Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Το ακροδεξιό φαινόμενο


Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση των δύο τελευταίων δεκαετιών επιφέρει αλλαγές σε πολλά επίπεδα της ζωής του πολίτη σε κάθε κράτος. Δύο ορατά φαινόμενα είναι η αποδυνάμωση του έθνους – κράτους και η αποδόμηση της αγοράς εργασίας. Τα δύο αυτά φαινόμενα στα πλαίσια της νεάς υπαρκτής πραγματικότητας δημιουργούν αντιστάσεις ανάμεσα στους πολίτες ως επακόλουθο της αβεβαιότητας που βιώνουν στα πλαίσια του υφιστάμενου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ή διαφορετικά, το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν αναπροσαρμόζεται με βάση τις νέες ανάγκες της κοινωνίας αλλά με βάση τη συντήρηση των συμφερόντων της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας, των ιδιοκτητών της πολιτικής και της οικονομίας.

Η αναβίωση του ακροδεξιού φαινομένου στις μέρες μας είναι απόρροια των νέων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών. Συνιστά μια αντίσταση στις αλλαγές που επιφέρει η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση ή η αλλαγή των παραμέτρων του πληνητικού συστήματος στο επίπεδο της οικονομίας , της επικοινωνίας , της πολιτικής.

Η αντίσταση αυτή δεν είναι ορθολογική.Γιατί ο πλανήτης δεν μπορεί να πισωγυρίσει και να επανέλθουμε στη λογική του έθνους κράτους της νεοτερικότητας.

Είναι γεγονός ότι παράγωγο της παγκοσμιοποίησης είναι και η οικονομική μετανάστευση η οποία προβάλλει ως ανταγωνιστική προς την εργασία των ντόπιων. Όμως τροφόδότης της αντιπαλότητας είναι η παγκοσμιοποίηση και όχι ο οικονομικός μετανάστης.

Επίσης είναι γεγονός ότι οι κατέχοντες το πολιτικό και οικονομικό σύστημα ρυθμίζουν τις επιλογές τους για να αποκομίσουν ίδιον όφελος απορυθμίζοντας την τοπική αγορά εργασίας σε βάρος της εργασίας των πολιτών, των οποίων η οικονομική θέση επιβαρύνεται ή αποφασίζουν με βάση το ίδιον συμφέρον και όχι το συμφέρον της κοινωνίας.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και κοινωνικό και ως τέτοιο απαιτεί και τις ανάλογες απαντήσεις σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο πλανητικό σύστημα. Και δεδομένου ότι ο κόσμος δεν πισωγυρίζει –απλώς οι αντιστάσεις μπορεί να επιβραδύνουν το αναπόφευκτο - το ζήτημα επικεντρώνεται στον έλεγχο του οικονομικού και πολιτικού συστήματος ώστε τα πολιτικά και οικονομικά αγαθά να διανέμονται με δίκαιο τρόπο στα πλαίσια της νέας πραγματικότητα. Φυσικά οι κατέχοντες το σύστημα ούτε διανοούνται κάτι τέτοιο, γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Από το Γενάρη του 2009 ο ΟΕΒ και στη συνέχεια η κυβέρνηση Χριστόφια έριξαν το σύνθημα « σκούπα στους μετανάστες», ένα σύνθημα προαγωγό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Και ο μεν ΟΕΒ μπροστά στην κρίση θεώρησε φρόνιμο να ξεφορτωθεί «τους παρείσακτους» ανομιμοποίητους μετανάστες ώστε να καταστήσει πιο επισφαλή τη θέση των υπολοίπων και να καταστή η εκμετάλλευσή τους πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική προς την εργασία των πολιτών. Και από την άλλη η κυβέρνηση Χριστόφια μη έχοντας κάποια άλλη πολιτική απάντηση, επεδείκνυε το ενδιαφέρον της για προστασία της εργασίας των πολιτών ή λαϊκιζε ανέξοδα.

Για μήνες βομβάρδιζαν τον πολίτη με το σύνθημα «σκούπα στους μετανάστες». Για μήνες ο ΟΕΒ και η κυβέρνηση Χριστόφια βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα της κρίσης.Τώρα απλώς τη σκυτάλη πήρε η «κοινωνία των πολιτών», ο ΕΛΑΜ. Τώρα πια ο ΕΛΑΜ διαδηλώνει κατά της « παράνομης μετανάστευσης». Συνεπικουρεί έτσι την πολιτική του ΟΕΒ και της κυβέρνησης Χριστόφια, δηλαδή της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. Και το πιο ανησυχητικό είναι πως η έντονη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ θα προσφέρει κοινωνική νομιμοποίηση στον ΕΛΑΜ, γιατί ικανός αριθμός πολιτών θεωρεί αιτία της ατομικής οικονομικής του κακοδαιμονίας τους μετανάστες. Αν τώρα αυτή η ετερόκλητη «συμμαχία» είναι φασίστες, είναι ζητούμενο.

Το κλίμα για το ΕΛΑΜ λοιπόν ετοιμάστηκε επιμελώς από τους ολιγάρχες και έχουν κάθε λόγο να το συντηρήσουν γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους , πολιτικό και οικονομικό. Τώρα όσοι από τους πολίτες συνεπικουρούν αυτή την προσπάθεια είτε συνειδητά – όντας ολιγαρχικοί – είτε ασυνείδητα – όντας αφελείς - στην πράξη ενεργούν σε βάρος της κοινωνίας αλλά και των μεταναστών που προσπαθούν να ενσωματωθούν σε αυτή εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον. Όσο για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης – αν αυτό είναι το ζήτημα - μπορεί εύκολα να λυθεί ονομάζοντας όλους τους μετανάστες νόμιμους. Ποιο είναι το πρόβλημα το κράτος να προβεί σε μια τυπική πράξη ύπαρξης αυτών των ανθρώπων; Ούτως ή άλλως υπάρχουν! Γιατί η απειλή εναντίον τους της παρα-νομίας, της άνευ αδείας εισόδου στο νησί ,για να μπορέσουν να επιβιώσουν;Χρειάζομαι άδεια για να επιβιώσω; Και αφού λειτουργεί η παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη αγορά, ας τους απορρίψει η αγορά. Γιατί το κράτος;

Αυτά σε σχέση με τη διακηρυγμένη διαφορά - πιθανόν το πρόσχημα - που είναι η οικονομική μετανάστευση. Τώρα σε κάθε δρων πρόσωπο παρεισφρύουν ποικίλες στοχεύσεις, ατομικές ή ομαδικές. Όμως στο τέλος αυτός που θα καθορίσει το περιεχόμενο « της λύσης» είναι αυτός που κατέχει τη δύναμη, δηλαδή οι κάτοχοι του πλούτου και της εξουσίας. Το "ευχάριστο" είναι πως όλοι οι αντιμαχόμενοι λειτουργούν ευεργετικά γι αυτούς! Με τα συνθήματα και τα αντι-συνθήματά τους, που ως τέτοια δεν περιέχουν καμία απολύτως πολιτική πρόταση σε σχέση με τη λειτουργία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος και την εξώφθαλμη ανάγκη αναπροσαρμογής του στα πλαίσια των νέων συνθηκών.

Από την άλλη η σύγκρουση στους δρόμους επιβεβαιώνει τις αλλαγές που ήδη επισυμβαίνουν και σχετίζονται με την αποδυνάμωση της κρατικής εξουσίας. Είτε αυτή δεν μπορεί να δράσει είτε οι φορείς της παρουσιάζονται ως υποστηρικτές των οργανώσεων «της κοινωνίας των πολιτών»!Από την άλλη οι πολίτες δεν απευθύνοται σε αυτή. Η ιδωτικοποίηση της εξουσίας σταδιακά θα εξαναγκάσει τους φορείς της εξουσίας να απευθύνονται στην κοινωνία για να αντλούν υποστήριξη. Η εποχή που οι μάζες προσέτρεχαν στους φορείς της εξουσίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχας χρόνια πολλά και με υγεία για να μπορύμε παν απ όλα να διαλεγόμαστε.
Μπορείς σε παρακαλώ φίλε μου να μου πεις ποτε το ακελ εφκήκε με το σύνθημα " σκούπα στους μετανάστες"?
Επίσης αν θέλεις μπορείς να μου πεις και ποιο είναι το επάγγελμα σου?

Ανδρέας

andreas f.stavrou είπε...

Για το "σκούπα στους μετανάστες" διάβασε σχετική ανάρτηση εδώ στις 30/3/2009 και στον τύπο.Καλά εσύ, που το διάβασες ότι είπε το ΑΚΕΛ;
Τα στοιχεία μου είναι δημοσιευμένα.
Γιατί ενδιαφέρεσαι για το επάγγελμά μου; Διαβάζεις ένα κείμενο και διερωτάσαι για το επάγγελμα του άλλου; Σαν να μου εν ταιρκάζει.
Χρόνια σου πολλά και με υγεία είτε διαλεγόμαστε είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

30-3-2009 εν ήβρα τπτ στο μπλογκ σου,
υπαρχει ένα άρθο στις 29 και μετα στις 31.
Να εξηγηθώ και για τα ερωτήματα που μου έθεσες.
Επειδή λέεις ότι το έιπε η κυβέρνηση ,και λόγω του ότι το σύστημα μας εν προεδρικό, χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό το κομμα απο το οποίο προέρχεται ο εκάστοτε πρόεδρος.
Άρα οι κουβέντες του στυλ " μα εσυγκυβερνούσαμε " ακούω τες αρκέτα
"ελαφριές".
Άμα θέλει ο πρόεδρος να κάμει σκούπα ,το ίδιο προφανώς πιστεύκει και το κόμμα του.
Και ρωτώ.Πότε η παρουσα κυβέρνση εφκήκε με το σύνθημα "σκούπα στους μετανάστες"(προσοχή στες λέξεις, όι λαθρομετανάστες).
Θέλω να μου έβρεις κάτι σχετικό.Θα το περιμένω.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tokazani.blogspot.com/

Δημοκρατικέ, συγχαρητήρια για την δυναμική σου επάνοδο. Πολλά ευστοχη ανάλυση.
Οι 50 βαρεμένοι τυποι της εξουσίας, αντι κάτσουν κατάνοήσουν το πρόβλημα, να σκεφτουν τρόπους για να βοηθηθούν και οι οικονομικοί μετανάστες αλλά και η Κυπριακή κοινωνία, αποσβολωμένοι λαϊκίζουν αδύναμοι να προσγειώθουν στην σημερινή εποχή.

ανωνυμε, σόρρυ που παρεμβαίνω στο ψαξιμο της βελόνας στ άχυρο, αλλά επειδή παρουσιάζεσαι ως οπαδός του "προοδευτικού" κόματος (στην πράξη το πιο φασιστικό και ρατσιστικό όλων των εποχών), να σε ρωτήσω από πότε αριστεροι ανθρωποι επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αποκαλούν άλλους ανθρωπους "λαθραίους"?
Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

andreas f.stavrou είπε...

Μα πόθεν έβγαλες το συμπέρασμα ότι, επειδή το σύστημα είναι προεδρικό, πάει να πει ότι το ΑΚΕΛ γίνεται κυβερνών κόμμα; Ποιο άρθρο του συντάγματος το προβλέπει για να μάθουμε και εμείς οι αδαείς;

Τα κλισέ περί "ελαφριών κουβέντων" αλλού. Δεν κατέχεις όλη τη σοβαρότητα ή τη σοφία για να δικαιούσαι να χαρακτηρίζεις τις κουβέντες των άλλων, όπως εσύ νομίζεις.
Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι θέλεις να πεις σε σχέση με την ανάρτηση.Έχεις κάποια θέση; Γράψε την να τελειώνουμε. Και σε παρακαλώ όχι ανακριτικό ύφος εδώ.
Απολογούμαι γιατί σε παρέπεμψα σε λάθος ανάρτηση. Η σωστή είναι
http://andreasfstavrou.blogspot.com/2009/03/blog-post_19.html-19Μαρτίου 2009
Για τη διαφορά του μετανάστη από το λαθρομετανάστη, το σημειώνω ότι το υποστηρίζει το ΕΛΑΜ. Εσύ τι υποστηρίζεις; Έχεις κάποια διαφορετική θέση από το ΕΛΑΜ;Γράψε τη να τελειώνουμε.

Ανώνυμος είπε...

κατ αρχάς δεν είμαι ανώνυμος.
Προφανώς εν έγραψα όνομα στο 2ο ποστ μου.Επίσης είναι προφανές ότι έιμαι ο ίδιος που έκαμε το 1ο ποστ.
2ο.Όταν είπα για "ελαφριές κουβέντες" δεν εννοούσα που τα λεγόμενα σου αλλά που την υποκρισία που χαρακτηριζει πολλά κόμματα που όταν παν να τους χρεώσουν κάτι αρνητικό επιλέγουν ν απαντούν με την εύκολη οδό του "μα τζιε σεις εσυγκυβερνούσετε" για να διαμοιραστεί η ευθύννη.
3ο.Σίγουρα κυβερνά το ακελ τωρά και η απόδειξη είναι ότι δεν εδιαφώνησε ΠΟΤΕ με τον πρόεδρο.Αντιθέτως οι άλλοι συγκυβερνώντες διαφωνούν όπως τα ίδια εσυνέβαιναν επί Κληρίδη και επί Τάσσου.Λιιη παρατηριτικότητα χρειάζεται.
4ο.
Λέεις με ξεκάθαρα ελληνικά
"Από το Γενάρη του 2009 ο ΟΕΒ και στη συνέχεια η κυβέρνηση Χριστόφια έριξαν το σύνθημα « σκούπα στους μετανάστες"
Και σε ρωτώ .Εβρε μου ποτε η κυβέρνηση είπε τέθκιο πράμα.
Πολλά απλό εν τούτο που ρωτώ.
Επίσης, στο ποστ σου, δεν αναφέρεις ότι η κυβέρνηση έβγαλε τέτοια ανακοίνωση για τους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
Οπότε θα περιμένω νεο λινκ που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα σου.

Όταν θα ξεκαθαρίσει τούντο θέμα θα πάω και στα επόμενα γιατί έσιη πολύ ψωμί η συζήτηση.Πάρα πολύ.

Όσο για το καζανι ένα έχω να πω.Μπορείς να τους διαχωρίσεις όπως θέλεις.Απλά κάμε τον διαχωρισμό με την πλούσια ελληνική γλώσσα όπως νομίζεις γιατί μαλλον εν αντιλαμβάνεσαι ότι με τούντες προσεγγίσεις καμνεις τον άλλο ρατσιστή χωρίς να το θέλει.
Α και μεν βάλλεις ταπέλες για το τι είμαι κτλ. κτκ.Μείνε επικεντρωμένος στα λεγόμενα μου.
Ανδρέας

andreas f.stavrou είπε...

Το ρίχνοντας το σύνθημα δεν υπονοεί είπε. Εκφράζει το μήνυμα στα πλαίσια της εξωθεσμικής λειτουργίας της πολιτικής ως σύνθεση των συμφερόντων των κομμάτων , του κεφαλαίου, των ΜΜΕ, ως ιδιοκτητών της κοινωνίας.Όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ανάρτησης.
Μπορείς να γράψεις ότι δε συμφωνείς, ότι διαφωνεις, ότι παραπληροφορώ, ότι διαστρεβλώνω και να πας παρακάτω.Μην προσπαθείς να ελέγξεις τη σκέψη του άλλου ,όπως εκφράζεται με ένα κείμενο. Αν θέλεις συνομιλείς, αν όχι αποχωρείς.Η λογική " μα τούτο είπε το", " μα ποιος το έγραψε", "μα πώς το έγραψε και γιατί", ουσιαστικά αποπροσανατολίζει και σκοτώνει το διάλογο.

Ανώνυμος είπε...

Aντιθέτως ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ.
Αγνοώ για το ότι η κυβέρνηση έριξε τέτοιο σύνθημα για τους μετανάστες.
Και σε ρωτώ .Όντως έκαμε κάτι τέτοιο?
Τα ελληνικά με τα οποία εκφράζεσαι παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο.
Μετά λέεις ότι
"κφράζει το μήνυμα στα πλαίσια της εξωθεσμικής λειτουργίας της πολιτικής ως σύνθεση των συμφερόντων των κομμάτων , του κεφαλαίου, των ΜΜΕ, ως ιδιοκτητών της κοινωνίας.Όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ανάρτησης."
Σε ρωτώ.Έχεις παραδείγματα?
Πε μου παραδείγματα στα οποία η κυβέρνηση π.χ απελασε μετανάστες ενώ χρειαζόντουσαν σε μια επιχείρηση ή σε ηλικιωμένο με ετσιθελισμό.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.
ΔΙΑΦΩΤΕΙΣΕ ΜΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΟΥ.
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Οπότε δωσ μου σε παρακαλώ τα γεγονότα που εξωθεσμικους της κυβέρνησης
Ανδρέας

andreas f.stavrou είπε...

Η λογική σου μοιάζει με το ΕΛΑΜ και η πρακτική σου με το ΑΚΕΛ.
Αδυνατώ να διαλεχθώ μαζί σου. Έχεις δίκιο σε όλα.Καληνύκτα.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι εύκολος στους χαρακτηρισμούς χωρίς υπόσταση.
Εγώ θα σε προκαλέσω γι ακόμα μια φορά να τεκμηριώσεις τις απόψεις σου.
(ακόμα δε και έτσι ναν η λογική μου ο διάλογος γίνεται για να με πείσεις για το αντίθετο .Μπορείς?)

andreas f.stavrou είπε...

Δςν μπορώ. Αδυνατώ . Αποδέχομαι την ήττα μου. Και είμαι και ατεκμηρίωτος. Νίκησες κατά κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τούτο.Εγώ εκράτησα τις απόψεις σου για να μπορώ να τις προβάλλω σε μελλοντικες σου τοποθετήσεις ενδεχομένως και σε άλλα μπλογκς ,απλά για να ξερουν με τι μυαλά έχουν να κάμουν.
Διαστρεβλώνεις εσκεμμένα πράματα και καταστάσεις και όταν σου ζητηθει να τα τεκμηριώσεις λακίζεις.
Απ ότι είδα είσαι καθηγητής?Καλέισε να διδάξεις στους νέους τρόπους συμπεριφοράς?Μήπως θα έπρεπε να αρχισεις απο σένα?
Δάσκαλε που δίδασκες....

Άμαν έβρω λλίο χρόνο θα σου διηγηθώ και μιαν ιστορία που το στρατό για να δεις ότι άμαν κάποιος εν προκατειλημμένος,πράττεις τζείνο που θέλεις με τέθκιο τρόπο πάντα με καμουφλάζ .
Το δικό σου καμουφλάζ εν ότι είσαι και δημοκρατικός(παναθεμά το).
Σύντομα η ανάρτηση.

Ανδρέας