χορηγία. Τον Ιανουάριο του 2008 τα κόμματα για πρώτη φορά μοιράστηκαν 7.346.000 ευρώ!!!Με μια νομοθεσία που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2006 τα κόμματα ανέλαβαν να υποβάλλουν ελεγμένους λογαριασμούς για την κρατική χορηγία στον Πρόεδρο της Βουλής!!! «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» !!! Φυσικά η κρατική χορηγία δε θα μειώσει την εξάρτηση των κομμάτων από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Και σε άλλες χώρες που προβλήθηκε αυτό το επιχείρημα, το αποτέλεσμα ήταν να τα παίρνουν και από τους ιδιώτες και να βάλουν, παράλληλα, χέρι και στο δημόσιο πλούτο!!!
Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο ή πιο σωστα στη «δημοκρατία» της Κύπρου;
Στις 16/3/2008 ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης κατήγγειλε (ΠΟΛΙΤΗΣ) ότι κόμματα συνήψαν ειδικές συμφωνίες και χρηματοδοτούνται από επιχειρηματίες και οργανισμούς!!!
Σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 11/10/2007), βουλευτή του ΔΗΣΥ, «κόμματα και υποψήφιοι λαδώνονται από επιχειρηματίες» οι οποίοι στη συνέχεια ζητούν «ανταλλάγματα».Υποστηρίζει ότι «το μεγαλο κεφάλαιο στην Κύπρο διαπλέκεται με την εκάστοτε κυβέρνηση»!!!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΙς 29/6/2008 του Δ. Διονυσίου, αρκετά κόμματα στην Κύπρο «προτιμούν να κάνουν εταιρίες με διάφορους επιχειρηματίες, διασφαλίζοντας έτσι μόνιμα έσοδα αλλά και μόνιμες εξαρτήσεις»!!!
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής Ρ. Ερωτοκρίτου κατήγγειλε στην εφ. Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΡΟΣ στις 29/6/2008 για τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών: «Τα χρήματα δίνονται πάντα σε μετρητά μέσα σε σακκούλες.Χρηματοδότηση κομμάτων γίνεται και από το εξωτερικό με αποτέλεσμα την πολιτική εξάρτηση από ξένα συμφέροντα».
Και ενώ γίνονται ενερυθρίαστα όλα αυτά, προβάλλουν το επιχείρημα οι πολιτικοί πως δεν είναι παράνομες πράξεις!!! Δηλαδή οι ίδιοι δεν νομοθέτησαν για να μπορούν να τα παίρνουν!!!! Και το επικαλούνται οι αθεοφόβοι!!! Φυσικά και εκεί που υπάρχει νομοθεσία, όπως για τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών, αυτή δεν εφαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα!!!
Το πρόβλημα της διαφθοράς στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι οικονομικό. Τα κόμματα και οι πολιτικοί από τη στιγμή που ιδιοποιούνται την πολιτική εξουσία του κράτους και ενεργούν εν λευκώ, χωρις κανένα έλεγχο από την κοινωνία, θα συνεχίσουν να ενεργούν καταχραστικά σε σχέση με την οικονομική πτυχή του κράτους.
Και θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάζουν το πρόβλημα ως ηθικό με την έννοια ότι αρκεί η αυτοδέσμευση του υπευθύνου, δηλαδή του φορέα της πολιτικής λειτουργίας, του κόμματος. Έτσι θα προσπαθήσουν να μην υπάρξουν κανονιστικά πλαίσια ώστε να μη εξετάσουν το ζήτημα της διαφθοράς με πολιτικούς όρους. Γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν ότι το πρόβλημα στη βάση του είναι η ιδιοποίηση της πολιτικής από τα κόμματα σε βάρος της κοινωνίας.
Η διαφθορά εξυφαίνεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά την αυτονομία των κομμάτων και της πολιτικής έναντι της κοινωνίας, την ασυλία των πολιτικών, την απουσία πολιτικού δικαίου, την ενσάρκωση από τους πολιτικούς της ιδιότητας του ελέγχοντος και του ελεγχομένου, τον ορισμό του σκοπού της πολιτικής από την πολιτική τάξη κατά το δοκούν.
Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον η πολιτική αναπτύσσεται εξωθεσμικά και το παρασκήνιο γιγαντώνεται.Και οι κάτοχοι της οικονομικής και επικοινωνιακής δύναμης (ΜΜΕ) μετατρέπουν τους πολιτικούς σε πελάτες τους.
Σε αυτά τα πλαίσια τα κόμματα και οι πολιτικοί όχι μόνο δε θα προτείνουν κάποια θεραπεία του προβλήματος αλλά θα νομιμοποιήσουν τη διαφθορα!!! Εννοώ ότι θα νομιμοποιήσουν την ιδιωτική «χορηγία» με αποτέλεσμα να αποποινικοποιηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά, αλλά και θα μεταβάλουν τα κόμματα και την πολιτική τάξη σε εντολοδόχους των ιδιωτών κατόχων οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος.
Από την πλευρά της κοινωνία η δημόσια «χορηγία» προς τα κόμματα, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρέχει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να απαιτεί από τα κόμματα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας να λογοδοτούν για τον τρόπο διαχείρισής τους, να μη λειτουργούν ως κλειστή λέσχη και να εκπληρώνουν το σκοπό της πολιτικής για τον οποίο πήραν και τη δημόσια χορηγία.
Τέτοια απαίτηση της κοινωνίας επιβάλλει αλλαγή στον πολιτικό σύστημα, επιβάλλει μια διαφοροποίηση της σχέσης κοινωνίας και πολιτικής.Και τα κόμματα σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμα να αποδεχθούν τον κοινωνικό έλεγχο.
Συμπερασματικά η διαπλοκή και η διαφθορά είναι συμφυή στοιχεία του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Το μέλλον της διαφθοράς είναι λαμπρό!!! Μέτρα θα λαμβάνονται με σκοπό την «επιδιόρθωση του κακού». Όμως η διαφθορά δε θα εξαλείφεται. Και θα επεκτείνεται στις παραφύαδες των κομμάτων γιατί αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ» για την επιβίωση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Και οι ιδεολογίες, οι αρχές και τα προγράμματα των κομμάτων και των πολιτικών θα είναι για τους αφελείς. Οι ιδιοτελείς έχουν πιο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν και πολύ πιεστικές ανάγκες να καλύψουν!!!
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
η δομη του πολιτικου μας συστηματος και συμπεριλαμβανω την Ελλαδα ειναι απο τη βαση της χτισμενη σε οικονομικη καθαρα οργιο-συναλλαγη μεταξυ ολων.
Απο τις φοιτητικες παραταξεις ανερχονται στα υψηλα κλιμακια φοιτητοπατερες που δεν εχουν ιερο ουτε οσιο. Δεν υφισταται πολιτικος που δεν εχει σαθρα πλανα αλλιως το συστημα δεν θα του επετρεπε να γινει πολιτικος.
Δεν μπορουμε λοιπον να αναμενουμε απο αυτους κατι. Η μονη οδος θα ηταν οι ψηφοφοροι να ξεφυγουν απο τα κομματικα ισοβια δεσμα τους και να απεχουν. Αλλα ΟΛΟΙ, δηλαδη η επιλυση ειναι ουτοπικη αφου ο μεσος πολιτης ειναι προβατο προς σφαγη.
Εκείνο που αλλάζει στην κοινωνία είναι η μη αγελαία προσχώρηση στα κόμματα.Σημάδια αυτής της αλλαγής είναι η μη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, η αποχή από τις εκλογές, τα λευκά και τα άκυρα.Η έννοια της ψήφου που νομιμοποιεί τα κόμματα στην εξουσία, δεν είναι τόσο ιερή όσο ήταν παλαιότερα.
Παράλληλα όλο και περισσότερες ομάδες διεκδικούν να έχουν λόγο στη διαχείριση των δημοσίων ζητημάτων αμφισβητώντας το μονοπώλιο των κομμάτων.
Οι δε πολίτες όλο και περισσότερο αποστασιοποιούνται από αυτο που τα κόμματα ονομάζουν πολιτική.
Αλλαγέ γίνονται στην κοινωνία.
Δημοσίευση σχολίου